De afgelopen weken waren een aantal columns van de Wite Kninen te lezen op in-dokkum.nl/witekninen. Hier bespreken de Wite Kninen een aantal onderwerpen geïnspireerd op de karakteristieken van Noordelijk Oostergo. In het kader van Culturele Hoofdstad van Europa 2018 zoeken zij de samenwerking met verschillende groepen uit de samenleving en deze verbinding met De Mienskip is binnenkort te bewonderen in een expositiehal. Een van de samenwerkingen was met de NT2-cursisten van het Friesland College.

Wite Kninen en de expositie
Het uitgangspunt van collectief de Wite Kninen is dat zij de basis van de expositie, met een lokaal ‘geoogste’ inhoud, neerzetten met kunstwerken gemaakt door het collectief zelf aangevuld met kunstwerken gemaakt door samenwerkingen met De Mienskip. Zo delen amateurs en professionals een podium waar talenten uit de regio zichtbaar worden en brengt het ook nieuwe creativiteit en inspiratie. Op deze manier ontstaat een bijzondere manier van kunstbeleving en is het vaak een feest van herkenning vanwege de regionale karakteristieken. Een van deze kunstobjecten is “Noordelijk Oostergo vertelt”, gemaakt door een gemêleerd gezelschap met allerlei creatievelingen.

Noordelijk Oostergo vertelt
Het kunstwerk bestaat uit ruim tweehonderd houten blokken die allemaal op unieke wijze zijn bewerkt. Elk blok vertelt een eigen verhaal van iemand die in deze regio woont, werkt of naar school gaat. Al deze blokken tezamen worden bevestigd aan een wand in de expositiehal en vormen de contouren van Noordelijk Oostergo: “Een boeiende afspiegeling van individuen en persoonlijkheden in Noordoost Friesland” volgens de Wite Kninen.

De blokken hout werden verdeeld onder De Mienskip zoals bijvoorbeeld VSO De Wingerd in Damwoude, het Naaiatelier, de Biljarclub, atelier Bolwerk, de NT2-cursisten van het Friesland College en allerlei andere individuen die hun sporen hebben achtergelaten in Noordoost Friesland. De opdracht die de Wite Kninen meegaven was: alles mag en alles kan. Maak iets van/op het blok hout wat je aanspreekt, iets van jezelf of draag een boodschap uit. De bewerking van het blok kan met verschillende disciplines van beschilderen en decoreren tot bewerken met een zaag of een guts.

NT2-cursisten Friesland College
Vanwege de Wet Inburgering zijn mensen die in Nederland zijn komen wonen vanuit een ander land, verplicht een inburgeringscursus te volgen. Het doel is dat deze mensen prettig in (dit geval in) Friesland kunnen leven, werken, wonen en studeren. Het Friesland College biedt het Staatsexamen Nederlands als Tweede Taal (NT2) aan voor mensen die werk of studie op HBO- of universitair niveau willen doen, het diploma biedt meer kans op succes in Nederland qua werk of studie. Volgens de docenten van het Friesland College is het moeilijk deze groep te verbinden met de samenleving: “Middels dergelijke projecten proberen we ze onderdeel van de maatschappij te maken.”

James Qodi uit Soedan
De Wite Kninen vonden het bijzonder om het deze groep cursisten aan de slag te gaan: “Je merkt dat deze mensen in het land van herkomst nauwelijks in creatieve sferen bezig zijn. We moesten ze echt leren hoe je een kwast vasthoudt of hoe je kan sponzen. Een bijzonder project! Toen we ze in eerste instantie helemaal hun gang lieten gaan, kregen we van de mannelijke cursisten alleen maar blokken met daarop de namen van hun vrouw en kinderen en de Heer, daaromheen stonden roze hartjes. De vrouwen schilderden vooral de Syrische vlag. De tweede keer vroegen we ze een spreekwoord of gezegde uit hun eigen taal te noemen en dan vertaalden wij dat in het Frys. Hierdoor ontstonden de meest ontroerende verhalen, bijvoorbeeld het verhaal van James Qodi: “Een jonge vent uit Soedan.” De Wite Kninen vertellen: ” De eerste keer dat James aan de slag ging met het stuk hout, tekende hij een hond. Een soort Stabijhondje die hij natekende van een foto van zijn telefoon.

Het was niet zijn eigen hond, maar het beestje loopt rond op de werkervaringsplek van James. Het hondje zoekt James iedere werkdag op. Best bijzonder dat zo’n jongen juist dat hondje kiest om een portret van te maken! James is lasser en automonteur en in dit vak wil hij graag verder. Hij groeide op een boerderij op en houdt erg van dieren. Door de burgeroorlog in Soedan en Zuid Soedan werden familie en maatschappelijke structuren verwoest en heerst er hongersnood, zijn vrouw en kinderen wonen nog steeds in Soedan”.

SO & VSO de Wingerd
Een andere deelnemende groep zijn de leerlingen van SO & VSO de Wingerd (christelijke school voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs uit Damwoude). Op de Wingerd, bestemd voor leerlingen met een blijvende beperking, willen ze de leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op een zo zelfstandig mogelijke en passende plek in de maatschappij. Deze leerlingen werd ook gevraagd een persoonlijk blok hout te maken: “Vol passie werd er gehamerd, gegutst, geschilderd en getekend. Prachtig om de interesses van deze kinderen door hun ogen te zien. De kunstwerken verschillen enorm, qua uitvoering en ook qua beleving.”

De Mienskip moet nog even geduld hebben voordat bekend wordt gemaakt waar en wanneer de kunstexpositie van de Wite Kninen in het kader van de Culturele Hoofdstad van Europa 2018 zal plaatsvinden. Al het nieuws omtrent dit bijzondere project is te vinden op www.in-dokkum.nl/witekninen