2017biergilde
Diverse Dokkumer ondernemers hebben hun steun toegezegd aan het plan van de stichting Dokkumer Biergilde om een proeflokaal te realiseren aan de Diepswal in Dokkum. In het pandje van ondernemer Romke Kooyenga was jaren geleden Artisante gevestigd, maar sinds vier jaar staat het leeg. Het biergilde heeft een uitgebreid plan voor het pand aan Diepswal 5 in Dokkum. De ondernemers kopen het pand met slechts een voorwaarde: een investering van de gemeente Dongeradeel van een kwart van de kosten. Dokkumers Frank en Remco van Dijk en Berend Wouda zijn de drijvende krachten achter het project.

Steun van ondernemers
Naast het proeflokaal gaat het pandje ook dienst doen als expositieruimte. Verder willen de initiatiefnemer een replica van een putstoel plaatsen bij het proeflokaal aan de stadsgracht. Op de putstoel stond de putter die het bronwater uit de bootjes haalde voor het bierbrouwproces. Frank van Dijk:
“Bedrijven zijn zo enthousiast dat ze ons hierbij kosteloos gaan helpen. Dit is werkelijk ongekend”. Adema Architecten, Bentacera accountants, Bijlstra Installaties, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Ensel Staalconstructies, Raadsma IJzerwaren en Schildersbedrijf Loonstra hebben inmiddels hun steun toegezegd.

Doel
Het levendig houden van de geschiedenis en het bevorderen van cultuurtoerisme in Dokkum en omliggende dorpen. “Bonifatius is onmiskenbaar voor Dokkum”, aldus van Dijk. Het project is ontwikkelt voor cultuurtoerisme een nieuwe trekpleister en gerelateerde producten. Provincie Fryslân heeft de Bonifatius Missie een subsidie gegeven omdat dit cultureel erfgoed is waar met zorg mee om dient te worden gaan. En dat is wat dit project beoogd en zichtbaar wil maken. “Dat past naadloos bij de doelstellingen die we met Culturele Hoofdstad van Europa 2018 ook voor ogen hebben”, aldus gedeputeerde Michiel Schrier. Culturele Hoofdstad van Europa 2018 heeft voor dit project tevens een bijdrage geleverd om de verbinding van Bonifatius, de geschiedenis van de brouwerijen en Dokkum te verbinden.

Geschiedenis
Bonifatius Missie moet gezien worden als een breed concept waarbij cultuur, toerisme, ambacht, onderwijs en sociale samenwerking een centrale rol spelen. De expositieruimte brengt de geschiedenis van de Bonifatiusstad in beeld. Daarnaast wordt de geschiedenis van de bierbrouwerijen en jenever stokerijen verteld en vertoond. De bezoeker krijgt een beeld over hoe er destijds in Dokkum allerlei bierbrouwerijen in de stad gevestigd waren rondom de stadsgrachten. Aan de hand van tekeningen, kaarten en fotomateriaal wordt het verhaal aan de bezoekers verteld. Ook komt er een onderzoek en publicatievan de Geschiedenis van de Bierbrouwerijen en Jenever stokerijen in Dokkum.

Biergilde
Stichting Dockumer Biergilde is in 1648 opgericht en sinds 2015 weer in het leven geroepen om de geschiedenis van de Dokkumer Bierbrouwerijen te laten herleven en te verbinden. Inmiddels zijn er bijna 144 leden. De geschiedenis van het Dokkumer bier begint al in de vroege middeleeuwen. Na de dood van Bonifatius brouwden de monniken van de net gestichte Bonifatiusabdij het Dokkumer bier. Particuliere brouwers namen dit werk over tot een aantal van 19 Dokkumer brouwerijen. Het water voor dit vermaarde bier werd uit de Bonifatiusbron gehaald, zuiver en helder. Pas in 1876 stopte de laatste brouwer.

De totale kosten van het project worden in de begroting geraamd op een totaal bedrag van € 143.000. De kosten van aankoop van het pand (proeflokaal/ontmoetingsruimte) zijn daarin niet begrepen. De aankoop zal deels worden gefinancierd door de initiatiefnemers zelf, ook wordt er gebruik gemaakt van crowdfunding en zullen overige subsidies worden aangevraagd. Van de gemeente wordt een eenmalige subsidie van 25% van de begrote kosten, oftewel € 35.000, gevraagd. “Toekenning van die bijdrage kan als vliegwiel voor de overige financieringsacties dienen”, aldus van Dijk. De gemeenteraad van Dongeradeel beslist op 26 januari of die bijdrage wordt toegekend.

Zicht op Diepswal