Bij verenigingen en stichtingen zijn achter de schermen vaak vele vrijwilligers actief betrokken. In-Dokkum gaat in deze nieuwe rubriek op zoek naar achtergrondverhalen van verenigingen én de mensen die actief zijn binnen die vereniging. Soms als drijvende kracht, soms als helpende hand. Deze week een gesprek met Jan Jongsma, voorzitter van Stichting Stadsfeesten. 

Oprichting en doel
De stichting is op 30 april 1958 opgericht. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit te maken gehad met het bezoek aan Dokkum van Koningin Juliana in 1954, mede mogelijk gemaakt door een comité rondom dat bezoek. In 1954 werden daardoor meerdere grote evenementen georganiseerd onder het mom dat hier 1200 jaar daarvoor Bonifatius was vermoord. “Het doel van de Stichting is het bijdragen aan de ontwikkeling en versterking van de leefbaarheid van Dokkum als regiostad, alsmede aan de ontwikkeling en versterking van Dokkum en de regio Noord-Oost Friesland op het gebied van cultuur en toerisme”, vertelt Jan Jongsma.

Activiteiten
Er worden verscheidene activiteiten/feesten georganiseerd door Stichting Stadsfeesten; allerlei activiteiten rondom Koningsdag/Bevrijdingsdag. Hierbij kun je denken aan Koningsnacht met livemuziek in de deelnemende horeca, de Vrijmarkt in de binnenstad, Aubade op de Zijl, optredens van diverse dansscholen in de binnenstad, optredens van de muziekkorpsen, diverse live optredens in de binnenstad, optredens NFPC, Badeenjesrace, kinderdisco, veteranenvoetbal met prijsuitreiking en live muziek en vuurwerk op het Baantjebolwerk. Verder is er gedurende de week een kermis op het Kalkhuisplein. Hierbij wordt ook een prikkelarme kermis ingepland voor mensen met een beperking. Er worden ook diverse activiteiten georganiseerd op Bevrijdingsdag; diverse optredens, doorkomst Them Rolling door Dokkum, klaverjassen om het kampioenschap van Dokkum en nog veel meer. Ook organiseert Stichting Stadsfeesten een muzikale avond voor mensen met een beperking en een bingo voor de verzorgingshuizen. Tijdens de Admiraliteitsdagen regelen ze de Kunstmarkt op de zaterdag en de Brocantemarkt op de zondag. Ook wordt er in het najaar en eventueel voorjaar een culinaire kroegentocht in samenwerking met de deelnemende horecabedrijven georganiseerd. Verder initiëren ze onder andere de drakenbootrace en het paalzitten.

Bestuur
“Ik ben voorzitter van de Stichting, maar eigenlijk doen we alle dingen gezamenlijk met alle bestuursleden en een grote groep vrijwilligers. Natuurlijk heb je een voorzitter/secretaris en penningmeester nodig”, legt Jan uit. “Wanneer een bestuurslid besluit te stoppen, wordt er door de zittende bestuursleden rondgekeken of die mogelijk een geschikt iemand kunnen vinden. Deze wordt dan benaderd en dan volgt er een gesprek met het zittende bestuur”, voegt Jan toe. “Eigenlijk willen wij onze activiteiten voor de toekomst op dezelfde manier voortzetten, waarbij er uiteraard wordt gekeken naar de behoeftes van de mensen, regelgeving en overige ontwikkelingen”, vertelt Jan enthousiast.

Corona en sponsoren
“Geen evenementen in 2020 door Corona was uiteraard zeer spijtig, maar begrijpelijk. Zeker gezien het feit dat wij ver gevorderd waren met de organisatie van de Grote Stadsfeesten welke in 2020 hadden moeten plaatsvinden. Deze worden nu doorgeschoven naar 2022”, vertelt Jan Jongsma. “Voor dit jaar zien wij als bestuur toch nog wat mogelijkheden voegt hij hieraan toe. Alles natuurlijk onder voorbehoud van en met inachtneming van de geldende maatregelen. Een fiets/puzzeltocht, een kunstmarkt en een brocante markt in het eerste weekend van september, een culinaire kroegentocht, mogelijk nog iets doen voor mensen met een beperking en onze ouderen en mogelijk toch nog met een aantal partners/sponsoren een weekend vol muzikale activiteiten voor zoveel mogelijk doelgroepen. De samenwerking met sponsoren is fantastisch. Het bestaat inmiddels uit een groot aantal, welke we jaarlijks mogen benaderen. Onze sponsorcommissie speelt hierin een actieve rol”, aldus Jan Jongsma.