Zorgverzekeraar De Friesland laat zich de komende week twee keer zien in Dokkum. Op dinsdagavond zal er overleg plaatsvinden tussen ondernemers uit Noordoost Friesland en partijen uit de zorg. Zowel Diana Monissen, de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Friesland Zorgverzekeraar als ook de heer Norbert Hoefsmit, voorzitter a.i. van de Raad van Bestuur van Nij Smellinghe en van de Pasana groep zullen hierbij aanwezig zijn. Op donderdag vind er een zorgmanifestatie plaats in De IJsherberg in Dokkum, die door De Friesland en partners georganiseerd is.

Sionsberg uitgekleed
Dat met name Monissen zich in Dokkum laat zien is opvallend. Tijdens eerdere acties en bijeenkomsten voor het behoud van de Sionsberg, gold ze steevast als grote afwezige. De bijeenkomst van dinsdagavond waarbij ze aanwezig is, is overigens alleen voor ondernemers van bedrijven welke collectief bij De Friesland verzekerd zijn. De actiegroep Red De Sionsberg roept inwoners juist op om De Friesland-Achmea te boycotten. De actiegroep stelt de zorgverzekeraar verantwoordelijk voor de steeds verdere ontmanteling van het ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. Zo werden in de afgelopen jaren de afdelingen geboortezorg en klinische cardiologie al gesloten en verder werd de oogheelkunde naar Sneek verplaatst. Ook het laboratorium en de ziekenhuis apotheek zijn inmiddels verplaatst naar Drachten. De actiegroep denkt dat een boycot van de zorgverzekeraar ervoor kan zorgen dat andere zorgverzekeraars zich met het Dokkumer ziekenhuis gaan bemoeien.

Volledige polikliniek
Verder vond er op 19 november j.l. is de jaarlijkse Stichtingsraadvergadering geweest van het Interkerkelijk Platform Talma Sionsberg waarbij bijna alle kerken in de regio zijn aangesloten. Ziekenhuis De Sionsberg is eertijds gerealiseerd door een initiatief van de kerken en met grote steun van de bevolking en bedrijven in de regio. Het Interkerkelijk Platform Talma Sionsberg roept alle bij de Sionsberg betrokken partijen op om, het liefst in gezamenlijkheid, uiterste inspanningen te verrichten teneinde een oplossing te vinden waardoor er zoveel mogelijk goede gezondheidszorg gewaarborgd blijft in de regio N.O. – Friesland. Het platform denkt daarbij aan minimaal een volledige polikliniek met zeven dagen x 24 uur spoedzorgbezetting.

Platform spreekt De Friesland aan
Ook het platform wil in het bijzonder zorgverzekeraar De Friesland aanspreken. “De terugtredende overheid is zover gegaan dat zij de regie voor de organisatie van de gezondheidszorg aan de zorgverzekeraars overgedragen heeft. Omdat er, vanwege de enorme hoeveelheid klanten, in onze provincie een monopoliepositie van zorgverzekeraar De Friesland is ontstaan, richten wij ons tot deze maatschappij. Wij doen een dringend beroep op De Friesland om haar verantwoordelijkheid te beseffen en te nemen ook voor haar klanten in N.O.- Friesland. Zij betalen toch net zoveel premie als elders? Logischerwijs is het toch redelijk te stellen dat zij dan ook dezelfde rechten op een goede gezondheidszorg behouden,” is een deel van de verklaring van het platform.