De historische binnenstad van Dokkum kent tal van bijzondere plekjes met een goed verhaal. Zowel binnen als buiten de binnenstad zijn de afgelopen jaren gebouwen gesloopt, opgeknapt of nieuwgebouwd. In-Dokkum.nl duikt in de rubriek ‘Dokkum toen en nu’ de geschiedenis in. Waarom heeft een straatnaam die naam gekregen? En wat stond er vroeger op de plek van wat er nu staat? In deze editie: De Hoedemakersweg, een straatnaam vernoemd naar de boerderij Hoedemakersplaats in dit gebied. 

Boerderij
Begin 19e eeuw was Thomas Jans Helder eigenaar van de poldermolen van de Hoedemakerspolder. Hij was boer op de zathe De Hoedemakersplaats. Dit was een groot boerderijcomplex met zo’n honderd pondemaat land achter de zaagmolen van Cornelis Helder, langs de Dokkumer Ee. Pachter van de boerderij was rond 1900 Geert Kroodsma. Op 3 oktober 1906 werden boerderij en landerijen openbaar verkocht en kwamen bij verschillende mensen in eigendom. De molen moest men gezamenlijk overnemen en laten bedienen, de boerderij werd na de verkoop gesloopt.

Poldermolen
Op 31 januari 1935 werd J. Postma als molenaar benoemd tijdens de jaarlijkse vergadering. In 1943 was D. Wiegersma de molenaar, en verkeerde de molen in redelijke staat van onderhoud. De molen was uitgerust met een schroef en maalde uit op de Dokkumer Ee. In 1947 werd de molen buiten bedrijf gesteld, voor de bemaling kwam er een pomp met benzinemotor. De ingelanden wilden de hoge kosten van herstel niet meer aan de molen besteden. Sindsdien werd de molen aan zijn lot overgelaten. Hij werd door de gemeente gesloopt in 1955 en in onderdelen bewaard op de Stadshelling, maar verdwenen uiteindelijk. Nu herinnert zich slechts een gevelsteen en een straatnaam aan de mooie poldermolen die hier ooit stond.

Hoedemakersweg
Op de hoek van de Helderstraat en de Hoedemakersweg met de Mûnedyk in Dokkum is in de zijmuren van de hoekwoning een gevelsteen aangebracht met de afbeelding van de grondzeiler: een slanke muonts. De Hoedemakersweg bestaat uit allerlei gezinswoningen en een totaal van 73 adressen. Dit is aanzienlijk meer dan in de meeste andere straten. Het gemiddelde bouwjaar van de huizen in de straat is 1970. Het meest recente huis in de straat stamt uit 2019. De oudste woning is 68 jaar oud en heeft als bouwjaar 1953. De huizen hebben een gemiddelde oppervlakte van 136 vierkante meter.

Oproep: de rubriek Dokkum Toen & Nu is een graag gelezen rubriek op www.in-dokkum.nl. De komende zomerperiode plaatsen we graag edities van onze lezers. Heeft u een mooi onderwerp inclusief foto’s van Toen & Nu voor deze rubriek? We ontvangen het graag! Stuur uw inzending naar redactie@in-dokkum.nl en wie weet verschijnt uw editie van Dokkum Toen & Nu binnenkort in deze graag gelezen rubriek! 

Gebruikte bronnen: Slideshare, Molen data base en Kadastrale kaart.


Foto: Hoedemakersmolen, Stichting Fotografie Willem Kamminga