De Bonte Hont gaat vanuit Westergeest volledig naar Dokkum: op de Hogedijken gaan Menno van der Weg en Donna Miedema werken én wonen. In de werkplaats en showroom worden maatwerk meubelen ontworpen en verkocht, evenals stalen deuren, hekken en trappen. De kledingwinkel van De Bonte Hont in de Breedstraat blijft op dezelfde plek gevestigd.

Dromen van Dokkum
“Dokkum voelt als thuis en het is onze droom om in ‘ons’ stadje te wonen en te werken”, vertelt Donna enthousiast. “In een interview bij in-dokkum vertelde Menno over deze droom en vrijwel direct werden we door Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD) benaderd. Zij hadden wel een mooi plekje voor ons. Dat betrof een huurpand en voor ons niet ideaal vanwege de verkoop van ons bedrijf in Westergeest. Een paar maand later kwam BGDD weer op ons pad en dit keer met een bouwkavel op de Hogedijken. Dit hele gebied heeft sinds kort als bestemming dat je er spullen mag verkopen die je zelf maakt. Perfect voor De Bonte Hont!”


Woonvergunning voor Hogedijken
Menno en Donna hadden met de verhuisplannen één belangrijke eis: wonen bij het bedrijf. Samen met BGDD werden krachten gebundeld en meerdere presentaties van hun plannen en wensen aan de gemeente gegeven. “De gemeente reageerde positief op onze plannen, vooral omdat de kledingwinkel dan in de stad zou blijven. Met elkaar zijn we het traject ingegaan om ook een woonvergunning te verkrijgen en vorige week is op dit alles een positief advies gegeven. De procedure van de woonvergunning gaat nu van start”, legt Donna uit.

Alles onder één dak
Menno en Dokkum gaan straks dichter bij de kledingwinkel wonen, een grote wens. “De winkel in de Grote Breedstraat is echt ons visitekaartje, hier kunnen toeristen ook lekker even rondkijken. Vaak stuurden we ze door naar de showroom in Westergeest, maar dan bleef een bezoekje er toch bij. Een wandeling richting de Hogedijken is veel aantrekkelijker. Bezoekers van de woonwinkel/showroom zijn vaak doelgerichter. Dat we nu alles onder één dak in Dokkum krijgen is heel prettig.”

Familiebedrijf van drie generaties
Donna vertelt dat Menno’s zoon Hepke het nieuwe plan heeft ontworpen: “Er is geen architect aan te pas gekomen. Het is onze visie en door onszelf ontworpen. We zijn heel trots op het familiebedrijf wat in 1998 door Menno en zijn vader -Hepke van der Weg- opgestart is en dat nu ook Menno’s zoon -Hepke is de derde generatie- actief is in het bedrijf. Menno’s vader is, ondanks zijn pensionering, nog steeds actief binnen het bedrijf. Evenals Menno’s zoon die studeert aan de NHL en ook als zzp’er in het familiebedrijf werkt. Hier willen we ons nog verder in ontwikkelen: dat je straks je hele interieur via een VR-bril (Virtual Reality) kan bekijken. Zo heeft de jonge generatie invloed op het familiebedrijf!”

Bouw in eigen beheer
Volgende week wordt een start gemaakt met de omgeving van het nieuwe plekje. “Er moeten een paar bomen weg, maar die komen elders op het terrein weer terug. Het is afhankelijk van levertijden hoe snel de bouw zal gaan”, zegt Donna. BGDD zal het beginproces van de bouw op zich nemen, de bouw zal verder in eigen beheer van het stel zijn. “We gaan vanaf 1 maart in een stacaravan op onze nieuwe plek wonen. De bouw zal gedaan worden door verschillende ondernemers en bedrijven uit de regio. We hopen dat in de zomer van 2022 alles klaar is. De productieruimte wordt groter dan in Westergeest, we hebben ook al meer mensen aangenomen en hebben ruimte om te groeien.” Menno en Donna zitten vol plannen: “De showroom wordt veel meer een totaalplaatje, maar hoe leuk zijn de verschillende stalen uithangbordjes, die we voor Dokkumer winkels maken? Dat is toch gaaf om in je eigen stadje terug te zien?!”