Een deel van de Dokkumers werkt weer thuis, kinderen volgen thuisonderwijs en in het anders zo bruisende Dokkum is even niet zo heel veel te beleven. Wat kan er nog wel? De redactie van In-Dokkum verzamelde tal van tips om de lockdown op zijn Dokkumers door te komen! Heb jij ook nog een goede aanvulling? Laat het iedereen weten in de reacties onder dit bericht. 

Om alleen te doen

Duik in de geschiedenis van Dokkum!
Wil je meer te weten komen over de mooiste stad van Nederland? Er zijn tal van mogelijkheden om je in deze tijd in de geschiedenis van Dokkum te verdiepen. Op internet zijn diverse verhalen te vinden, maar een goed uitgangspunt vinden wij de Stichting Historia Doccumensis. In de stichting waren en zijn verscheidene Dokkumer instanties verenigd op het gebied van historie en archiefonderzoek en de stichting bracht een heel compleet boek over de Geschiedenis van Dokkum uit.


Bekijk Dokkum ook in HisGis. His staat voor historisch en GIS voor Geografisch Informatiesysteem. Dat is een digitaal pakket voor het verwerken van ruimtelijke informatie: kaarten op het scherm met daarachter informatie over wat er op te zien is.

Op Youtube zijn ook tal van prachtige fragmenten over Dokkum terug te vinden, bijvoorbeeld:
Ontdek je plekje Dokkum
Met Max Posthuma door Dokkum
Met Max Posthuma door Dokkum (2)
Stadswandeling door Dokkum: 75 jaar vrijheid
Ter land ter zee en in de Lucht in Dokkum
Toerist in eigen land: Dokkum
Met de lijnbus door Dokkum
Oud Dockum, deel 1, deel 2 en deel 3
Dokkum, 1980 – 1985
En zo zijn er nog veel meer!

Stania State
Een unieke locatie in Friesland voor iedereen, ook alleen. Gelegen in de bosrijke omgeving van Noord Oost Friesland, op 10 km afstand van Dokkum. Staatsbosbeheer heeft sinds 1970 met het bezit van Stania State een belangrijk groen rijksmonument in beheer. Het park werd aan het begin van de 19de eeuw door de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1781-1852) in de landschapsstijl aangelegd en is een van de hoogtepunten van deze tuinstijl in Noord-Nederland. Je kunt er heerlijk wandelen! Alleen, samen, met kinderen in alle leeftijden.

Speuren door Dokkum
Ga op pad door de binnenstad van Dokkum en ontdek bijvoorbeeld de gevelstenen die de stad rijk is of maak de stadswandeling langs de bierbrouwerijen die Dokkum ooit allemaal had.

Zorg extra goed voor jezelf
De kappers, schoonheidssalons en andere ondernemers in de stad kunnen je hulp bijvoorbeeld wel gebruiken. Kun je tegelijk goed voor jezelf zorgen! Bestel je shampoo en andere verzorgingsproducten juist nu lokaal. Deze ondernemers hebben het momenteel bijvoorbeeld erg zwaar. Koop ook juist nu een nieuwe outfit voor jezelf, want daarmee zorg je er voor dat al die leuke kledingwinkels in de stad overeind kunnen blijven. Doen dus! En natuurlijk ga je regelmatig lekker uit eten thuis en sport je jezelf tegelijkertijd fit met de thuis work-outs van bijvoorbeeld Sportstudio Dokkum.

En nog veel meer…
Niet specifiek voor Dokkum, maar wel manieren om de lockdown door te komen. Leer iets nieuws, praat online af met vrienden en familie, organiseer een pubquiz voor de buurt, experimenteer in de keuken, ga klussen of verander je inrichting, ontdek een nieuwe hobby, ga lezen en/of schrijven, bloggen of vloggen, ga online shoppen, maar koop vooral lokaal, begin een (moes)tuintje of ga opruimen!

Om samen te doen

Maak en doe een Pubquiz over Dokkum!
Wat betekenen de letters SPQD? En in welk jaartal werd Bonifatius vermoord? Wie was eigenlijk de van Aitsema waar de van Aitsemastraat in Dokkum naar werd vernoemd? Als je even je best doet, heb je zo een pubquiz in elkaar gezet die alleen maar over Dokkum gaat. Met een logo-ronde met de verschillende horecagelegenheden, tussendoor een borrelhap bezorgd door de lokale horeca en natuurlijk een Elfstedentocht-ronde. Er is momenteel nog geen quiz beschikbaar, maar wellicht dat dit binnenkort gaat veranderen?

Doe thuis spelletjes met vrienden!
Er zijn natuurlijk meerdere spelletjes geschikt om thuis te spelen met vrienden. Start een zoommeeting op en doe bijvoorbeeld 30Seconds, Hints, Wie ben ik? of Bingo. Je kunt elkaar van tevoren ook vast een stapel met kaartjes/opdrachten sturen en speel vooral ook met vrienden of buren die je wat minder vaak ziet.

De verloren herinnering
De Verloren Herinnering is een online escaperoom voor thuis beleving die helemaal GRATIS te spelen is. Speelduur is enkele uren en je kunt het met 1 tot 4 personen spelen. Je zit meteen in een verhaal dat terug grijpt op de Tweede Wereldoorlog. Hiermee wil Creators United onze 75 jaren van vrijheid eren. Het verhaal zit vol emotie en heeft heel wat gevarieerde puzzels. Het begint allemaal met een prachtige oude kist die jullie vinden op de zolder van jullie nieuwe huis.

Om met jonge kinderen te doen

Huisnummerbingo
Vorig jaar jaagde heel Dokkum op de beren tijdens de Berenjacht. En we organiseerden levend ganzenbord. In een nieuw jaar is het tijd voor iets nieuws: Huisnummerbingo! Samen met je bingovel ga jij op pad door jouw eigen wijk op zoek naar huisnummers die op jouw vel staan. Heb je een huisnummer gevonden die op jouw bingokaart staat? Kruis hem af en haal Bingo! Je kunt de kaarten hier downloaden of natuurlijk zelf maken.

Kabouterpad Lauwersoog
Wist je dat hier in de buurt kabouters wonen? Tenminste, dat denken we, want overal zie je kaboutersporen. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje. En je ziet ook weleens een kabouterdrolletje liggen. V
anwege de coronamaatregelen is het Kabouterpad in Lauwersoog wat aangepast, maar het is nog steeds een leuk uitje. Je kunt het kabouterpad alleen lopen als activiteitencentrum Lauwersnest open is, actuele openingstijden staan op de website

Spoorzoekertje
Aan de hand van een uitgezette route van stoepkrijtpijlen of andere sporen mag één groep de sporen uitzetten en de andere groep zoeken.
Afhankelijk van de leeftijd kan je de pijlen op moeilijker vindbare plekken zetten, zoals een muurtje of heel klein aan de zijkant van het pad. Ook is het een idee om af en toe een twee- of driesprong te maken, zodat groep 2 (en hoger) moeten ontdekken of ze links, rechts of rechtdoor moeten. Je kunt de volgende groep opdrachten laten doen onderweg om tijd te rekken. Denk daarbij aan: Tel tot 50, Spring tien keer, Loop met muizenstapjes tot de volgende pijl, Neem een foto van etc. Ook leuk: aan het eind van de route een beloning verstoppen in de vorm van een ‘schat’, dan wordt het schatzoekertje.

Speur de kleur
Mocht het nou echt de hele dag regenen, je al een tent in de woonkamer hebt opgezet en de ‘gewone’ spelletjes allemaal al hebt geprobeerd, dan is dit misschien nog een leuke variant. Print een groot vel met allemaal verschillende kleuren uit. Gooi bijvoorbeeld een blokje en wacht op welke kleur deze valt. Wie kan als eerste iets in huis vinden die past bij deze kleur? Hij of zij verdient dan natuurlijk een punt en zo kun je dit spel net zo maken als je zelf wilt!

Pin on Colors

Knutseltips!
Op Pinterest zijn duizenden ideeën te vinden voor leuke knutselprojecten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een voetbalspel van een oude schoenendoos, een superslang of een megagrote autogarage van wc-rolletjes en zo zijn er nog tal van ideeën. Ook leuk: reserveer ergens in huis een muur waar jullie samen een groot kunstwerk maken. Door bijvoorbeeld meerdere A4tjes aan elkaar vast te plakken.

Om met oudere kinderen te doen

Pim Pam Pret
Speel gratis met een onbeperkt aantal personen tegen elkaar, en met heel veel verschillende categorieën. Erg leuk voor bijvoorbeeld een feestje of spelletjesavond! Het spel is volledig in het Nederlands, en geschikt voor alle leeftijden. Je krijgt een willekeurige letter en een twee categorieën waaruit je kunt kiezen toebedeeld. Verzin een woord in de gekozen categorie die begint met de gegeven letter! Degene die als eerste een goed woord heeft verzonnen, krijgt een punt! Je kunt de score heel gemakkelijk bijhouden in de scorelijst. Met meer dan 200 categorieën raak je nooit uitgespeeld!
Download hem hier

Autospeurtocht: ABC
Een verrassende eigen autorit maken? Zoek bijvoorbeeld straten of dorpen op naar aanleiding van het alfabet. Sommige letters zul je even uit moeten sluiten; maak aan de hand van deze lijst vooraf een route met behulp van Google Streetview en ga vervolgens zonder navigatie de weg op. Aan de makers de uitdaging om een logische route te maken, die voor de chauffeur en navigator bovendien makkelijk te volgen moeten zijn. Om het extra leuk te maken, kun je bijvoorbeeld ook een aantal horecagelegenheden onderweg toevoegen.
Tip: ga bijvoorbeeld op zoek naar alle monumenten in de regio. Die staan al mooi op alfabet. 

Beeldentocht
Zowel in Dokkum als in de omgeving zijn veel beelden te vinden waarmee je een leuke speurtocht kunt doen. Nu kun je het bijvoorbeeld ook omdraaien en aan de hand van de lijst van beelden een route maken door de regio. De passagiers krijgen de lijst mee en moeten hun ogen goed de kost geven om de beelden op te sporen.

Algemene tips

En dan zijn er natuurlijk nog tal van tips die voor iedereen van toepassing zijn: 

Slimmer worden
Ga lezen! Van lezen word je slimmer. Steun de plaatselijke boekhandel of de Bibliotheek. Nu bibliotheken tot en met 9 februari gesloten zijn, heeft Bibliotheken Noord Fryslân een afhaal- en terugbrengservice opgezet. De bibliotheek biedt naast de service voor zowel leden als niet-leden mogelijkheden om online te lezen: e-books en luisterboeken. Een andere tip is: Kwebbels. Je kunt je tijd natuurlijk ook besteden aan een cursus of opleiding. En je kunt starten met Puzzelen, via deze link krijg je direct een puzzelboekje cadeau.

Start met besparen! 
Als je het nog niet gedaan hebt. Nu is een mooi moment om even kritisch naar je huis te kijken. Waar kun je allemaal op besparen? Natuurlijk op je energieverbruik. Met behulp van de negen tips van Elkenien Grien, kom je al een heel eind. En anders kun je bij diezelfde stichting terecht voor een zevenstappenplan om je woning in zijn geheel aan te pakken. Daarnaast is het slim om gebruik te maken van de Dokkumer energievergelijker om te kijken of je nog op je energiekosten kunt besparen. Online zijn ook leuke spaarprogramma’s te vinden zoals Euroclix of Yuccies waarmee je een zakcentje kunt bijverdienen.

Hou de moed er in! En laat vooral ook je tip(s) achter in de reacties, zodat andere Dokkumers er hun voordeel mee kunnen doen.