Omroep MaxAfgelopen week kwam een cameraploeg van Omroep Max naar de historische binnenstad van Dokkum voor opnames. De ploeg kwam rond het Kleindiep opnames maken voor het Max Skûtsje Journaal dat deze zomer wordt uitgezonden. De beide Dokkumer Skûtsjes lagen voor de gelegenheid mooi naast elkaar. Een mooi extraatje voor de bemanning van skûtsje Ebenhaëzer, want dat schip werd onlangs helemaal gerestaureerd en in de oorspronkelijke witte kleur geverfd. Het Max Skûtsje Journaal wordt van 18 tot en met 25 juli om 17.30 uur uitgezonden op NPO 1. De uitzending met daarin Dokkum is te zien op donderdag 23 juli.

Max Skûtsje Journaal
Nu het skûtsjesilen vanwege de coronamaatregelen niet doorgaat heeft Omroep Max een alternatief bedacht. De reizende reporters gaan vanwege het 75-jarig jubileum van de SKS op zoek naar bijzondere historische verhalen van het skûtsjesilen. ,,Wij zijn blij met deze landelijke aandacht. Het is een vreemd jaar, maar juist daardoor krijgen wij nu deze kans om ons verhaal aan het grote publiek te vertellen’’, stelt bestuursvoorzitter Hylke Heidstra van het skûtsje.


Sytse van der Werf, wiens vader op het skûtsje is geboren en getogen, noemt het eveneens bijzonder dat Omroep Max het verhaal van zijn familie nu vastlegt op camera. ,,Sinds de ontdekking in 2017 dat het wedstrijdskûtsje van Dokkum een echt Dokkumer skûtsje blijkt te zijn, hebben we al meerdere lezingen gegeven en ons verhaal vertelt. Dat de nationale tv-zender hier nu aandacht aan besteedt in het Max Skûtsje Journaal is geweldig, niet alleen voor ons, maar voor de hele stad Dokkum.’’