Voor onze rubriek Zomerwerkers nemen we iedere week van de zomervakantie een kijkje bij Dokkumers wiens werk (grotendeels) in de zomer plaatsvindt of voor wie de zomer het drukste seizoen is. In deze editie: de nieuwe B&B Oan ’t Wetter.

Wie ben je, wat doe je en hoe lang doe je dit al?
Mijn naam is Marieke en ik ben gastvrouw en samen met mijn vriend eigenaar van Bed & Breakfast Oan ’t Wetter aan de Stationsweg in Dokkum. Ik heb acht jaar lang in de ouderenzorg gewerkt, maar het was stiekem altijd al de droom van mijn vriend en mij om een B&B te beginnen. Toen mijn we dit huis tegenkwamen, waren we meteen enthousiast. Het huisje in de tuin was de ideale plek voor een B&B: het heeft een eigen ingang, een privétuin én het zit heerlijk aan het water! Op 11 mei ben ik officieel begonnen met Oan ’t Wetter, dus we zijn nu ongeveer drie maanden los. Ik ben gastvrouw en dus het aanspreekpunt voor onze gasten, mijn vriend houdt zich meer bezig met het werk achter de schermen.

Hoe gaat het tot nu toe?
Oan ‘t Wetter loopt goed! Het is toch altijd een gok om iets voor jezelf te beginnen, maar gelukkig zitten we al bijna het hele zomerseizoen vol. Omdat we onze reserveringen via AirBnB regelen, ontvangen we ook relatief veel internationale gasten. Ik ontving laatst mensen uit New York, heel gaaf!
Om meer bekendheid te verkrijgen, zijn we een paar weken geleden een samenwerking aangegaan met een influencer. Dat was heel leuk! Op die manier proberen we onze B&B meer op de kaart te zetten. Een andere manier waarop we dat proberen is door onze gasten ook in de winter genoeg vermaak te bieden. Op het moment zijn we bijvoorbeeld aan het kijken naar de mogelijkheden voor een hot tub in de tuin.

Hebben jullie de afgelopen corona-/lockdownseizoenen ook meegenomen in jullie afweging om een B&B te starten?
Daar hebben we eerlijk gezegd niet heel zwaar aan getild. Inchecken en uitchecken bij een B&B is het enige moment waarop je face-to-face contact hebt met je gasten, en zelfs dat zou anders kunnen als het moet. Voor de rest zijn er weinig verplichte contactmomenten. Corona vormt daarom gelukkig niet een heel grote bedreiging voor onze B&B.

Wat is het mooiste aan werken in Dokkum?
Ik kom zelf oorspronkelijk niet uit Dokkum, dus vaak is het voor mij ook een avontuur om nieuwe dingen en activiteiten in Dokkum te ontdekken die ik onze gasten kan aanraden. Het allermooiste aan deze stad vind ik het dorpsgevoel dat hier heerst. Dat is ook het unieke van onze B&B: je bent hier lekker rustig aan het water maar tegelijkertijd zit hartje Dokkum op loopafstand.