Het weekend van 20 en 21 juni stond voor de stad Dokkum in het teken van Dokk’em Open Air. De organisatie van de negende editie van het metalfestival was aan het eind van de eerste avond al erg enthousiast.

Festival krijgt hulp van vele Dokkumers
Met een ontzettend sfeervol terrein en met meer dan 750 mensen op de camping was het voor de bezoekers en vrijwilligers een uitstekend feest. En toen moest de zaterdag nog beginnen. Hoewel het festival niet bij ieders muzieksmaak past, vieren de Dokkumers over het algemeen het feestje prima mee. Dankzij de oneindige inzet van een enorme groep vrijwilligers en dankzij de hulp van buurtbewoners, bedrijven in en rond Dokkum en de gemeente Dongeradeel kan het festival plaatsvinden. De vrijwilligers steken hun handen uit de mouwen bij het opbouwen van het feest, het schoonhouden van het terrein, de kaartverkoop en in de catering.


Vrijwilligers in actie
In de aanloop naar vrijdag 20 en zaterdag 21 juni 2014 werkten vele vrijwilligers zich twee dagen een slag in de rondte om het de festivalgangers naar de zin te kunnen maken. Er is ook een festivalcamping, gelegen naast het festivalterrein. De korfbalkantine wordt in goed overleg door de organisatie als uitvalsbasis gebruikt. Dit jaar hebben meer dan honderddertig mensen zich bij de organisatie gemeld om te helpen.

Nieuwe locatie is uitstekend
In 2013 trok het festival 3500 bezoekers, verdeeld over twee dagen. Naar verwachting wordt dat aantal ook in 2014 gehaald. Voorheen vond het festival wel in de buurt van Dokkum plaats (in een weiland bij Raard), maar altijd nog een stuk van de stad af. In goed overleg met de gemeente Dongeradeel wordt nu het voormalige AZC-terrein aan de rand van de stad gebruikt. Die keuze lijkt erg goed uit te pakken. Hoewel het terrein redelijk dicht bij een aantal woonwijken in de stad ligt en de wind niet erg gunstig staat, worden de geluidsnormen zoals die bij een festival horen niet overschreden. Qua logistiek en ontvangst van de bezoekers is het terrein een uitkomst in vergelijking met het weiland in Raard dat voorheen werd gehuurd.