In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Mark de Jager.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Mark de Jager, vader van Yenthe en vriend van Janneke. Ik werk als jeugdhulpverlener, maak meubels van roestvrijstaal en ik ben graag met sport bezig.

Wat heb je met Dokkum?
Ik ben opgegroeid in Dokkum. Het is bekend en voelt vertrouwd. Ik noem mezelf ook een Dokkumer, ook al woon ik nu al zo´n 10 jaar in Leeuwarden.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Dokkum stikt van de mooie plekjes. De bolwerken, als ik dan toch iets moet noemen.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Ik ken Dokkum zoals het is en er is al zoveel veranderd in de tijd. Soms verbaas ik me hoe snel dingen veranderen. Ik denk dat het Prins terrein veel onbenut potentieel biedt. Vandaar ook dat wij ons daarop gericht hebben.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… prima.

Dokkum is over tien jaar… mooi zoals het is.

De nieuwe markt is… prachtig. Een terras zou er niet misstaan.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Waar staat ‘going nof’ voor?
Going is de naam van het bedrijf dat ik opgezet heb met mijn vader. Going betekent ‘gaan’ of ‘gaande’, omdat het belangrijk is om door te blijven gaan en niet stil te gaan staan. De ervaring leert dat het daarna nog lastiger is om weer in beweging te komen. Nof staat voor Noordoost Friesland.

Waarom hebben jullie dit bedrijf opgezet?
Wij hebben al heel lang de wens om onze netwerken, kennis en competenties te verbinden. Mijn vader is oud-docent en directeur van een metaalbedrijf hier in Dokkum. Ik ben jeugdhulpverlener en werk veel met jongeren die thuiszitten. We denken een goede combinatie te kunnen maken tussen kansen op de arbeidsmarkt in de regionale maakindustrie en het groeiende probleem van thuiszitterproblematiek onder jongeren. We willen jongeren individueel en in kleine groepen begeleiden met o.a. onze jeugdwerkplaats en doormiddel van sport.

Wat doe je binnen het bedrijf?
We zitten nog grotendeels aan de ontwerptafel, maar we weten goed waar we naar toe willen. Op dit moment onderzoeken we hoe andere mensen, instanties, scholen e.d. tegen ons initiatief aan kijken. Uiteindelijk zal ik vooral jongeren begeleiden op locatie en bij de jongeren thuis.

Wat wil jullie bereiken met going nof?
We willen er voor zorgen dat er geen jongeren meer tussen wal en schip vallen. We zien een kloof tussen onderwijs en zorg, wij denken op dit snijvlak van waarde te kunnen zijn door enerzijds een professionele zorginhoudelijke aanpak en anderzijds een sterke verbinding met de regionale maakindustrie en het onderwijs.

Going nof opereert in en vanuit de oude Prinsfabriek in Dokkum, kun je hier wat meer over vertellen?
We vinden het allebei heel erg leuk dat we ons vestigen in de oude Prins Fabriek. Er ligt een hoop historie hier en iedereen in Dokkum en omgeving kent de Prins fabriek. Ook vinden we het goed bij ons project passen dat we ons vestigen in een fabriek waar al veel industrie heeft plaatsgevonden.

Hoe gaat het met jullie bedrijf?
Goed! Vanuit de versnellingsagenda is ons een subsidie gegund om de haalbaarheid van ons initiatief te onderzoeken. Tot nu toe is iedereen erg enthousiast over onze plannen in deze regio. De samenwerkingen die we aangaan zullen een grote rol gaan spelen bij het wel of niet slagen van onze plannen.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Ik vind het leuk om te mogen werken met jongeren die tijdelijk geen perspectief zien of om wat voor reden dan ook thuis zitten. Je jeugd kan een hele ingewikkelde periode zijn. Als dan ook de omstandigheden waarin je verkeerd niet helpend zijn dan kan je veel hebben aan een begeleider of coach die zijn best doet om je te begrijpen en samen met jou naar oplossingen zoekt. Als het dan lukt om iemand weer in beweging te krijgen, geeft jezelf dat een heel goed gevoel. We denken dat we met ons project ook jongeren in deze regio weer in hun kracht kunnen zetten. Een werkplaats waar je lekker kunt klussen en van waarde kunt zijn, daar gaan we voor.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Ik heb een vast aantal jongeren die ik begeleidt, dit doe ik zo’n 20 uren per week. Daarnaast maak ik tijd vrij om in Dokkum ons project op te zetten. Ook in Dokkum ben ik voor het meubel maken van roestvrijstaal in de fabriek van De Jager RVS te vinden. Een werkdag is vaak een mix van dit alles.

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
Ik vind het een uitdaging om iedere keer weer op zoek te gaan naar drijfveren, hoe klein of hoe groot, bij jongeren. Wij denken dat er bij iedereen drijfveren zijn die motiveren en het is de kunst om die uit te vergroten en soms moet je daarvoor onbekende paden bewandelen.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Tijd doorbrengen met mijn vriendin en dochter van 1,5 jaar. Op dit moment is de balans tussen tijd met gezin en sport wat uit verhouding vanwege mijn ambitie om een volledige triathlon te doen, maar gelukkig steunen ze me en gaan we daarna weer meer leuke dingen doen samen.

Waar word je gelukkig van?
Familie. Vrienden. Koffie. Sushi.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Krant.

In de auto of op de fiets? Auto.

Online shoppen of de stad in? Online.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Willy de Groot.