Het is opvallend dat de vragenlijst over een mogelijk azc in Dokkum zo vaak online is ingevuld. Dat zegt onderzoeksbureau Enneüs, dat namens de gemeente Noardeast-Fryslân het draagvlakonderzoek uitvoert. “Het komt niet vaak voor dat de verdeling post en online bijna 50-50 is (zoals bij dit onderzoek)”, zo laat het onderzoeksbureau weten. Het onderzoeksbureau ontving bijna 51 procent van de vragenlijsten (7.320 stuks) per post. De rest (7.014) werd online ingevuld. Vrijdag 22 december was de sluitingsdatum.

Vrijwilligers staan klaar, weerstand van extreemrechts
Tijdens de raadsvergadering van donderdag 20 juli jongstleden, bleek dat er vele vrijwilligers klaarstaan voor wanneer er daadwerkelijk een kleinschalig AZC naar Dokkum toekomt. In de raadsvergadering gaven ze meerdere krachtige betogen voor de opvang van de statushouders. Ook een inspreker namens het rechtsextremistische Voorpost kreeg het woord en liet haar ongenoegen blijken. Deze en andere actiegroepen voeren ook online volop actie tegen de komst van een mogelijk AZC. Of dat de reden is van het opvallend aantal online ingevulde enquetes moet nog blijken. Onderzoeksbureau Enneüs presenteert 11 januari de resultaten van het onderzoek aan de gemeenteraad.

Geen criteria voor draagvlak

De vragenlijst over een mogelijk azc in Dokkum is door 14.334 inwoners ingevuld. Toch is niet vooraf bepaald in hoeverre de uitslag van die vragenlijst ook daadwerkelijk iets zegt over het daadwerkelijke draagvlak. Alle volwassenen in Noardeast-Fryslân ontvingen een brief en vragenlijst thuis, omdat de raad graag wilde weten hoe de inwoners ‘er over denken’. Hoe de uitkomst van de vragenlijst ook is, de gemeenteraad bepaald uiteindelijk zelf wat ze voldoende draagvlak vinden. Door een eerder aangenomen motie gaan alle besluiten over opvang van asielzoekers via de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân. Als de gemeenteraad 1 februari vindt en besluit dat er genoeg draagvlak is voor een azc in Dokkum, start de gemeente vervolgens een onderzoek naar de mogelijke locaties. 

Bewonersavonden
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft gemeente Noardeast-Fryslân gevraagd om mee te werken aan een permanente opvanglocatie in Dokkum voor maximaal 250 asielzoekers. Het gaat om een vaste opvanglocatie in- of aan de rand van Dokkum. Dat is fors kleiner dat eerder in Dokkum gevestigd was en dat plaats bood aan zo’n 600 asielzoekers. Voor elke geschikte locatie (maximaal 3) komt er vervolgens een bewonersavond. Ook wordt er in de directe omgeving (aan- en omwonenden) van deze nieuwe kleinschalige locatie een extra draagvlakonderzoek gedaan.

Meerderheid in de raad
De gemeenteraad besluit in maart/april definitief of het azc er in Dokkum komt en op welke plek. In de raad zelf is breed draagvlak voor een kleinschalige opvang. Dat blijkt ook uit de tekst uit het coalitieakkoord: “Ook staan we als Noardeast-Fryslân voor een goed gespreide opvang van asielzoekers over stad en dorpen, naar aard en schaal. Als gemeente willen we statushouders ruimhartig en goed blijven huisvesten, gespreid over kernen.” Op donderdagavond 11 januari is er een eerste bijeenkomst van de raad over dit onderwerp (It Petear). Het onderzoeksbureau presenteert dan de resultaten van het draagvlakonderzoek. Een week later, op 18 januari, voert de gemeenteraad een debat. En op 1 februari besluit de raad over het vervolg.