Wat vinden toeristen van Dokkum en waarom hebben ze juist deze stad uitgekozen om hun vakantie door te brengen? De redactie van In-Dokkum.nl zoekt ze deze zomer op langs de waterkant, op de camping of in de winkelstraten van Dokkum. In de zesde editie van onze rubriek Zomergasten: de leden van Caravanclub ‘’De Trekhaak’’.

Op camping Harddraverspark treffen we een groep 50-plussers die druk bezig zijn met het opbouwen van de voortenten van hun caravans. Het zijn de leden van caravanclub ‘’De Trekhaak’’. We raken aan de praat met één van de leden en langzaam verzamelen ook de andere leden zich.


50-plussers op de camping
Caravanclub ‘’De Trekhaak’’ verblijft twee weken in Dokkum met zo’n tien leden. Ze zijn net aangekomen op de camping en nog druk bezig met het opbouwen van voortenten, luifels en partytenten. De landelijke caravanclub voor 50-plussers, is sinds 1978 een begrip in Nederland. ‘’Van de tien leden die komen, zijn er op het moment zeven”, vertelt Jaap, ook lid van de club. De club is nog nooit in Dokkum geweest, maar ze vinden het nu al een prachtige omgeving. ‘Het is nog een verrassing wat we gaan doen, omdat de organisator niet mee is deze vakantie, in verband met familieomstandigheden.” Wel hebben ze al een dagje naar Leeuwarden gepland en ook een tripje naar één van de Waddeneilanden staat op de agenda.

Hechte groep 
Elke reis wordt er als traditie gemeenschappelijk pannenkoeken gebakken en gebarbecued. De leden doen veel activiteiten samen, maar ondernemen ook dingen apart van elkaar. Maar iedere avond doen ze met z’n allen een borreltje en spelen ze, om de dag goed af te sluiten, nog een aantal spelletjes. ‘’Vroeger speelden we elke avond Jeu de Boules, weten jullie dat nog?’’, vroeg iemand glunderend aan de anderen. De groep is altijd al erg hecht met elkaar geweest en nu de groep door de jaren heen kleiner wordt, versterkt de band met de andere leden alleen maar meer. ‘’Buiten de vakanties hebben we weinig contact, maar met verjaardagen en andere belangrijke gebeurtenissen spreken we elkaar”, aldus één van de leden.

Caravanclub de Trekhaak
Met Nijmegen als thuisbasis organiseert de club twee keer per jaar een reis. Dit zijn reizen naar zowel binnen- als buitenland. ’’Vroeger zijn we meerdere keren met z’n allen in het buitenland geweest, toen was de club nog zó groot, dat je kon kiezen waar je heen wilde. De één ging naar het buitenland en de ander ging mee met een reis ergens in Nederland”, vertellen ze enthousiast. Nu is het steeds vaker een gezamenlijke reis in Nederland. Eén keer in het jaar vindt de jaarlijkse vergadering plaats in Nijmegen, hier ontmoeten alle leden elkaar weer en bespreken ze de agendapunten voor het komende jaar. ”Zolang het kan en we er plezier in hebben, blijven we op vakantie gaan met deze mooie club”, sluit één van de leden het gesprek af. We wensen ze een fijn verblijf in Dokkum en verlaten de camping…

Foto’s: Marit Anker | Tekst: Annagreet Tiersma