Theehandel BoersmaDe historische binnenstad van Dokkum kent tal van bijzondere plekjes met een goed verhaal. Zowel binnen als buiten de binnenstad zijn de afgelopen jaren gebouwen gesloopt, opgeknapt of nieuwgebouwd. In-Dokkum.nl duikt in de rubriek ‘Dokkum toen en nu’ de geschiedenis in. Waarom heeft een straatnaam die naam gekregen? En wat stond er vroeger op de plek van wat er nu staat? In deze editie: De theehandel van Boersma, momenteel is hier een winkel gevestigd met tweedehands spullen. 

Reclamealbums
Theehandel Boersma, opgericht in 1848, is één van de vele koffie en theebedrijven die in de twintiger en dertiger jaren een aantal van de bekende, grote reclamealbums verspreidden. Boersma is een bijzonder geval, omdat daarnaast enkele uitzonderlijke albums uitgebracht werden. Boersma begint na de eerste wereldoorlog met om de drie jaar een reclamealbum. In 1933 komt Boersma met het album Van Zuiderzee en IJsselmeer dat door geen enkel ander bedrijf is uitgebracht. Door de aanhoudende recessie moet Boersma noodgedwongen ook koffie gaan verkopen, waarbij ook plaatjes gedaan worden. Drukkerij De IJsel in Zwolle, die drukwerk verzorgt voor een aantal koffie- en theebedrijven, springt in 1937 in het gat van de grote reclamealbums. De IJsel maakt een groot ingebonden reclamealbum met 100 zwart-wit fotoplaatjes, gewijd aan het huwelijk van prinses Juliana, en in 1939 een tweede t.g.v. de geboorte van Beatrix. Beide worden uitgegeven door een aantal koffie- en theebedrijven, waaronder Brandsma.  Boersma maakt er later een goedkoop geniet boek zonder tekst voor, zoals het album voor de reliëfplaatjes, met een zwart-wit kopie van de voorkant van het album van De IJsel erop geplakt, waarbij vergeten is de naam van de schrijver te verwijderen.


100-jarige bestaan
In 1948 bestond Boersma 100 jaar. Dat werd gevierd met het uitgeven van “Het vogelleven”. Hierna ging Boersma weer in het buitenland op zoek naar nieuwe reclameplaatjes. Hij maakt een Duits album zonder tekst; “Vom Wikinger-Schiff zum Düsenjäger. Hij vervolgt dit kostbare album met series van deze plaatjes. Hij kiest “Historische taferelen” en “Dieren” en wel van beide alleen het tweede deel. Hierbij wordt het model van de albums van Honig overgenomen, met losse bladen en dunne kartonnen omslag, bijeengehouden met een bind- koord. Boersma neemt in het eerste album tekstregels onder de plaatjes op, maar kiest bij het tweede album weer voor een volledig tekstloos album, en de oorspronkelijke uitvoering van de plaatjes met drietalige opdruk.  Hierna wordt van Boersma niks meer vernomen.

Tweedehands verkoop
Momenteel is de winkel z.g.a.n. (zo goed als nieuw) in dit pand aan de Kleine Breedstraat gevestigd. Dit is een boetiekje met tweedehands kleding, tassen, sieraden en home accessoires. Sinds zaterdag 31 augustus 2019 is deze winkel geopend. Z.g.a.n. wil een duurzaam alternatief zijn voor de fast-fashionindustrie en stilstaan bij wat er al is. De winkel is geopend op woensdag en vrijdag van 13 tot 16 uur, op zaterdag van 12 tot 16 uur en op koopzondagen. Op deze dagen zijn ze aanwezig om tweedehands spullen aan te nemen en te verkopen.

Oude foto’s van Oud-Dokkum. Tekst verkregen via Plaatjesalbum.