In onze nieuwe rubriek Zomerwerkers nemen we iedere week van de zomervakantie een kijkje bij Dokkumers die wiens werk (grotendeels) in de zomer plaatsvindt of voor wie de zomer het drukste seizoen is. In deze editie: Wiebe de Jong, eigenaar van ijssalon W’iis.

Wie ben je, wat doe je en hoe lang ben je daar al mee bezig?
Mijn naam is Wiebe de Jong. Ik ben de eigenaar van ambachtelijke ijssalon en patisserie W’iis en bereid daar schepijs en chocolade. Dat doe ik door samen te werken samen met aantal boeren uit de regio, bij wie ik mijn producten inkoop. Op deze manier kan ik heerlijk, vers én ambachtelijk ijs leveren aan al mijn klanten.
W’iis beman ik sinds eind 2020, maar mijn liefde voor ijsbereiding is al veel eerder begonnen. Ik heb een koksopleiding met als met specialisatie patisserie gevolgd. In 2017 ben ik begonnen met het leveren van mijn bonbons en ander chocoladewerk aan horecagelegenheden. Ik merkte dat ik veel plezier beleefde aan het creëren van al deze eetbare kunstwerkjes en dat ik graag meer wilde leren. Daarom besloot ik in 2019 een opleiding te volgen tot ijsbereider aan de Gelato University in Bologna, Italië. Nadat ik deze opleiding met succes had afgerond, heb ik meegedaan aan de Nederlandse kampioenschappen in Dordrecht en aan de Europese kampioenschappen ijs bereiden. Uiteindelijk werd ik nummer 85 in de wereldranglijst!
Na dit goede nieuws heb ik een tweedehands ijsmachine op de kop getikt en ben ik op het erf van mijn schoonouders begonnen met het produceren van mijn eigen ijs. In die tijd zocht ik druk naar een goede locatie om mijn ijs te verkopen. Toen dit pand aan de Dijk in Dokkum vrij kwam, heb ik geen seconde getwijfeld. Zo is uiteindelijk mijn ijssalon W’iis ontstaan.

Wat maakt werken in de zomer anders dan in de winter?
IJs is natuurlijk een zomers product, dus ik verkoop veel meer ijs in de zomerperiode dan in de winterperiode. Daar komt nog eens bij dat Dokkum een ware toeristenstad is, dus heb ik zomers sowieso meer klandizie. Hoe mooier het weer, hoe meer klanten bij mij binnenlopen voor een ijsco. ‘s Winters is chocola meer in trek, vooral de chocoladeletters met Sinterklaas doen het goed. Maar ook in de koudere maanden verkoop ik gewoon ijs, hoor. En met Kerstmis krijg ik bovendien veel bestellingen voor ijstaarten.

Is dit seizoen anders dan de afgelopen twee corona-seizoenen met lockdowns?
Ik ben eind 2020 pas opengegaan en daarom heb ik maar één corona-seizoen meegemaakt. Maar ik merk het verschil dit jaar wel, vooral aan het aantal buitenlanders. Er halen veel meer Duitsers een ijsje bij mij dan vorig jaar. Gelukkig merkte ik voor de rest niet veel van de lockdowns. IJs is een ontzettend weersgebonden product en daarmee ontzettend wisselvallig. Op regenachtige dagen is het, met of zonder lockdown, eigenlijk nooit druk.

Wat is het mooiste aan werken in Dokkum?
Ik kom oorspronkelijk uit Hantumhuizen, maar mijn roots liggen ook in Dokkum, hoor. Al van kinds af kom ik hier en ik vind het ontzettend mooi. Iedere dag kom ik wel een bekende tegen in de winkel. Een stadje met een echte dorpscultuur. Ons kent ons, zeg maar. En werken in Dokkum is vooral ook hartstikke leuk, omdat toeristen je er constant herinneren aan hoe mooi het hier wel niet is. De grachten, de bolwerken, de molens… zó charmant.