2016hemelseliefde
Vrijdagmorgen is bij de Albert Heijn in Dokkum de kaartverkoop van start gaan voor het evenement ‘Hemelse Liefde’, dat op 1e Paasdag in en om de Bonifatiuskapel in Dokkum wordt georganiseerd. Het evenement dat gedragen wordt door zo’n 300 vrijwilligers van tien verschillende kerken in Dokkum biedt ruimte aan 1400 bezoekers. “Het wordt een toneelstuk van zeventig minuten dat niet op één plek speelt, maar waarin je als bezoeker telkens meeloopt”, vertelt Ruth Hanemaaijer die de vrijwilligers bijstaat door te zorgen voor de verhaallijn en de regie.

Paasverhaal vertellen
Met ‘Hemelse Liefde’ is het de bedoeling om het het volledige verhaal van laatste avondmaal tot en met de opstanding van Christus op een creatieve manier groots na te spelen in Dokkum. Het initiatief komt van de Interkerkelijke Evangelisatiecommissie, die graag iets wilde doen met Pasen. Toen Ruth Hanemaaijer nog voor de zomer van 2015 werd gevraagd om haar medewerking te verlenen was ze enthousiast. Ze schreef een plan en krijg het sindsdien steeds drukker met de organisatie van het evenement. “We zijn eigenlijk helemaal niet zo anders dan toen. De gevoelens van toen zijn de gevoelens van nu”.

Laagdrempelig
Het evenement is evangeliserend van opzet, maar is wel erg laagdrempelig opgezet. “Voor degenen die minder met de kerk hebben is het een goede gelegenheid om te zien wat christenen nou eigenlijk vieren met Pasen”, vertelt de regisseur. “De mensen die wel geloven komen een stukje bezinning tegen”. Ze doen dat in groepen van ongeveer 25 personen, die om de 7 minuten door de vrijwilligers door het Bonifatiuspark en omgeving worden meegenomen. Tijd is dus heel belangrijk. In totaal zijn er 56 groepen die tussen 14.00 en 21.00 die Hemelse Liefde kunnen bezoeken, een bezoekersaantal van 1400 in totaal.


Sneeuwbaleffect
Waar Hanemaayer op gehoopt had is in ieder geval al gelukt. Na de startbijeenkomst gingen de vrijwilligers van de tien kerken zelf aan de slag. Ze kregen tien verschillende opdrachten om uit te werken. De bedoeling was om een sneeuwbaleffect te veroorzaken, zodat er een steeds grotere groep enthousiaste vrijwilligers kwam. “Het is prachtig om te zien wat er dan ontstaat”, zegt Hanemaayer. “Uiteindelijk kwamen er steeds meer mensen bij. Iedereen is enthousiast”. De komende tijd wordt er nog volop geoefend tot de uitvoering op Eerste Paasdag. Ondanks de strakke planning kan die eigenlijk niet misgaan. “Dan improviseren we wel wat”, lacht Ruth.

Voor €2,- per persoon zijn de kaarten voor het evenement verkrijgbaar bij de Albert Heijn in Dokkum. 

Deel dit bericht: