Header
Maandagavond kwam in Eric’s Café aan de Markt in Dokkum het eerste biergilde sinds 150 jaar bij elkaar. Zo’n honderd bierliefhebbers kwam op het Dockumer Biergilde af. De avond kende twee sprekers. Warner Banga vertelde over de bierhistorie van Dokkum en Ulco de Jong sprak over het gebrouwen Bonifatiusbier. Bij binnenkomst kregen de belangstellenden allemaal een Bonifatiusbiertje aangereikt.

Toen de brouwers van het Bonifatiusbier zich verdiepten in Dokkum en de biergeschiedenis van de stad riepen ze het biergilde in het leven. Zodat ook anderen ideeën kunnen inbrengen op het gebied van marketing, smaak of een spannend glas.

Ooit kende Dokkum negentien brouwerijen. Na de reformatie in de 16e eeuw ontstonden de eerste bierbrouwerijen. De monniken in Dokkum maakten er een gouden handel van. Niet gek dus dat de regering in 1588 belasting ging heffen op het bier. Niet iedereen was daar blij mee, sommigen probeerden op slinkse wijze onder die belasting uit te komen. Er waren destijds brouwers die, als het pils bedierf, zeiden dat ze azijn maakten. Hoefden ze ook geen belasting te betalen. Het is een van de levendige anekdotes uit het verhaal van de heer Banga, die met veel gevoel voor humor en in het Dokkums vertelde. Tussen neus en lippen door pleitte Banga dan ook voor een bierfontein op de Markt in plaats van een IJsfontein.

In het huidige Dokkum is nog veel te zien van de brouwerstijd. Zo herinnert de Brouwerssteeg, bij de Rabobank, aan de oudste brouwerij van de stad. ‘Het Peard’. Voor de toekomst heeft het biergilde nog het nodige in petto, zo komt er een bierbrouwersboek en zaaien ze een eigen hopveld voor het Bonifatiusbier.

Maerte Saison
Ulco de Jong vertelde, als biermeester, over het Bonifatiusbier. Zo vertelde hij over de vier soorten mout in het bier. pilsmout, aromamout, tarwemout en eik-gerookte tarwemout. Deze verschillende soorten mout had Ulco meegebracht en liet hij rondgaan langs de aanwezigen. Het biertype, Saison, stamt uit de 17e/18e eeuw en was oorspronkelijk bedoelt voor arbeiders. Bonifatiusbier is geen echte Saison vanwege het hoge alcoholgehalte, 4,9%, een vroegere Saison bevatte ongeveer 3%. Na de presentatie nodigde het Dockumer Biergilde het gemêleerde gezelschap uit om lid te worden.

1

2

3

4.1

4

5

6

7