Dokkum moet het voortaan doen met de gemeente Noardeast-Fryslân. Dat werd vrijdagmorgen bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst op De Zijl in Dokkum, waar de drie burgemeesters de nieuwe naam onthulden. De naam werd met overmacht gekozen. Op Dokkumerlân werden 5262 stemmen uitgebracht, op Ie- en Lauwerslân 3309 stemmen en op Noardeast-Fryslân 17.346 stemmen. Noardeast-Fryslân is de nieuwe naam voor de fusiegemeente die per 1 januari 2019 ontstaat als gevolg van een herindeling van de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.

Saaie namen
Dat de nieuwe naam uiteindelijk Noardeast Fryslân zou worden, stond eigenlijk bij het bekendmaken van de drie keuzemogelijkheden al vast. In totaal werden er 892 suggesties ingeleverd en waren er 646 unieke namen. De naamgevingscommissie bracht dit aantal terug tot drie. Veel bewoners van Dokkum, maar ook daarbuiten hadden vooraf al veel moeite met de drie gekozen namen en vonden De nieuwe gemeente weigert vooralsnog om de andere 643 ingediende suggesties bekend te maken.  “Zat er dan echt niets leukers tussen?”, kan wat de nieuwe gemeente betreft niet door inwoners worden gecontroleerd. Dokkumerlân kreeg buiten de gemeente Dongeradeel ook nog zo’n duizend stemmen. Toch was al wel duidelijk dat het overgrote deel van de dorpsbewoners om Dokkum heen niet voor die naam zouden gaan.

Praktische bezwaren
Dat de nieuwe naam praktisch niet heel erg handig is, bleek al bij de presentatie van de nieuwe naam. In het filmpje waarin de nieuwe naam bekend werd gemaakt sprak de maker van de gemeente ‘Noardeast Fryslân’, zonder het koppelteken. Het streepje is niet het enige bezwaar. Noordoost-Fryslân wordt in de praktijk ook gebruik voor allerlei samenwerkingsverbanden met een andere samenstelling van gemeenten. Er is bijvoorbeeld de samenwerkingsagenda van Noordoost Fryslân (ANNO) waarin de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel samenwerken. Verder is ook de verwarring met NEF – het werk en leerbedrijf in Dokkum en Kollum – snel gemaakt en levert de spelling van de nieuwe gemeentenaam al direct na de bekendmaking diverse variaties op.

Van de mensen de stemgerechtigde inwoners van de drie gemeenten die tijdens de Tweede Kamer Verkiezing van 15 maart jl. konden stemmen op de naam van hun voorkeur, werd ook opvallend vaak niet gestemd. Zo’n drieduizend mensen kwamen wel naar het stembureau om een stem uit te brengen op de Tweede Kamer, maar zij maakten geen keuze uit de drie gemeentenamen.

Proces herindeling
Op 30 maart aanstaande besluiten de gemeenteraden over het herindelingsadvies. Dit advies wordt vervolgens vóór 1 mei aangeboden aan het college van gedeputeerde Staten. Het college van GS geeft haar zienswijze op het advies en stuurt die zienswijze samen het herindelingsadvies voor 1 juli naar de minister van Binnenlandse Zaken. De minister maakt een wetsontwerp en legt die in het najaar 2017 voor aan de Raad van State. Na advisering door de Raad van State gaat het wetsvoorstel via de Ministerraad naar de Tweede Kamer en vervolgens naar de Eerste Kamer. De verwachting is dat de Eerste Kamer in het voorjaar 2018 besluit en kan per 1 januari 2019 worden heringedeeld. De voorbereidingen binnen de drie gemeenten gaan vanaf nu gewoon door.