Er zijn concrete plannen om de Mollema-locatie in Dokkum te ontwikkelen tot een nieuwe woonwijk met 112 nieuwe woningen. Die plannen werden woensdagavond gepresenteerd door Zwanenburg Projecten tijdens een digitale raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân. In het plan zijn ook 25 nieuwe huurwoningen opgenomen, een wens van woningcorporatie Thús Wonen. Bastiaan Dijk van Zwanenburg Projecten, Jeanette Dekker van Thús Wonen en wethouder Esther Hanemaaijer presenteerden de plannen aan de gemeenteraad en beantwoorden de diverse vragen.

Diverse woningen
In de plannen is ruimte voor 54 rijwoningen, 30, twee-onder-een-kapwoningen, 24 appartementen en 4 vrijstaande woningen. In totaal komt dat neer op 112 woningen. Ook is er een nieuwe speelplaats ingetekend in de nieuwe woonwijk. De projectontwikkelaar richt zich op starters, gezinnen en levensloopbestendige woningen, zowel huur als koop. De appartementengebouwen krijgen vier lagen. Het voormalige tuincentrum dat sinds oktober 2018 in Dokkumer handen was, wordt in de nieuwe plannen gesloopt. Inmiddels is het centrum overgedaan aan Zwanenburg Projecten.

Gemengde reacties
In november is het plan voorgelegd aan de buurt rondom de wijk. De 21 aanwezigen reageerden wisselend op de nieuwe plannen. Vanuit de Aalsumerweg werd overwegend positief gereageerd. Aanwezigen van de Veiling en de Dirck Raphaelsz Camphuysenstraat zijn wel bedenkingen als het gaat om geluid, het afnemen van vrijheid en de mix van huur- en koopwoningen. Wethouder Esther Hanemaaijer is blij met de nieuwe ontwikkelingen, omdat het ruimte biedt aan starters en zorgt voor doorstroming op de woningmarkt.

Definitief ontwerp
De provincie is positief over de plannen en heeft in een vroeg stadium meegekeken met de planontwikkeling. Mocht alles soepel verlopen dan zou in 2023 de schop in de grond kunnen om de nieuwe woonwijk te maken. In de afgelopen jaren zijn er diverse ideeën geweest met de bestemming. De ondernemer heeft het pand in gebruik als opslagruimte voor de eigen ondernemingen. Er werd eerst onder andere nagedacht over het vestigen en/of van een of meerdere supermarkten in het pand en het vestigen van de Glêzen Merke. Geen van die plannen waren echter zo concreet als de huidige plannen.