Het grote en een na laatste verkiezingsdebat in de raadszaal van het stadshuis in Dokkum kende donderdagavond niet veel vuurwerk. De acht aanwezige lijsttrekkers kregen alle ruimte om hun standpunt toe te lichten. In een gemoedelijk sfeer werden de onderwerpen besproken en veel echt debat tussen de partijen was er niet.

Af en toe werd er even uitgehaald, maar over het algemeen was het verkiezingsdebat een opsomming van standpunten. Het debat werd live op televisie uitgezonden, maar in hoeverre de kijkers na afloop van het drie uur durende debat de verschillen tussen de partijen konden noemen is de vraag. Onder leiding van oud-journalist Willem de Boer kregen de acht partijen eerst drie minuten spreektijd. Daarin stelden de partijen zich voor en kon alvast een voorschot worden genomen op de standpunten.

Er werden verschillende onderwerpen bij de kop genomen. Voor wat betreft het ambtsgebed in de gemeenteraad en de opening van winkels op zondag waren er weinig verassingen meer. Het slotdebat was het vierde debat in de rij en daardoor waren de partijen inmiddels goed op de hoogte van de verschillende standpunten. De lijsttrekkers kregen ook op onderwerpen als bezuinigingen, windmolens en het parkeren in Dokkum allemaal gelegenheid om standpunten toe te lichten en te nuanceren. De overstand van Jouke Douwe de Vries van het CDA naar Dongeradeel Sociaal leverde nog een enigszins nieuwe discussie op over hoe de verschillende partijen met opstappende raadsleden omgaan.

De gespreksleider liet niet veel toe en ook de lijsttrekkers gingen soms zelf de discussie uit de weg. Zo werd door FNP-lijsttrekker Pytsje de Graaf geweigerd om op de discussie over de houtkap in te gaan. Toch bleef de enigszins zenuwachtige de Graaf tijdens het debat erg rustig en ging ze in het Fries helder op alle andere de zaken in. Voorman Lammert Dijkstra van Artikel 50 ging niet in op het feit dat zijn vorige partij in Tiel van 8 naar 3 zetels kelderde. Hij viel ook uit de toon met zijn standpunt over herindeling. Waar andere partijen allemaal aanstuurden op herindeling, ziet hij het liefst eerst een referendum.

Er werd de meeste tijd en aandacht geschonken aan de overdacht van verschillende zorgtaken van het Rijk naar de gemeenten per 1 januari 2015. De gespreksleider was zelf nog degene die daar het meest pessimistisch in was. De PvdA liet blijken dat het bij mondde van lijsttrekker Kootje Klinkenberg het meest vooruit had gekeken. Esther Hanemaaijer van het CDA hield op het gebied van zorg het meest persoonlijke en aansprekende verhaal. Dongeradeel Sociaal vroeg vooral aandacht voor de kleine zorgondernemers. Ver na tien uur werd door burgemeester Marga Waanders de oproep gedaan aan alle aanwezigen en kijkers om vooral te gaan stemmen. Komende woensdag 19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen.

Meer foto’s op Facebook