Na een grootscheepse verbouwing is het maandag 23 mei eindelijk zover: Bibliotheek Dokkum is weer geopend. Wegens de verbouwing was de bieb de afgelopen twee weken gesloten, maar komende maandag zijn bezoekers vanaf 13:30 uur van harte welkom om het nieuwe resultaat te bewonderen.

Huiskamer van de stad
In de volksmond wordt het woord bibliotheek vaak geassocieerd met een plaats voor de uitleen van boeken. Maar Bibliotheek Dokkum is méér dan dat. “Het is voor veel mensen ook een plek om te werken, om te leren, om elkaar te ontmoeten,” vertelt Benice de Vries van OdV Interieurarchitecten, het bedrijf achter de verbouwing en herinrichting van de bibliotheek. “De bieb is een sociale ontmoetingsplek, die voor iedereen toegankelijk moet zijn. Dat willen we met de verbouwing nog meer uitdrukken: de bibliotheek als huiskamer van de stad.”


Allerlei nieuwe faciliteiten
Natuurlijk kun je gewoon boeken blijven lenen bij de bieb, maar tijdens de verbouwing is vooral hard gewerkt aan allerlei nieuwe faciliteiten. Zo zijn er nu meer studie- en werkplekken, twee nieuwe cursusruimten én een aparte balie voor overheidsvragen. Bibliotheek Dokkum heeft al zo’n informatiepunt digitale overheid, maar de balie zelf is nieuw. Zo wordt het voor degenen met vragen ook duidelijker waar ze moeten zijn. “Als mensen vragen hebben over bijvoorbeeld belastingen, zorgtoeslag, hun rijbewijs of paspoort of met een juridisch probleem zitten, kunnen wij hen aan deze balie ondersteunen en verder helpen,” aldus Froukje Dijkstra, werkzaam als marketingmedewerker bij Bibliotheken Noord Fryslân.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het vernieuwde leescafé, dat kleiner maar des te gezelliger is geworden. Het gloednieuwe tapijt ligt al op de vloer en het meubilair staat klaar om geplaatst te worden. Froukje is trots: “De bibliotheek is een plek voor iedereen. Om gebruik te maken van alle nieuwe faciliteiten, hoef je geen lid te zijn. Je kunt gewoon binnenwandelen en een plekje uitzoeken om te lezen, te werken of lekker koffie te drinken.”

Bibliotheek Dokkum opent haar deuren weer voor bezoekers op maandag 23 mei vanaf 13:30 uur. Voor meer informatie, bezoek de website van Bibliotheken Noord Fryslân, locatie Dokkum.