Museum Dokkum heeft een mini-expositie ingericht, gewijd aan de schilderijen en tekeningen die Ids Wiersma rond 1936 maakte van de Roptamolen in Metslawier. Deze vormt de opmaat naar een grote Ids Wiersma-tentoonstelling, met (onbekend) werk dat in het bezit is van particulieren. Het museum roept mensen op om werk van de Friese kunstenaar aan te melden en beschikbaar te stellen voor deze expositie.

Totstandkoming expositie
Aanleiding van de expositie is een e-mail die de Historische Vereniging Noordoost-Friesland in 2020 ontving van Bauke en Lutske Walstra uit Kootstertille; zij waren in het bezit van een schilderij uit 1936 van de Roptamolen, geschilderd door Ids Wiersma. Het echtpaar vroeg zich af of er nog nazaten van de molenaar te achterhalen waren, omdat zij het schilderij graag aan hen wilden verkopen. De belangstelling van Warner B. Banga, eindredacteur van De Sneuper (het verenigingsblad van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland), was onmiddellijk gewekt. Naast bewonderaar van Ids Wiersma, is hij molenliefhebber en houdt hij daarnaast een archief bij over (verdwenen) molens en molenaars in Noordoost-Friesland. De e-mail werd het begin van een speurtocht naar de herkomst van niet één, maar zelfs twee schilderijen en een aantal tekeningen van de Roptamolen door Ids Wiersma.

Oproep Dokkumer museum
Met steun van de Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting, Kweekbedrijf HZPC Ropta in Metslawier en schilderij-eigenaren Lutske en Bauke Walstra kon het schilderij door het museum worden aangeschaft. Het krijgt nu – met zegen van de familie – een mooie plek in de Ids Wiersma-collectie van Museum Dokkum. Alle door particulieren in bezit hebbende werken die ‘ontdekt’ werden, zijn momenteel te bezichtigen in het Dokkumer museum. Het museum roept mensen op om werk van Wiersma aan te melden en beschikbaar te stellen voor de tentoonstelling over de Friese schilder. Zij kunnen daarvoor contact opnemen via info@museumdokkum.nl.

Foto door: Doeke Douma – Eindredacteur Warner B. Banga overhandigt molenaarszoon Jouke Pieter van der Heide het eerste exemplaar van de Sneuper voor de Roptamolen