In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Maarten Mewe, eigenaar van Schreiershoek Recreatie

Wie ben je?
Maarten Mewe

Wat doe je?
Ik ben eigenaar van Schreiershoek Recreatie in Oostrum.

Wat heb je met Dokkum?
Ben er geboren en getogen!

Het mooiste plekje van Dokkum is:
Als je onder de Kettingbrug door richting De Zijl vaart. Met het Stadhuis rechts en de panden uit 1622 is dit een prachtige panoramafoto.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Het eilandje voor je Dokkum in komt. De bebossing blokkeert de inkijk op Dokkum, waardoor veel vaartuigen ervoor kiezen om niet de binnenstad in te gaan. Dat is zonde.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is…was slecht, maar nu prima geregeld.
Dokkum is over tien jaar…nog toeristischer, als we niet teveel voor onszelf kiezen en meer de handen ineenslaan. Dan kan er zeker wat veranderen. We zijn met zijn allen echt wel goed bezig, maar denken en doen soms nog veel in eigen belang.
De nieuwe markt is…prachtig!

Tien vragen, speciaal voor jou:
Verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen?
Verliefd en een dochter van zes weken.

Kun je kort iets vertellen over de geschiedenis van de Schreiershoek?
“Vijfentwintig jaar gelegen begonnen mijn ouders met Schreiershoek. Ze kochten het huis hier op de hoek en de grond ernaast. Hobbymatig begonnen ze toen met een camping en daarna breidde zich het stukje bij beetje uit. Er kwamen vakantiehuisjes en sinds 2013 werd verder begonnen met professionaliseren tot waar we nu staan.”

Wat doen jullie nu eigenlijk allemaal bij de Schreiershoek?
“In 2014 zijn we begonnen met restaurant het Paviljoen. Met ‘eindeloos genieten’ kun je hier voor een leuke prijs eindeloos kleine gerechten van de kaart bestellen. Daarnaast hebben we natuurlijk onze vakantiehuisjes, nog een aantal campingplaatsen, de kano’s, rondvaartboten en (elektrische) sloepen. En we hebben nog uitbreidingsplannen om in te kunnen spelen op het opkomende toerisme. Het is wel altijd een doel geweest om zo te groeien. Sinds 2016 is ook zus Ellen fulltime werkzaam bij de Schreiershoek. Zij doet alles wat me de reserveringen, boekingen et cetera te maken heeft. Ik hou me bezig met de keuken en het zakelijk, administratieve deel.” Inmiddels zijn er twintig man werkzaam bij de Schreiershoek en zijn er ook volop plannen voor de toekomst.

Wist je zeker dat je verder ging in het bedrijf?
“Nee. Het is gekomen uit het feit dat ik niet zo goed wist wat ik ging doen. Totdat mijn vader vroeg om bij mij in de zaak te komen. De afwisseling van buiten en binnen dat leek me wel wat. De keuken vind ik momenteel echt het leukst. Het is heel erg mooi om te zien hoe iedereen daarin gegroeid is.”

Hoe zit het precies met jullie uitbreidingsplannen?
“Medio september gaan we van start met de bouw van nieuwe vakantiewoningen en het afronden van de infrastructuur hier. Mede dankzij een investeerder kunnen we zeven vakantiehuisjes in één keer gaan bouwen. Daarnaast komen er vier Tiny Houses, ook bestemd voor de verhuur. Samen met het realiseren van een nieuw receptiegebouw aan het begin van het park is de Schreiershoek dan echt af.”

We lazen: “De nieuwe ontwikkeling van de Schreiershoek wordt volledig duurzaam uitgevoerd”. Waarom is duurzaamheid zo belangrijk voor jullie?
“De vakantiewoningen krijgen inderdaad geen gasaansluitingen. Dat is de toekomst. Ik ben zelf ook milieubewust en dit is voor mij heel logisch. Waarom zou je er niets aan doen? Hoe leuk is het wanneer je in een huisje zit en wanneer je het journaal op televisie aanzet en een bakje koffie zet, je dit volledig van eigen opgewekte stroom kunt doen?! We voorzien de huisjes van zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp. Daarnaast wordt er ook nanotechnologie toegepast. Dit is een hele verfijnde techniek, waardoor we blijven vernieuwen. Met een bedrijf vlakbij UNESCO werelderfgoed is dat een logische stap.”

En je bent actief tijdens de Admiraliteitsdagen?
“Jazeker. Samen met Doy Pols doen we alles op het gebied van wat drijft. We verwelkomen de schepen, zorgen voor vervoer naar bijvoorbeeld het gastendek, letten op de veiligheid en zijn als het ware de gastheren te water. Het is voor ons nu de vijfde editie en je bouwt een hele leuke vaste ‘klantenkring op’. Zo’n tachtig procent van de bezoekers komt hier vaker en heel veel mensen weten inmiddels hoe het hier reilt en zeilt.”

Hoe is het trouwens om met je familie in het bedrijf bezig te zijn?
“Goed, dat gaat prima. Je moet privé en werk gescheiden kunnen houden. Wat er op de werkvloer gezegd wordt, moet je niet persoonlijk opvatten.”

Wat is er zo mooi aan deze plek?
“Het water is alles hier. Dat heeft zo’n gigantische aantrekkingskracht! Het zicht van en naar de Schreiershoek (ook vanaf bijvoorbeeld de Centrale As) is prachtig.”

Heb je nog dromen voor de toekomst?
“Op zakelijk gebied is dat de Schreiershoek verder voltooien. De vakantiehuizen bouwen, het bestaande park verder verduurzamen en het uitkristalliseren van het Paviljoen. Privé is dat gezinsuitbreiding, al zijn we daar al mee begonnen. Maar vooral gezond en gelukkig blijven!”

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Beide
In de auto of op de fiets? Fiets of elektrische scooter
Online shoppen of de stad in? Beide. Loop wel regelmatig naar de onderbuurman, Van der Gang herenkleding, en probeer dat wat in Dokkum te krijgen is ook in Dokkum te kopen. Voor specifieke dingen ontkom je er niet aan om af en toe online te bestellen.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Doy Pols