2016langsteschilderij
Er is door Museum Dokkum genoeg geld opgehaald om het langste schilderij van Dokkum te kunnen restaureren. Dat maakt het museum bekend. In drie weken tijd werd het streefbedrag van € 3.610 binnengehaald. Samen met een bijdrage van 15.140 euro van de Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting kan het schilderij worden gerestaureerd en krijgt in de loop van de zomer een permanente plek krijgen in de expositie “Het verhaal van de geschiedenis van Dokkum”. Het wordt dan na meer dan 70 jaar weer tentoongesteld.

300 uur restaureren
Het langste schilderij van Dokkum is 240 cm lang en is één van slechts een handvol schilderijen uit de 18e eeuw met Dokkum als thema. Het schilderij toont de haveningang van Dokkum, aan de oostkant van de stad, met de Halvemaanspoort en de Kettingbrug duidelijk herkenbaar.  In totaal is voor de conservering/restauratie 18.300 euro nodig. Er is zo’n 305 uur nodig om het schilderij weer in goede staat te brengen. Het geld dat méér binnenkomt wordt gebruikt voor een publicatie over de restauratie en de historie van dit unieke schilderij.


Drie panelen
Het schilderij is gemaakt van drie aan elkaar bevestigde planken. Hierop is met olieverf een voorstelling geschilderd van de haveningang van het vestingstadje Dokkum tegen het einde van de 18de eeuw. Het paneel werd in 1942 aangekocht en het jaar daarop naar het Kabinet van schilderijen (tegenwoordig Het Mauritshuis) in Den Haag vervoerd en gerestaureerd. Juist de restauraties van toen maken dat het schilderij nu, bijna 75 jaar later, nauwelijks nog toonbaar is. Er zijn vele onnodig brede overschilderingen en een hoofd is storend slecht bijgeschilderd. Afgezien daarvan laat hier en daar de verf los van het paneel.