In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Alice Boonstra.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Alice Boonstra en ik ben eigenaresse van een bloemenwinkel. Daarnaast ben ik moeder en getrouwd.


Wat heb je met Dokkum?
Sinds anderhalf jaar woon ik hier en ik voel me hier echt al thuis. Mijn kinderen gaan hier naar school en alles is hier te vinden. Dokkum is zo gezellig en het is niet te groot of te klein. Ik kom van een drop en daar heb ik met veel plezier gewoond, maar er is eigenlijk niks naast een kroeg en een paar kerken.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Dan vind ik toch de Zijl het mooist met al die lichtjes en de boten.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
De binnenkomst vanaf de Prinsfabriek, omdat hier veel troep ligt en het ziet er niet uitnodigend uit voor de toeristen die met de boot binnen komen varen.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… wonderbaarlijk genoeg vind ik altijd een plekje, dus ik vind het eigenlijk wel prima. In de zomer ben ik vaak op de fiets, dus ik weet niet hoe het dan gaat met parkeren in de binnenstad.

Dokkum is over tien jaar… meer toeristisch. Het is al zo mooi opgeknapt en de Admiraliteitsdagen zijn goed op de kaart gezet. Corona had afgelopen zomer enigszins een positieve kant voor Dokkum, want veel mensen gingen in eigen land ontdekken en kwamen toen dit mooie stadje tegen.

De nieuwe markt is… mooi. Ook de IJsfontein is prachtig geworden. Het is ook een mooie plek voor evenementen.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Hoe ben je bij dit werk gekomen?
Ik kom uit de supermarktbranche en mijn ouders runnen de Spar in Dokkum. Het pand ernaast stond vrij en ik zag hier wel mogelijkheden in. Ik ben creatief en ik heb een aantal cursussen gevolgd om me het vak goed eigen te kunnen maken. Er is ook genoeg parkeergelegenheid dus ik kon er wel een succes van maken.

Hoe is het om een eigen onderneming te hebben?
Het geeft veel vrijheid om te ondernemen. Dingen inkopen en vernieuwend zijn vind ik erg leuk. Ook zakelijk doe ik veel met andere bedrijven.

Wat doen jullie allemaal bij Boonstra bloemen?
Er is natuurlijk een winkel waar we boeketten, planten en meer verkopen. Ook leveren we bloemen en planten voor bedrijven en doen we rouwwerk en trouwwerk. Eigenlijk alles wat een bloemenwinkel doet.

Wat vind je het leukst aan je werk?
Het klantencontact vind ik altijd erg leuk. Ook vind ik het leuk om de inkoop te doen en over nieuwe dingen na te denken, zodat ik alleen maar kan verbeteren.

Hoe ziet een normale werkdag er voor jou uit?
Als alle bloemen en planten binnenkomen, moeten ze eerst allemaal worden afgesneden en in vazen worden gezet. Verder maak ik boeketten, help ik klanten en geef ik de bloemen water. We hebben nooit zoiets van; we kunnen even niks bedenken om te doen. Er is echt altijd wel iets te doen.

Waarom zijn jullie een website en shop begonnen?
Ik wou dit al veel langer en nu natuurlijk door corona is het handig om er ook een online shop bij te hebben. Er gebeurt nu veel online en ik breng veel bestellingen weg. Ook vind ik dat een goede winkel wel een website nodig heeft zodat je te vinden bent voor de klanten.

Hoe doen jullie het nu met de onderneming in deze tijden?
Wij zijn open, omdat we bij de supermarkt horen, dus daar heb ik echt veel geluk mee. Natuurlijk is het erg anders nu en zijn er vooral veel online bestellingen en telefoontjes.

Waar haal jij inspiratie vandaag?
Ik ga naar beurzen en ik kijk vaak op Pinterest. Ik zorg altijd dat ik de trends bij houd en ook sta ik open voor onderling ideeën uitwisselen. Ik heb een breed publiek dus daar moet ik wel rekening mee houden. Ik wil een bloemenwinkel waar voor iedereen iets is met verschillende prijscategorieën.

Hoe zie je de toekomst van je bedrijf voor je en wat wil je nog bereiken?
Ik ga meer cursussen doen om alles weer even op te frissen. Ik zou ook nog graag meer zakelijk willen doen, dus meer baliestukken maken en planten leveren voor bedrijven. Verder loopt alles goed en ben ik erg tevreden.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Lekker met vriendinnen een wijntje doen en gezellig kletsen. Een spontaan appje op vrijdagavond of ik ook naar Artisante kom is altijd leuk. Ook vind ik het heerlijk om te Netflixen met de kinderen op de bank en koken doe ik ook graag. Mijn man gaat er altijd op uit met de kinderen, altijd naar buiten om dingen te doen. Ik vind het heerlijk om thuis te blijven. Ik ben vaak ook een hele dag weg in de winkel en dan is het lekker om thuis te zijn, dus daar probeer ik altijd zo lang mogelijk van te genieten.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online. De krant lees ik eigenlijk nooit meer en online is gewoon veel makkelijker.

In de auto of op de fiets? Het liefst op de fiets, maar voor mijn werk gebruik ik vaak de auto.

Online shoppen of de stad in? De stad in. Alleen als ik het echt niet kan krijgen, ontkom ik er soms niet aan om het online te moeten bestellen. Ook omdat ik zelf ondernemer ben, wil ik ook graag naar de winkels toe komen van de mensen die bijvoorbeeld ook vaak bij mij komen.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Eva Sinnema.