In 2017 kochten Peter Braaksma en Simon Soet het monumentale pand aan De Dijk met als doel het pand weer zoveel mogelijk originele en historische elementen terug te geven. Een periode vol onderzoek en overleg met de gemeente en Monumentenzorg volgde. Momenteel staat het pand, met de oudste nog grotendeels oorspronkelijke voorgevel van Dokkum, in de steigers zodat de laatste werkzaamheden aan de buitenkant van het pand kunnen worden verricht. Eind dit jaar verdwijnen de steigers: dan zijn de originele stenen weer zichtbaar en is het casco klaar.

Bijzonder mooi pand
“Een mooi en leerzaam project uit liefhebberij” noemen Braaksma en Soet de restauratie van het grachtenpand, wat vroeger als pakhuis met woonhuis fungeerde. “Ik heb het altijd een bijzonder pand gevonden, op de mooiste locatie van Dokkum. Toen de Friesland Bank door de Rabobank werd overgenomen heb ik gelijk laten weten wel interesse te hebben voor het pand. Ik verwachtte wel dat het te koop zou komen. Een jaar later werd dat werkelijkheid en heb ik het samen met Simon gekocht”, vertelt Braaksma. De heren kochten ook het pand ernaast aan de linkerkant, wat ze relatief snel konden verbouwen tot twee wooneenheden. Samen met Buro Smits werden plannen gemaakt voor de indeling van het linker pand, voor het rechterpand – met bouwjaar ca 1564 – werd een langer traject ingeslagen.


Van zwart naar origineel
Op dit moment staat het pand op nummer vier in de steigers en zijn Bouwbedrijf Van der Werff en Schildersbedrijf Idsardi druk met de restauratie. Siebe van Seijen van Adema Architecten gaf het kleuradvies, zoals bij de meeste opgeknapte panden in de binnenstad. Van Seijen heeft voor een diepe groene kleur op de kozijnen gekozen. In een eerder stadium was de gevel van het historische pand volledig ingepakt met een Peel Away om de zeven verflagen van de stenen te verwijderen. Braaksma en Soet vertellen hier over: “De meeste Dokkumers kennen het pand als dat ‘oude zwarte ding’ met witte kozijnen en hier en daar een witte steen. De restauratie begon dan ook met het onderzoeken van de verflagen, dat bleken zeven lagen te zijn. Elke keer werd er weer een nieuwe laag overheen geschilderd, terwijl het vocht tussen de stenen en de verflagen niet weg kon. De stenen begonnen te rotten dus het was noodzaak dat de verflagen verwijderd werden. Na het inpakken van de gevel is 80% van de zwarte verf verdwenen en nu de steigers er staan kunnen de laatste zwarte stukjes handmatig verwijderd worden. Tegelijkertijd wordt het dak aangepakt, net als het witte ‘fronton’ bovenaan. Midden negentiende eeuw vervingen ze de oorspronkelijke trapgevel door een lijstgoot met fronton, een klassieke driehoek die de Grieken aan de voorkant van hun tempels gebruikten.”

Monumentenzorg
Een ‘leerzaam project’ noemden Braaksma en Soet het al, voornamelijk door alle extra stappen die genomen werden vanwege de monumentale bestemming van het pand. “Voor elk dingetje wat we aanpakken hebben we goedkeuring en een rapportje nodig. Aan de ene kant heel begrijpelijk vanwege de historie van het pand. Aan de andere kant een groot contrast met pak ‘m beet vijftig jaar geleden toen het pand intern grondig werd verbouwd: de balkenlaag op de begane grond werd destijds geheel verwijderd. Op de eerste verdieping werden hele ijzeren constructies aan de originele houten balken bevestigd of leidingen ín de balken vrezen… Toen mocht alles. Tegenwoordig wordt alles getoetst of het mogelijk historische waarde bevat. Vandaar dat het een meerjarenplan geworden is en we regelmatig met Monumentenzorg om tafel zitten”, leggen Braaksma en Soet uit.

Verrassing achter de steigers
“Het is best spannend hoe het straks oogt wanneer de steigers weg zijn. Bovendien moet je de stenen ook een paar jaar de tijd geven om te zien wat er gebeurt. Hoe ze reageren qua kleur, nu de verflagen weg zijn”, vertelt Braaksma die niet kan wachten tot hij aan de overkant bij ArtiSante op het terras zit om het pand te bekijken. Soet vertelt dat de bestemming en inrichting net zo’n spannend proces is. “We hebben nog niet een definitieve indeling van het pand gemaakt. Gedurende het proces verandert dat steeds een beetje. De middelste verdieping is geschikt als woonruimte en gaan we waarschijnlijk alswoning verhuren. Bij de bovenste verdieping, in de nok van het pand, zijn de oude elementen zo mooi zichtbaar. Net als het uitzicht over het centrum van Dokkum! We zijn in gesprek met een architect die onlangs een eerste concept aangeleverd heeft voor bijvoorbeeld een B&B waarbij de hele oude dikke balken vooral geaccentueerd zijn. Een hele mooie open ruimte.”

Goede ideeën gezocht
Aan de onderste verdieping is ook nog geen definitieve invulling gegeven. “Het zou uitermate geschikt zijn als winkel of als kantoor. De laatste jaren is er flink geïnvesteerd in de panden rondom De Zijl, dat is mooi voor Dokkum. Wij hopen met de restauratie van dit pand daar ook een steentje aan bij te dragen. Het zou toch gaaf zijn als we hier weer een prachtige winkel- of kantoorruimte creëren en daarmee dit gebied in de historische binnenstad nóg meer op de kaart zetten. We staan zeker open voor mooie ideeën!” aldus Braaksma.

Voor meer informatie of ideeën kunt u contact opnemen met Braaksma of Soet.