Dokkum is een stad vol historie, dus waar begin je als je de geschiedenis van deze stad wilt ontdekken? Als kennismaking met Dokkum is er voor toeristen begin dit seizoen gewerkt aan de hotspots van Dokkum. Aan de hand van een tijdlijn maken toeristen kennis met Bonifatius (754), Stadsrechten (1298), Bolwerken (1582), Admiraliteit (1597), Bierbrouwerijen (1705), Elfstedentocht (1909) en de IJsfontein (2019). Zeven zomerweken lang, neemt in-dokkum je ook als Dokkumer mee langs de zeven hotspots van Dokkum: een reis door de tijd én de stad. Deze eerste week beginnen we in het jaar 754, het jaar waarin Bonifatius bij Dokkum wordt vermoord.

Foto: Marit Anker


Bonifatius is in 672 geboren in Crediton in Engeland en weet al op jonge leeftijd dat hij het woord van God wil brengen. Hij wordt aartsbisschop op vele plaatsen en in 716 komt hij voor het eerst naar Friesland. Hier komt hier meerdere keren op missie om de Friezen tot inkeer te laten komen. Vanuit Fulda (Duitsland) legt Bonifatius ondertussen het fundament voor nagenoeg de hele Duitse kerk.

In 754 gaat hij naar een, door hem zelf aangekondigd, doopfeest in de buurt van Dokkum. Onderweg komt hij echter lieden tegen die zich niet willen laten bekeren. Bonifatius en 52 metgezellen worden gedood. Er bestaat echter twijfel over de manier waarop. Sommigen zeggen dat Bonifatius werd overvallen, anderen vertellen over een openlijk gewapend treffen. Als eerbetoon aan Bonifatius wordt in 1934 de Bonifatiuskapel gebouwd; een bedevaartsoort waar alles in het teken staat van de heilige Bonifatius. Men zegt dat het water in de Bonifatiusbron, voor de kapel, een geneeskrachtige werking heeft.