Na ongeveer vijftig jaar kan de sluis Oosterverlaat, bij het Schapendijkje, weer worden gebruikt. De historische vaart tussen Dokkum en Oostmahorn is de afgelopen jaren gereed gemaakt voor watersport. Enkele bruggen worden komend najaar nog verhoogd. Waterrecreanten met een sloep, of vaartuig met vergelijkbare hoogte, kunnen dus tot Oostmahorn varen. Medio 2022 is de gehele vaarroute klaar.

Op afspraak
De sluis wordt tot en met 31 oktober 2021 bediend door de heer Jagersma van Camping Harddraverspark. Watersporters kunnen telefonisch een afspraak maken via 06-50606390. Voor doorgang hoeft geen sluisgeld te worden betaald. Voor kano- en supliefhebbers zijn plateaus aanwezig, zodat zij gemakkelijk in en uit het water kunnen komen.


Projectleider René Feenstra: “In 2018 ben ik gestart als projectleider sluizen bij het programmabureau Súd Ie. Deze monumentale sluis Oosterverlaat is geïnspecteerd, gebaggerd en de bewegingswerken zijn gesmeerd. Zowel de ophaalbrug als de sluis zijn rijksmonumenten en hebben een historisch karakter. De sluis stamt uit 1806 en is meermaals gerenoveerd. Een foto uit 1969 toont geen bedieningswerk. Ik vermoed dus dat de sluis al ruim vijftig jaar niet is gebruikt. Nu kan het wel weer. Prachtig toch?”