Op donderdagochtend rond 11 uur gaf burgemeester Johannes Kramer het startsein voor de achtste editie van de internationale Bonifatiuscup. Dit tweedaagse voetbaltoernooi, bedoeld voor teams onder de 13 jaar en onder de 15 jaar, trekt maar liefst 32 teams uit binnen- en buitenland naar Dokkum. Zoals gebruikelijk werd het toernooi op gang gebracht met een feestelijke vlaggenceremonie en een spectaculaire demonstratie freestyle voetbal van Nordicos. Onder de opzwepende beats van Joost Kleins “Europapa” kon het voetbalplezier voor de jeugd daarna officieel beginnen.

Was?
Het toernooiprogramma volgt ook dit jaar het vertrouwde WK-schema, bestaande uit poulewedstrijden en knock-out rondes. Op donderdagavond staat bovendien het traditionele bezoek aan het Tolhuisbad op het programma, waar alle teams kunnen genieten van discozwemmen. Voor Brent en Jasper van VV Buitenpost JO13-1 betekent dit een nachtje doorbrengen in de sporthal, samen met de andere teams. Brent hoopt wel dat het rustig blijft vannacht. “Als we morgen de Champions League in gaan, wil ik wel 12 uur slapen,” zegt het 12-jarige voetballertje met een ernstig gezicht.

Voor beide jongens is het de eerste keer dat ze deelnemen aan het toernooi. Hun mening tot nu toe? “Leuk!” klinkt het in koor. “Wel zwaar, want het is ook heel warm,” zegt Jasper. “Maar ik vind het ook wel grappig. Wij vroegen zonet aan een paar Duitsers: ‘wat hangt er aan de waslijn?'” Brents ogen stralen. “Toen zeiden ze allemaal: ‘was?'”

Twintig uur reizen vanuit Crediton
Dit jaar kent de Bonifatiuscup meer Duitse teams dan ooit tevoren, met maar liefst drie verenigingen uit Fulda. Ook de Crediton Hawks uit Engeland nemen traditiegetrouw deel aan het toernooi. Een opvallende verschijning, volgens Vicky en Darren, de coaches van de Crediton Hawks. Ze hebben een reis van twintig uur achter de rug: “Coach, ferry, train (bus, veerboot, trein),” knikken ze. Maar het is de moeite meer dan waard, vinden de coaches. Voor de voetbalploeg uit Crediton is het al de zevende keer dat ze meedoen aan dit evenement en het verveelt nooit. Of de voetballers van de Hawks denken dat ze er met de bokaal vandoor gaan? “Jazeker,” knipogen ze. “En anders zeker met de bokaal voor meest competitief.”

Het organisatieteam biedt voor de deelnemers een full service pakket: ontbijt, overnachting, lunches, diner en avondactiviteiten zijn allemaal inbegrepen. “Het is ieder jaar weer een uitdaging om het allemaal rond te krijgen,” vertelt Karel Hellinga van de organisatie. Gelukkig krijgt Be Quick ook trouw steun van lokale sponsoren, ondersteunende organisaties en meer dan 80 vrijwilligers, waaronder scheidsrechters, veldcoördinatoren en kantinepersoneel. Volgens Karel staat de pure voetbalbeleving voor de jeugd centraal. “Wat is er nu leuker dan voetballen in het buitenland? Je ziet hoe blij het de kinderen maakt. Daar doen we het allemaal voor.”