Sinds vrijdag 1 februari is Zuivelcoöperatie ZUCO Dokkum een feit. De officiële opening werd verricht door gastheer en culinair duizendpoot Reitse Spanninga en gedeputeerde Johannes Kramer. De eigenaren Sander Wijnstra, Wiebe de Jong en Hessel Jan Sinnige kunnen aan de slag met hun kleinschalige zuivelmakerij waar dagverse melk wordt verwerkt tot authentieke zuivel zoals roomijs, karnemelk, yoghurt en boter. Deze producten zullen deels via de aangrenzende winkel verkocht gaan worden. Op zaterdag 2 februari is er open huis en mag iedereen de producten komen proeven.

Passie voorop
Sander was eerder kok, Wiebe patissier en Hessel Jan agrarisch ondernemer. Met z’n drieën besloten ze een nieuwe uitdaging aan te gaan. Wiebe: “alle puzzelstikjes foelen op syn plak, hoe fierder wy ús idee úttochten”. Sander en Wiebe hebben een passie voor zuivel en in het bijzonder voor het maken van ijs. Ze studeerden hiervoor zelfs af aan de Gelato University in Bologna, Italië. Hessel Jan Sinnige legt zich vooral toe op het aanleveren van de melk door boeren uit de omgeving. “Dat is niet makkelijk vanwege afspraken die er vaak al liggen met grote melkfabrieken. De melk zal via de zijkant van het pand door een slang in het raam in een van de tanks lopen”, vertelt Sander enthousiast. Met de zuivelmakerij wil het drietal inspelen op nostalgie: “We zijn niet puur een zuivelwinkel, maar een zuivel verwerkend bedrijf waarbij de lijnen kort zijn”.


Van gras tot glas
ZUCO is gevestigd aan De Dijk, pal aan de Zijl in een van de oudste panden die Dokkum rijk is. Het rijksmonument is aangekocht en geheel gerenoveerd door Dijkstra Draisma. De zuivelcoöperatie huurt de ruimte, ingericht als kleinschalige zuivelmakerij en winkel van ZUCO; een afkorting voor zuivelcoöperatie Dokkum. In drie tanks worden de producten dagelijks gemaakt, zichtbaar voor bezoekers door een glazen wand en onder eeuwen oude balken. Niet alleen in de winkel is gekozen voor transparantie, de hele keten ‘van gras tot glas’ is kenmerkend voor ZUCO.

Melk tappen
De melk zal rechtstreeks vanaf de boerderij dagvers worden aangevoerd en ambachtelijk en verwerkt tot exclusieve zuivelproducten met de authentieke sfeer en smaak van vroeger, voor de consument van nu. De nieuwe coöperatie levert zowel aan zakelijke klanten als aan particulieren. Mensen kunnen straks een fles melk kopen en de fles bewaren om opnieuw te vullen bij de taptanks in de winkel. De producten zullen tevens worden verkocht via supermarkten en horeca.

Coöperatie
De wijze waarop het drietal gaat ondernemen is ook bijzonder. De coöperatie is een rechtsvorm die niet zo vaak meer gekozen wordt. Vanuit hun eigen ondernemingen participeren de drie heren in de coöperatie. De coöperatie zelf is gefinancierd met maatschappelijk kapitaal waar bij obligaties worden uitgegeven, naar het voorbeeld van de allereerste zuivelcoöperatie 130 jaar gelden in Wergea. Voor wie nauw betrokken wil zijn bij de ontwikkeling en vorming van Zuivelcoöperatie ZUCO U.A., is het nog steeds mogelijk te participeren middels obligaties

Open huis 2 februari
Op Zaterdag 2 februari is er open huis bij ZUCO van 10:00 uur tot 16:00 uur. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen in de winkel en de zuivelmakerij in het authentieke stadspand aan de Dijk. Tevens kan er volop geproefd worden van alle producten die er worden gemaakt. De drie heren staan zaterdag om 10:00 uur klaar op ‘de Zijl’ in hartje Dokkum om iedereen welkom te heten. Ook op deze dag is gastspreker en gastheer Reitse Spanninga van de partij.

De zuivelwinkel van ZUCO is vanaf maandag 4 februari iedere dag geopend van 10:00 uur tot 18:00 uur op vrijdag tot 21:00 uur en tevens op koopzondagen geopend. Meer informatie op www.zucodokkum.nl

Foto’s: Hester Bosch


Deel dit bericht: