Op vrijdag 17 mei opende de Grote Kerk Dokkum de Zomerexpositie met het thema ‘Er zit muziek in de kerk’. De expositie zal te bezoeken zijn tot en met 15 september. De Grote Kerk exposeerde quilts van Henny Jilderda en schilderijen van Jan Kooistra, geïnspireerd door liederen, geloof, hoop en liefde. Naast de hoorbare muzikale invulling werd de emotie van muziek daarmee ook zichtbaar gemaakt tijdens de opening. Bijna iedere dag dat de kerk geopend zal zijn wordt er voor muziek gezorgd door een organist die het orgel bespeelt en is de kleurrijke tentoonstelling te bezoeken.

30 jaar orgelconcerten

Twee jonge pianisten lieten tijdens de opening vrolijke klanken horen in de historische kerk. De Zomerexpositie is extra speciaal omdat 2024 een lustrumjaar is. Al 30 jaar waren er orgelconcerten in de Grote Kerk en 25 jaar beiaardconcerten op het carillon van het stadhuis. De Grote Kerk viert dit door op allerlei manieren met muziek bezig te zijn. Naast muziek zal er ook kunst te bewonderen zijn tijdens de Zomerexpositie. De Grote Kerk tentoonstelt quilts en schilderijen maar organiseren ook diverse activiteiten om de kerk met nog meer melodieën te vullen.

Muzikale activiteiten 

De Grote Kerk heeft aan diverse activiteiten voor jong en oud gedacht. Op woensdagmiddag 12 juni zal er vanaf 14.00 uur gelegenheid zijn om zelf een oefenorgel of oefenbeiaard in elkaar te zetten voor volwassenen. Op 13 en 14 juni gaan drie schoolklassen met de instrumenten aan de slag. Muziekschool Opus 3 zal op vrijdagavond 7 en 14 juni een concert verzorgen. Op vrijdagavonden is er een inloopconcert. Diverse organisten uit het hele land spelen vanaf 21 juni zowel op het carillon of het orgel. Op zaterdagmiddag is er een Open Podium. Iedereen die graag passende muziek wil maken of wil zingen in de Grote Kerk met haar prachtige akoestiek kan zich aanmelden. In overleg met de kerk wordt er een geschikt moment gekozen. De Zomerexpositie is mogelijk door een tal aan gedreven vrijwilligers.

De kerk is t/m 15 september open op woensdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur. Elke zondag is er tussen 16.15 en 16.45 een Sing-in.