In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Jurjen Kraamer.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Jurjen Kraamer, getrouwd met Marianne en vader van Anne-Sophie en Sil. Ik geniet van iedere minuut en ben met veel dingen bezig! Bij PRO Dokkum ben ik docent sport en techniek en regel ik de ICT. Ook heb ik een eigen coachbureau: Vitaleer.

Wat heb je met Dokkum?
Ik kom uit het westen, uit de stad, maar mis de ‘grote’ stad niet. Ik vind het hier in Dokkum heel fijn en waardeer het dat er weinig hoogbouw is. Dat geeft me het gevoel van ruimte en vrijheid. Het dorpskarakter van Dokkum vind ik heel prettig: het naar elkaar omkijken maar ook elkaars gang laten gaan.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Die zijn er genoeg! Ik hou van de ruimte, de natuur, de openheid en van water, water, water. Rechts achterin de Trije Terpen zit een hoekje waar je uitkijkt over de weilanden van Birdaard, als daar de zon ondergaat en met je blik op het water… prachtig!

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Niet dat er echt lelijke plekken zijn, maar er zijn kansen genoeg. Bijvoorbeeld het terrein achter de velden van de korfbalvereniging. Of meerdere plekken vanaf het water georiënteerd: de entree van Dokkum. Het kan toegankelijker worden gemaakt, dan kom je Dokkum toch heel anders binnen. Ik denk dan aan mooie terrassen aan het water of uitnodigend groen.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… prima geregeld. Zeker als je dat vergelijkt met steden in het westen van het land. Ik kom niet heel veel in de binnenstad van Dokkum en als ik er wel kom dan ga ik liever op de fiets.

Dokkum is over tien jaar… hopelijk in grote lijnen hetzelfde: zichzelf. Door het pompeuze te vermijden en vast te houden aan de identiteit van nu: groots te zijn door klein te blijven, met af en toe een prachtig evenement wat iedereen samenbrengt.

De nieuwe markt is… mooi. De fontein neemt een prominente plek in en had best kleiner gekund. Maar het ontwerp van de markt is mooi rustig. Ook het groen doet goed, het past goed bij die plek. Toch zie ik ook nog wel kansen in het neerzetten van de sfeer daar.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Hoe kom je vanuit het westen in Dokkum terecht?
Ik kom uit Hoorn en ben na mijn studie voor jachtinterieur timmerman en tekenaar in Amsterdam gaan werken. Tijdens mijn werk als hoofdstrandwacht op Terschelling, ontmoette ik de Friese Marianne en ik wilde haar niet meer loslaten! Omdat ik in de jachtbouw het sociale contact en sporten miste ben ik de ALO in Groningen gaan doen, mooi in Marianne haar buurt. Vijf jaar daarna wekte ik als parttime sportdocent bij VSO RENN4, gespecialiseerd onderwijs voor leerlingen met gedragsproblemen. Daarnaast volleybalde ik op hoog niveau en om dit een kans te geven was dit de perfecte combinatie. Echter, toen ik een vacature zag voor een volledige baan in Dokkum bij PRO Dokkum waar ze een docent techniek én sport zochten, was dat perfect.

Je hebt samen met Christiaan Visser ‘Vitaleer’ opgericht, waarom zijn jullie dit bedrijf begonnen?
Christiaan ken ik via mijn vrouw Marianne. We werden steeds vaker in onze directe omgeving gevraagd om mensen te ondersteunen op zowel mentaal als fysiek gebied. Samen hebben we ontdekt hoe we onze doeltreffende kijk op coachen voor anderen konden gebruiken. Zo ontstond Vitaleer; waarbinnen we mensen én bedrijven leren te vitaleren. Het leren houden en behouden van de juiste verhoudingen in je doen, denken en voelen. Het is in alles toepasbaar.

Wat doen jullie dan precies bij Vitaleer?
We coachen mensen en bedrijven op hun vragen en leren hen hoe ze dat kunnen aanpakken. Niet door te vertellen hoe, want iedereen heeft een eigen leven, dus een eigen vitaleer. Ze ontdekken wat dat is en hoe ze ook op moment van blokkeren hiernaar kunnen handelen. Onze slogan is niet voor niets: Vitaleren is een kwestie van doen!

Omdat beweging in de juiste mate goed voor je is, zijn we direct gestart met onze eigen sporttakken. Als je lekker in beweging bent kan je hoofd vrij zijn van gedachten en open staan voor iets nieuws. De een heeft liever een coachsessie voor een sporttraining, de ander liever na een uurtje zwemmen en weer een ander juist tijdens een wandeling in de natuur. Of denk aan coachen tijdens je eigen werkzaamheden of in een moestuin. Als je maar doet wat dicht bij jou ligt, dan gaat het voor jou werken. Bij Vitaleer doen we dat wat bij de vitaleer van de klant past. En daarom verschilt de aanpak altijd.

Wie willen er vitaleren?
Dat kan iedereen zijn. Als je vastzit in je dagelijkse structuren of juist als je wensen hebt: een eigen bedrijfje opzetten, je tijd beter indelen of een bepaald sportdoel behalen. Iedereen heeft behoefte aan de juiste verhoudingen. Het mooiste is om juist in rustig vaarwater te leren vitaleren. Zo kun je daarop terugvallen wanneer het nodig is. Over het algemeen gaat men pas zoeken, wanneer er iets vastloopt. Gemiste kans!

Coach zijn is ‘hot’. Waarmee onderscheiden jullie je?
Dat zit ‘m juist in het vitaleren: weten wat bij je past en doen wat bij je past. Eenvoudig toepasbaar en allesomvattend. En tóch is het een heel nuchtere kijk, dat past perfect in deze omgeving.

Kun je je tijd als docent bij PRO Dokkum en als ondernemer goed verdelen?
Ja, aan de ene kant lukt dat goed. Aan de andere kant heeft ook mijn dag maar 24 uren. Ik maak dagelijks keuzes om ook zelf te blijven vitaleren. Dan is de steun van de mensen om je heen ook heel fijn. Dat gaat heel goed, want vitaleren werkt!

Heb je nog tijd voor hobby’s en sporten?
Het water is voor mij heel belangrijk: lekker vissen vanuit een visboot of zeilen met de kinderen en Marianne. Ook volleybal ik nog steeds, nu bij Heerenveen. Daar train ik een keer per week en speel ik de thuiswedstrijden mee. Eigenlijk heb ik te veel hobby’s en vind ik zo goed als alles mooi…

Hoe is de coronatijd als docent en als ondernemer?
Er liggen heel veel kansen! Mensen staan nu even stil en denken na. Dat doen we bij Vitaleer natuurlijk ook. Ook binnen het onderwijs zie ik dat. Iedereen maakt hetzelfde mee en ook al ‘leren’ we nu minder via de bekende routes, overal waar je bent gaat het leren door. Het is op een andere manier, maar het gebeurt wel. Als maatschappij groeien we naar elkaar toe, dat is mooi.

Heb je wensen/dromen voor de toekomst?
Mijn wens is oprecht dat mensen vitaleren voor zichzelf ontdekken. Dat men het gaat gebruiken in hun dagelijkse doen en denken. Dat is de reden waarom we Vitaleer zijn gestart!

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online?  Ik volg het nieuws meer van mond tot mond. Ik krijg bijna al het nieuws mee, maar lees het niet structureel. Ik verneem het nieuws vooral op mijn sociale netwerk en ga op eigen onderzoek uit. Als ik het nodig vind, dan verdiep ik me. Het is belangrijk om algemene ontwikkelingen te volgen.

In de auto of op de fiets? In Dokkum op de fiets natuurlijk. Toch maak ik ook veel kilometers met de auto: voor volleybal, coachtrajecten en mijn familie woont ver weg. Ik ontkom dus niet aan de kilometers in de auto.

Online shoppen of de stad in? De charme van de stad vind ik mooi maar ik ben geen shopper. Ik koop heel gericht en dan is het online wel makkelijker voor de vergelijking. Al gaat er niks boven het passen, de service en het contact met de mensen in de stad!

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Elly Dijk