De historische binnenstad van Dokkum kent tal van bijzondere plekjes met een goed verhaal. Zowel binnen als buiten de binnenstad zijn de afgelopen jaren gebouwen gesloopt, opgeknapt of nieuwgebouwd. In-Dokkum.nl duikt in de rubriek ‘Dokkum toen en nu’ de geschiedenis in. Waarom heeft een straatnaam die naam gekregen? En wat stond er vroeger op de plek van wat er nu staat? In deze editie: De Oosterkerk aan de Oostersingel 2. In 1887 werd deze gereformeerde kerk gebouwd, inmiddels in het ingericht als zorginstelling met 24 zorgappartementen. 

Appartementencomplex
Dinsdag 21 februari 2012 werd het huurcontract ondertekend tussen de JP van den Bent Stichting en het ontwikkelbedrijf van Bouwgroep Dijkstra Draisma BV. Dit was een bijzondere gebeurtenis, omdat een aannemer een kerk opkocht en deze veranderde in 24 zorgappartementen die hij zelf ging verhuren aan een zorginstelling. Het kerkgebouw behoorde tot het beschermende stadsgezicht van Dokkum en daardoor was sloop of nieuwbouw niet mogelijk. Er is toen een plan bedacht waarbij de buitenmuren en het dak zijn blijven staan en er in het gebouw zelf een nieuwe constructie is gekomen met vier bouwlagen hoog. De bouw van deze zorgappartementen begon in maart 2011 en werd eind 2012 opgeleverd. De 24 mensen die hier nu wonen hebben uiteenlopende leeftijden en hulpvragen.

De JP van den Bent stichting
De JP van den Bent stichting biedt permanente verzorging voor volwassenen met een verstandelijke beperking. De stichting ondersteunt deze mensen bij hun leven. Deze ondersteuning is voor iedereen anders. Dit kan bijvoorbeeld bij wonen, werken, invulling van vrije tijd of contacten met anderen. In 1988 werd de JP een zelfstandige stichting. Cultuur en waarden vormen de kern van de stichting. Vanuit de logeerlocatie in Dokkum ontstond een vraag naar wonen. Als gevolg daarvan werd er in augustus 2011 een eerste woonlocatie in Dokkum geopend. Dit was op de Rondweg en hier wonen 18 mensen in verschillende appartementen die ondersteuning krijgen. De vraag werd al snel groter dan er geplaatst kon worden op deze nieuwe locatie. Toen werd de aandacht gewekt voor dit bijzondere project. 24 cliënten kwamen er te wonen en de overige appartementen worden gebruikt voor gezamenlijk gebruik en ondersteuning. Ook kunnen werkenden bij de stichting thuis langskomen. Dit kan variëren van 1 keer per week de administratie doen tot elke dag langskomen om de dag even door te nemen.

De gereformeerde kerk
In 1868 kocht het bestuur van de ‘Vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs te Dokkum’ een gebouw aan de Oostersingel. Hier wilden ze een evangelisatielokaal stichten. Van 11 tot 14 januari 1887 werd het ‘Gereformeerd Kerkelijk Congres’ georganiseerd in Amsterdam. Na hier een bezoek aan te hebben gebracht, werd aan de kerkenraad gevraagd of hij bereidt was de reformatie van de kerk in Dokkum op zich te nemen. De kerkenraad zag geen aanleiding om dit te gaan doen. De broeders van de kerk besloten toen om zich van de hervormde kerk af te scheiden. Ze kwamen bijeen op 26 april 1887 zodat de instituering van de Nederduitse gereformeerde kerk (dolerende) een feit werd. Op 8 mei 1887 kwam de kerkenraad bijeen en besloot dat het evangelisatielokaal te klein werd en dit moest worden verruild voor een eigen kerk. Op zondag 29 oktober 1887 werd de nieuwe kerk in gebruik genomen. Het was één van de nieuwgebouwde gereformeerde kerken in Dokkum voor de groep van Dolerenden van A. Kuyper. De Zaalkerk zonder toren werd ontworpen voor A. Nauta, onder invloed van het werk van Tj. Kuipers. De kerk werd in 1926 en in 1982 verbouwd. Het orgel werd in 1962 gebouwd door de firma J. Reil. De kerk werd niet afgebroken en ook de school naast de kerk bleef bestaan. De bestaande gevels van het Damgebouw, het voormalige naastgelegen kerkelijk centrum wat oorspronkelijk een school was, zijn grotendeels blijven staan.

Informatie gevonden op RTV NOF, de JP van den Bent stichting en de Gereformeerde kerken.
Foto’s verkregen via pbase en reliwiki.