Maandagmiddag werd aan de Noorderdwinger op het Noorderbolwerk in Dokkum een nieuwe gedenkplaat onthuld met daarin de namen van zeventien omgekomen Dokkumers. Ze kwamen om tijdens de tweede wereldoorlog van 1940 tot 1945 en stonden niet allemaal met hun eigen naam op het monument, maar omschreven als ’17 Dokkumer Oorlogsslachtoffers’. Dat werd maandagmiddag hersteld door een nieuwe gedenkplaat te onthullen.

Marissa Kikstra had in 2013 als leerling van het Dockinga College de onderzoeksvraag voor haar profielwerkstuk onderzoek gesteld om de nog niet bekende namen te achterhalen. Samen met diverse deskundigen uit de regio lukt dit. De zoektocht komt ook uitvoerig in het in 2014 verschenen boek van Reinder Postma ‘Dokkum in de oorlogsjaren’ aan de orde. Marissa Kikstra onthulde het monument samen met de zus van een van de slachtoffers. 

Het oorlogsmonument Noorderdwinger herdenkt 20 gefusilleerden, 14 verzetsdoden en ’17 Dokkumer oorlogsslachtoffers’. Ieder jaar worden op 4 mei de oorlogsslachtoffers herdacht. Enkelen van die 17 Dokkumer oorlogsslachtoffers werden al wel herdacht met hun naam, zoals de vier mannen die tijdens de mei-staking in 1943 werden doodgeschoten en de twee gedode gijzelaars bij de Woudpoort op 14 april 1945. De overige slachtoffers worden sinds vandaag ook genoemd.

Op het monument staat het volgende:

Dokkumers die wij hier gedenken
1940 – 1945

Doodgeschoten tijdens de Mei-staking 1943:
Herman Adema, Wiebren Kooistra, Germ Ronner, Jouke Zijlstra

Doodgeschoten bij de bevrijding 14 april 1945:
Piet Eekhof, Oege Monsma

Omgekomen bij bombardementen:
Maria van Boerum, Geertruida van der Borg

Overleden aan de gevolgen van dwangarbeid:
Johannes Bakker, Hendrik Dortmond, Sietze Kooistra, Petrus Heeger, Ruurd Pranger, Jan Schaafsma, Douwe Visser, Gerrit van Wageningen