Wanneer:
30 november 2020 @ 19:30 – 21:30
2020-11-30T19:30:00+01:00
2020-11-30T21:30:00+01:00

GEANNULEERD

Ruim 75 jaar geleden werd Harry Leo Davids als Joodse onderduiker het ‘oorlogsbroertje’ van de oma van journalist Thomas Sijtsma. Tot groot verdriet verdween Davids uit de levens van de familieleden. Sijtsma spoorde hem op en vond hem in Los Angeles. ‘Ik ben mijn leven aan hen verschuldigd.’


Het aantal ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog neemt elk jaar af. Daardoor dreigen verhalen te verdwijnen. Journalist Thomas Sijtsma besloot het verhaal over de onderduiker in zijn eigen familie op te tekenen en begon een zoektocht naar Harry Leo Davids. Dat bracht hem van Engwierum, via Zuid-Afrika naar Los Angeles.

Thomas Sijtsma
Thomas Sijtsma is verslaggever voor Het Parool en de Volkskrant en schrijft voornamelijk over sport en dan het liefst over wielrennen. Hij schreef een biografie over Lieuwe Westra: Het beest. Momenteel werkt hij het artikel over Harry Leo Davids, dat werd gepubliceerd in Het Parool, uit tot een boek. Tussendoor heeft hij natuurlijk tijd voor een lezing over zijn werk en zijn zoektocht in de Bibliotheek van zijn geboortestad Dokkum.

Nederland Leest
De lezing wordt in samenwerking met het Streekarchief georganiseerd in november, de maand van Nederland Leest. Dit jaar krijgen alle leden Het zwijgen van Maria Zachea cadeau. Dit boek, geschreven door Judith Koelemeijer, gaat over een familiegeschiedenis. Het verhaal van Sijtsma sluit daar mooi bij aan: kleine verhalen, grote geschiedenis.

Voor wie?
Voor volwassenen die nieuwsgierig zijn naar de verhalen die de zoektocht van Thomas Sijtsma naar het ‘oorlogsbroertje’ van zijn oma opleverde.

Waar?
Streekarchief in Bibliotheek Dokkum

Aanmelden
De toegang is gratis, maar aanmelden voor deze activiteit is wel verplicht. Dat kan via deze link, door te bellen met 088 165 61 23 of door u aan te melden bij de balie van één van onze bibliotheken.