Molen

Op de bolwerken van Dokkum bevinden zich twee molens: Zeldenrust en de Hoop. Beide molens zijn gebouwd in de achttiende-eeuw.

 

De Zijl

Met historisch zeventiende-eeuws stadhuis.

 

De Waegh

De Waegh werd in 1754 gebouwd als boterwaag. Nu wordt het gebruikt als restaurant.

Sonnemapleintje

Aan het Sonnemapleintje in Dokkum staat een pand waar in vroegere tijden Sonnema Berenburg gemaakt werd. Door de jaren heen kende het pand verschillende invullingen, maar de tekst ‘Distilleerderij Likeurstokerij Fa.F.J. Sonnema bleef altijd op de gevel staan. H

 

Museum het Admiraliteitshuis

Een van de panden van het museum Dokkum komt uit 1618. Hier was tot 1645 de Admiraliteit van Friesland gevestigd. Sinds 1963 is het pand onderdeel van het museum.

 

Bonifatiuspark

Met de Bonifatiuskapel, bron en kruiswegstatie.

Elfstedenkeerpunt

Dokkum is de laatste doorkomst plaats van de Elfstedentocht voor de finish. Het beroemde keerpunt ligt aan de Vleesmarkt in het centrum van de stad.

Winkelboulevard Grote Breedstraat

De winkelstraat van Dokkum.

 

Weeshuis ‘de Abdij’

De Abdij ligt aan de markt en komt uit het bouwjaar 1610.

 

Grote of St. Martinuskerk

De Sint Martinuskerk is van oorsprong een langhuisbouw-zaal-kerk die gebouwd is in de vijftiende-eeuw. De huidige Sint Martinus Kerk is niet de eerste Kerk die op deze plaats staat. Er zijn tenminste drie houten kerken aan de huidige Kerk vooraf gegaan.

De IJsfontein

De IJsfontein staat op de markt in Dokkum. Deze fontein is gemaakt in het teken van de ”11 fontains”. In elke elf steden va Friesland is een fontein gebouwd.