In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumers het hemd van het lijf. In deze editie: Menno van der Weg.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Menno van der Weg, 47 jaar, man van Donna, vader van een zoon van 20 jaar en van drie dochters van 14, 4 en 1 jaar. Ik ben geboren in Kollumerzwaag en ben sinds 1998 ondernemer, als eigenaar van De Bonte Hont in Westergeest.

Wat heb je met Dokkum?
Sinds vijf jaar hebben we naast de meubelmakerij en showroom in Westergeest, ook een winkel in de binnenstad van Dokkum. Daarnaast komt Donna uit Dokkum en wonen haar familie en vrienden daar. Ook de scholen van de kinderen zitten in Dokkum. We zijn dus behoorlijk op Dokkum georiënteerd. 

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Toch de Bolwerken. De uitzichten vanaf de hoger gelegen Bolwerken met de molens er op zijn prachtig. Doordat je wat hoger loopt, kun je ook verder kijken!

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
De prinsfabriek bij het water langs en ook de entree richting Dokkum vanaf Mollema. Van beide plekken kun je echt nog wat moois maken!

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… redelijk. Ik hoor veel negatieve verhalen over schade aan auto’s bij parkeren in ’t Panwurk. De toekomstplannen voor daar zijn veel beter: een mooie, ruime en vlakke parkeerplek aan de rand van Dokkum. Gratis parkeren in de binnenstad is ook geen oplossing.

Dokkum is over tien jaar… nog meer toeristisch. Het staat dan goed op de kaart voor toeristen, wat vooral ook zal komen door het enthousiasme die de ondernemers in Dokkum steken. De drukte die de binnenstad kende afgelopen zomer, mede door corona, die blijft, dat geloof ik zeker.

De nieuwe markt is… mooi geworden. De IJsfontein vind ik mooi, net als de indeling. Op deze plek is het mooi om minder auto’s geparkeerd te hebben. Zo komt de oude kerk ook veel mooier uit. De nieuwe plannen met horeca in het pand van Van Sinderen vind ik ook heel goed. Zeker met de drukte van afgelopen zomer, zou het mooi zijn als de drukte zich dan ook verspreidt richting de Markt.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Je bent eigenaar van de Bonte Hont, waar komt jullie naam vandaan?
Van de plek waar we nu zitten. Vroeger stond hier op het industrieterrein een herberg met een man die een bonte hond had. Mensen vroegen dan waar de man met ‘de bonte hond’ was. Daarna is het bedrijventerrein hiernaar vernoemd ‘Bûnte Hûn’, pas sinds de laatste jaren is er een bordje langs de Trekwei te vinden van de naam van deze buurtschap. Wij vonden het heel leuk deze oude naam weer opnieuw te gebruiken. En doordat ‘Hont’ bij ons met een ‘t’ geschreven wordt, vergeten mensen de naam nooit!

Wat doen jullie allemaal bij De Bonte Hont?
In 1998 ben ik hier samen met mijn vader begonnen met het maken van meubels. Hier in Westergeest hebben we de werkplaats en een showroom, waar we maatwerk meubelen ontwerpen en verkopen. Maar ook stalen deuren, hekken en trappen. We zijn hier met een team van vier medewerkers. In de winkel in Dokkum verkopen we kleding, accessoires en ook onze meubels. 

En wat is jouw rol precies in dit veelzijdige bedrijf?
Toen ik dit bedrijf begon heb ik alles van A tot Z gedaan, daardoor weet ik van begin tot eind hoe alles werkt. Sinds een aantal jaren is het werk verdeeld over meerdere mensen en hou ik me vooral bezig met het ontwerpen van de meubelen, het maken van werktekeningen en het inmeten. Ik heb dus vooral het contact met de klanten en zorg dat er voldoende werk binnenkomt. Juist doordat ik nu meer tijd heb voor het ontwerpen, voel ik minder druk. Hier kan ik mijn ei volledig in kwijt. 

Wilde je altijd al meubelontwerper/meubelmaker worden?
Nee, ik wilde bakker worden net als mijn opa. Op school had ik al wel het creatieve, dat sprak me aan. Mijn vader zat in de staal en werkte met van die grote spanten, dat leek me helemaal niks. Toen we samen eens een tafeltje maakten, dacht ik: dit vind ik wél heel leuk! Samen gingen we langs meubelzaken om de meubels te verkopen tot we hier een showroom bouwden. We wilden liever rechtstreeks het contact met onze klanten. Juist dat maatwerk sprak ons aan, zo blijft het gevarieerd en zijn we geen fabriek. 

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Overal: uit de VT wonen, een woonbeurs, internet, de natuur… Ik kijk ook altijd met andere ogen naar een gebouw: met deze vormen zou je ook een mooie kast kunnen maken. Mijn ontwerp van een meubelstuk is altijd op basis van de wensen van de klant. Na het ontwerp kan de klant zijn eigen visie er op geven en pas ik het ontwerp eventueel weer aan. Dat creatieve proces van samen een ontwerp maken, vind ik ontzettend leuk.

We zien jullie stalen deuren overal, wat maakt ze zo populair?
Stalen deuren geven een prachtig lichtinval in een ruimte, het blijft open maar geeft gelijk veel sfeer. Wij leveren goede kwaliteit stalen deuren en hebben al sinds 1998 ervaring waardoor veel mensen bij ons komen via mond-tot-mond reclame of onze social media. Daarnaast leveren wij maatwerk, geen standaard stalen deuren en kozijnen.

We merkten tijdens de afgelopen maanden een enorme toename in de vraag naar stalen deuren. Veel mensen werken thuis en hadden geen eigen werkplek. Onze stalen deuren zijn perfect om een ruimte te scheiden: je kan er doorheen kijken en ze reduceren het geluid. Ideaal met kleinere kinderen of pubers die ook thuis zijn.

Dus jullie hebben geen last van de coronacrisis?
In het begin was het natuurlijk wel even spannend. Er kwam letterlijk geen aanvraag binnen. Dat duurde heel even en daarna werd het inderdaad alleen maar drukker. Onze klanten vroegen vooral naar oplossingen om thuis een werkhoek te creëren. Of ze gingen niet op vakantie en gaven hun geld dan uit aan iets wat ze áltijd nog graag wilden…

In onze (kleding)winkel in Dokkum was het de eerste coronamaanden wel heel spannend hoor! Er kwam helemaal niemand in de stad of in de winkel, gelukkig hebben de toeristen van afgelopen zomer en ook nu in deze maanden, heel veel goed gemaakt!

Hoe vind je de combinatie met een (kleding)winkel in Dokkum? Versterkt het elkaar?
Toen we een paar jaar geleden ons klantenbestand bekeken, zagen we dat de meeste klanten uit de richting van Groningen en Drachten kwamen en weinig uit Dokkum of de dorpen achter Dokkum. We vroegen ons toen af: hoe krijgen we die mensen toch hier? Er was op dat moment een mooi pandje vrij voor een winkeltje. Inmiddels zitten we aan de Grote Breedstraat en brengt de winkel ons veel naamsbekendheid. In Dokkum hebben winkeliers nog echt de tijd om met klanten een praatje te maken. Op deze manier sturen we heel veel mensen door naar de showroom in Westergeest. De gastvrijheid hier in het noorden, spreekt de toeristen ontzettend aan.

Donna en ik vinden het ondernemen gewoon heel erg leuk, daarom is het concept met de winkel in Dokkum perfect voor ons om nieuwe klanten te ontmoeten. We hebben echt niet de intentie om een grote kledingzaak neer te zetten, we zijn beide tóch liever met ontwerpen bezig. Maar de combinatie maakt het voor ons heel erg leuk.

Hebben jullie nog ambitieuze plannen voor Dokkum?
De bedoeling is dat we ons hele concept (de werkplaats, showroom, winkel en onze woning) van Westergeest naar Dokkum verplaatsen. De winkel bij onze showroom en werkplaats zou voor ons een perfecte combinatie zijn. En omdat we met ons gezin al steeds meer op Dokkum georiënteerd zijn, willen we daar ook graag wonen. Op dit moment zoeken we naar de juiste locatie.

Jullie wonen nu boven de showroom, is het moeilijk om werk en privé te scheiden?
Werken voelt voor ons niet als werk maar als hobby! Samen met mijn vrouw Donna doe ik iets wat we beide heel leuk vinden. Dus werk en privé loopt inderdaad wel door elkaar en de jongste kinderen lopen hier beneden ook wel rond. Maar een weekendje naar een woonbeurs voelt voor ons als een weekendje weg. Wij halen overal inspiratie uit en dus zien we het niet vaak als werk. Ons gezin is een goed team: Donna maakt het plan van een ruimte, ik ontwerp de meubels op maat en mijn zoon maakt daar weer een visualisatie van via de computer. 

Heb je nog tijd over voor hobby’s en sporten?
Nu al het werk beter verdeeld is over verschillende mensen, kan ik veel beter zorgen dat alles goed verloopt. En maak ik ook echt meer tijd voor andere dingen. Op zondag en maandag proberen Donna en ik ‘vrij’ te zijn voor het gezin. Ik mag ook graag motorrijden, lekker uit eten en tijd doorbrengen met vrienden! 

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online?  Online.

In de auto of op de fiets? In de auto, fietsen is niet mijn hobby.

Online shoppen of de stad in? De stad in! Daar vind je de gezelligheid, online niet!

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Johan Huisman