De medische staf van de Sionsberg heeft maandagavond de plannen voor een nieuwe Sionsberg definitief uit de doeken gedaan: een nieuwe Sionsberg met een innovatief anderhalvelijnscentrum. Voor Dokkum kunnen in de plannen van de artsen niet alleen een polikliniek en dagbehandeling overeind blijven, overdag is ook een vorm van acute zorg in de plannen opgenomen en is er Short stay mogelijk. Eenvoudige operaties, uitgebreide specialistische zorg, e-healthtoepassingen en substitutie van behandelingen naar de eerste lijn zijn tevens onderdeel van het plan.

Groen licht curator nodig
Duizenden mensen staan inmiddels achter het plan van de artsen, maar de bal ligt vooral bij de curator en bij De Friesland zorgverzekeraar. Het plan van de medische staf moet nog wel groen licht krijgen van de curatoren. Die willen dat er voor kerst zekerheid komt over een kans op een doorstart. Naar eigen zeggen hebben de curatoren keus uit ongeveer tien partijen die een doorstart van de Sionsberg voor ogen hebben. In de nieuwe Sionsberg van de medische staf is in eerste plaats voor 80 medewerkers. Het bijbehorende financiele plaatje is nog niet definitief. De artsen steken in ieder geval zelf ook geld in het Dokkumer ziekenhuis. De artsen zijn tevens afhankelijk van De Friesland zorgverzekeraar. Die staat wel positief tegenover het plan, maar praat ook met andere overnamepartijen.

Meepraten over De Sionsberg
Ook Zorgbelang Fryslân presenteerde maandagavond een toekomstplan. Het idee is dat patiënten, de Friesland als zorginkoper, overnamekandidaten, gemeenten en andere belanghebbenden meepraten over de zorgvoorziening in Dokkum. Dat moet op 17 januari tot een definitieve beslissing leiden, zei directeur Margreet de Graaf van Zorgbelang. “We kunnen niet neerzetten wat was, wel samen strijden voor het best mogelijke”, aldus De Graaf. Dat de realiteit bij een eventuele doorstart hard is, erkennen ook de artsen. Een groot deel van de inmiddels ontslagen verpleegkundigen kan niet weer aan de slag bij een eventuele doorstart van de Sionsberg.

Ouderenzorg nog onzeker
Medewerkers van de ouderenzorg bij de failliete Zorggroep Pasana moeten nog even geduld hebben voordat er meer duidelijkheid komt over hun toekomst. Het wachten is nu op nieuws over welke partij de ouderenzorg overneemt. Maandag hebben de vakbonden om tafel gezeten met de curator. Voor de ouderenzorg is de sluiting van enkele locaties aangekondigd en dreigt 150 fte aan werkgelegenheid verloren te gaan. Dat besluit kan nog door de nieuwe overnamepartij worden teruggedraaid, maar vooralsnog blijven de honderden werknemers in de ouderenzorg in onzekerheid achter. De zorg gaat ondertussen gewoon door. Er is voor de ouderenzorg een speciale vangnetstichting opgericht, zodat de zorg in de verzorgingshuizen voorlopig op dezelfde voet doorgaat.

Foto: Pieter Dokkum 
Meer foto’s bij: WâldNet

Eerdere berichten over het faillisement van De Sionsberg:
Sionsberg: curator neemt eerste harde besluiten
Saamhorige manifestatie; curator zet deuren Sionsberg open
Draagvlak plannen medische staf neemt provinciale vormen aan
Sionsberg: Hoefsmit is medische staf voor met faillissement
Kort geding en vlaggen halfstok om Sionsberg
Volop acties voor ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum
Persconferentie Sionsberg: ‘bestuur vraagt zelf faillissement aan’ (Achtergrond)
Ondernemers over Sionsberg: ‘minimaal Harlingen-plus variant’
Bestuurlijk spel om ziekenhuis De Sionsberg in cruciale fase (Achtergrond)