De ondernemersbijeenkomst die woensdagavond in het stadhuis van Dokkum werd gehouden, stond voor de aanwezige ondernemers voor een groot deel in het teken van een mogelijke koopzondag. Titus Vogt (Jumbo Dokkum) gaf te kennen op iedere zondagmiddag wel open te willen. Ook Annelies Hengst (Zensa Dokkum) hield een gloedvol betoog om de ondernemers vooral zelf over de zondagsopenstelling te laten beslissen. Datzelfde gold voor Pieter Willem Meinema, die namens Handel en Industrie Dokkum het woord deed.

De bijeenkomst in het gemeentehuis werd goed bezocht. Onder leiding van Rene Koster en na een welkom door burgemeester Marga Waanders, vertelde directeur van de NOM Siem Jansen over ‘Smart Factory Region’ en wat dit voor Dokkum en omgeving kon betekenen. Ook de werkgroep ‘Holwerd aan Zee’ gaf een presentatie. Daarna werd door de drie fractievoorzitters ingegaan op de economische aspecten van het coalitieakkoord. Het parkeren kwam daarbij niet aan de orde, maar des te meer opmerkingen waren er over de zondagsopenstelling.


Ondernemers en winkeliers uit Dokkum moeten met een breed gedragen plan komen, wanneer ze een koopzondag willen, vinden CDA, FNP en Christenunie. Op zondagmorgen mogen de winkels in ieder geval niet open in de stad, ‘s middags na 13.00 uur alleen wanneer de ondernemers met een goed plan komen. Ondernemers gaan liever direct al op zondag open en regelen dat ook liever zonder de gemeente, zo bleek. De komende vier jaar zullen er daarnaast geen koopzondagen worden geïntroduceerd in Drachten, dat kan worden gezien als directen concurrent van Dokkum. De coalitie hield voet bij stuk en wacht de plannen van de ondernemers af, die voor half juni moeten zijn ingediend. De avond in Dokkum werd afgesloten met een presentatie over de Bonifatius musical en aansluitend een netwerkborrel.

Deel dit bericht: