In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: David de Vries

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is David de Vries, sinds 2022 ben ik samen met Gerrit Kooistra eigenaar van De Vries & Ko. We staan bekend als woon- en slaapwinkel in Dokkum. Ik ben 26 jaar oud en afgestudeerd op Bedrijfskunde in de stad Groningen. Tijdens mijn bachelor ben ik begonnen met het opstarten van de onderneming samen met mijn compagnon. Maar nu richt ik me volledig op het bedrijf aan de Hoogstraat. Binnenkort hopen we naar een nog mooiere locatie te verhuizen!

Ik ben woonachtig in Ternaard. Ik woon bij m’n ouders en heb ook vier zussen, zij hebben het huis al verlaten. Hierdoor zit ik mijn ouders niet in de weg. In Ternaard kennen ze me ook als voorzitter van het dorpshuis. Hier heb ik het altijd erg druk mee, maar wat is het leuk! We hebben een gezellig bestuur en veel vrijwilligers die ons bijstaan met het organiseren van activiteiten. Soms denk ik: waar haal ik de tijd vandaan? Het is ook wel wat chaotisch soms maar gelukkig ben ik vrij stressbestendig!

Wat heb je met Dokkum?
Ik woon dan wel in Ternaard maar ben van jongs af aan al vaak te vinden in het historische Dokkum. Zo ging ik naar middelbare school, het Dockinga College. Tijdens de lunchpauze bezochten we uiteraard de Spar om frikandelbroodjes te halen. En met koopavonden was ik vaak in de stad te vinden. Om een zakcentje te verdienen, werkte ik als vijftienjarige bij de Jumbo als vakkenvuller samen met mijn vrienden. Naarmate ik ouder werd en op stap wilde, was ook Dokkum de plek die ik bezocht. Zo ging ik graag naar discotheek Ponderosa, Eric’s Café en bij mooi weer op het terras zitten bij Café Posthoorn. Zo maakte ik kennis met Dokkum! Nu ben ik werkzaam in de stad en zie ik in Dokkum zeker mijn toekomst.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Het is een standaard antwoord maar de bolwerken en de binnenstad zijn fantastisch. Je kan hier mooi een blok om lopen of fietsen en van alle rust genieten. Ik kom ook veel in andere steden maar als kleine stad zijnde is Dokkum een unieke plek, met de grachten en bolwerken. Dit hoor ik ook veel van de klanten terug die ik tref in de winkel. Dokkum is niet de grootste stad maar zeker wel een van de mooiste. Deze stad is nergens mee te vergelijken, daarom is het voor toeristen ook zo aantrekkelijk om Dokkum te bezoeken.

Welk plekje in Dokkum zou jij veranderen om de stad mooier te maken?
Ze zijn al goed bezig met het mooier maken van de binnenstad in Dokkum, denk aan de gevels die ze herstellen. Maar als ik iets zou veranderen dan zeg ik: verander het aanzicht dat je hebt wanneer je Dokkum binnenrijdt via de noordzijde. Als je langs de Jumbo komt, heb je daar parkeergarage ’t Panwurk, die niet meer in de beste staat verkeerd. Ook passen grotere auto’s niet in deze parkeergelegenheid. Daarnaast vind ik de Happy Wok ook niet een al te best aanzicht voor toeristen, ondanks dat het pand wel heel mooi is. Dokkum heeft zo veel mooiere aanzichten te bieden!

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… lastiger aan het worden, steeds meer parkeerplaatsen staan vol.  
Dokkum is over tien jaar…
  mooier en nog meer toeristen op bezoek!
De nieuwe Markt is… een plek in verandering maar een mooie locatie. Wat het helemaal mooi zou maken is als de woensdagmarkt naar de nieuwe Markt zou verplaatsen.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:
Vertel eens iets over je werk, wat doe je?
Als er geen bezorgingen op de planning staan begint mijn dag vaak in de loods in Dokkum. Daar is altijd wel iets te doen. De enige die iets moet terugvinden in de loods ben ik, met die reden is het er vaak ook een bende. S’ochtends neemt ik de tijd om de loods wat op te ruimen. Om 10.00 gaat de winkel open en sta ik voornamelijk de klanten te woord. Dit doe ik vier à vijf dagen in de week, op de andere dagen doe ik de bezorgingen. Als ik op pad ben is mijn compagnon of mijn vader die in het dagelijks leven dominee is in de winkel.

Vaak bezorgen en monteren we de boxsprings bij de klant, dit zit bij de prijs ingegrepen. En dat doe ik ook allemaal zelf, dat maakt mijn werk ontzettend afwisselend. Het is soms wel zwaar maar ik haal er veel plezier uit! Bij de bezorgingen merk je dat klanten het echt waarderen. Klanten willen zorgeloos hun aankopen doen/ontvangen en daar help ik graag een handje aan mee. We bezorgen veel in Groningen en Roermond, daar ben je gauw een dag aan kwijt. Maar hier kan ik net zo veel van genieten als een dag in de winkel, zien hoe blij mensen zijn met hun aankopen. Het zijn vaak de slechte ervaringen die je onthoudt, maar eigenlijk moet je de vrolijke ervaringen onthouden.

Hoe ben je eigenaar geworden van De Vries & ko?
Ik heb een tijdje voor Rest Post Kooistra Opkopers gewerkt. Hier ontmoette ik mijn compagnon Gerrit Kooistra. Gerrit staat af en toe wel in de winkel afgewisseld met mijn vader, als ik een bezorgingen heb bijvoorbeeld. Vroeger had Gerrit een meubelzaak toen hij eind twintiger was. We kennen elkaar nu zo’n zes jaar, door een ontmoeting bij mijn toenmalige baan bij Rest Post. We hadden veel gespreksstof en een goede band, dit groeide uit tot een zakelijke relatie. Met goede vrienden kan je eigenlijk niet eens zo’n relatie hebben, daarom ben ik extra dankbaar dat ik dit met Gerrit heb gevonden.

Hij wist dat ik klaar was met de studie en dat ik de ambitie had om een eigen onderneming te starten. Toen kwam de vraag van Gerrit of ik samen met hem iets nieuws op wilde zetten, daar stonden mijn oren wel naar. We hebben samen een deel van de voorraad van Rest Post overgenomen. Ik wilde echt een nieuwe naam en iets divers opbouwen. Daarom wilde we ook boxsprings verkopen en medische bedden. Dat was op 1 januari midden in coronatijd toen mocht de winkel nog niet open. Dat was een vreemde start, de echte start kwam in februari toen zijn we hierheen verhuisd en gingen we voor een gedeelte open. Dit waren niet de idealiter omstandigheden voor een beginnende ondernemer. Nu zijn we twee jaar verder en best positief met de vooruitgangen die zijn geboekt.

Als beginnende ondernemer verdien je eerst eigenlijk nog niks omdat je al het geld in de onderneming stopt zodat deze flink groeit. Soms denken mensen van buitenaf weleens, waarom zou je het doen een eigen onderneming? En veel hebben er respect voor. Het is eenmaal een risicovol vak maar ik wil het in ieder geval proberen. We hebben nu een stijgende lijn te pakken en op de nieuwe locatie verwachten we nog meer te groeien. Ik vind het leuk dat mensen altijd positief zijn over de winkel en mij, daar krijg ik ontzettend veel energie van!

Hoe zou je de samenwerking met Gerrit Kooistra omschrijven?
In paar woorden zou ik ons omschrijven als een getrouwd stel, alleen dan wel platonisch. Dat wel, anders heb ik thuis ook iets uit te leggen aan m’n vriendin. Gerrit en ik hebben geregeld discussies en botsingen, het mooie is dat je dit krijgt door eerlijk tegenover elkaar te zijn. Als het dan weer uitgepraat is, kan je er weer om lachen. Dit is waardevol want zo ontstaan er discussies over de winkel en zorgen we voor de beste visie. Ik krijg veel energie van deze samenwerking en ben dankbaar dat we zo’n relatie hebben. In je eentje kan je het ook niet allemaal aan. Gerrit is een soort van mentor voor mij, mede door zijn ervaring! Hij weet waar hij goed in is en waar niet. En ik even goed, dus daar wijzen we elkaar ook op. Zo groeien we samen tot betere ondernemers.

Welk advies zou je geven aan mensen met de ambitie om te ondernemen?
Gewoon doen, op de studie of met vrienden heb ik altijd veel gebrainstormd. En dan kom je op de domste ideeën maar ook wel een aantal goede. Vaak denk je: waarom is dit niet eerder bedacht? Maar meestal is dat wel zo, alleen moet je wel de persoon zijn die de motivatie en wil heeft om dit idee door te zetten tot een bruisende onderneming. Vaak zetten mensen hun idee niet door terwijl het best succesvol kan zijn. Er zijn natuurlijk wel veel factoren waar je afhankelijk van bent. Maar als je gelooft in je idee moet je die vooral doorzetten. Daar ben ik ook mee bezig! Je moet soms op creatieve manieren actief zijn met je onderneming. Zo vind ik marketing erg van belang en zijn we veel te vinden op Marktplaats met onze meubels, wat ontzettend goed aanslaat bij de klant! Maar door achterover te zitten en niks te ondernemen zul je er nooit komen.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Het leukste is eigen baas zijn! Ik ervaar veel vrijheid en kan m’n eigen planning organiseren, plus ik verricht afwisselend werk. Sommige dagen rijd ik het hele land door voor bezorgingen. Daar kan ik echt van genieten. En in de winkel de mensen te woord staan blijft tof. De zomers in Dokkum zijn altijd het leukst, dan zijn er veel toeristen die mooie verhalen met zich mee brengen.

Wat zijn je hobby’s?
Ik vind het leuk om in mijn vrije tijd te voetballen in Ternaard en ik probeer fitness op te pakken. Op voetbaltraining kan ik ontspannen, als iets mij dwars zit over het dorpshuis of de winkel dan is voetbal een uitlaatklep. Het is soms wel moeilijk te combineren met werk. Gelukkig kan er zo nu en dan wel iemand voor mij werken op zaterdag zodat ik een wedstrijd mee kan spelen.

Wat maakt je gelukkig?
Ik werk aan m’n toekomst en die bouw ik op het moment op. Ik heb nu drie jaar een vriendin en dat wordt hopelijk uiteindelijk m’n vrouw. Zij maakt me namelijk erg gelukkig. Maar ook familie speelt een grote rol in m’n leven. Ik heb een hechte familie met m’n ouders en vier zussen. Feestdagen en verjaardagen zijn momenten dat ik erg waardeer. Maar dat heb ik even goed met m’n beste vrienden. Ook al zie ik die minder vaak, als we samen zijn vind ik dat ontzettend fijn.

De familie komt geregeld op bezoek in de winkel, het is echt een plekje voor ons allen geworden. Ik deel mijn geluk en succes ook graag met hen. Zij denken ook veel mee over de zaak, ondanks dat ik natuurlijk er echt iets over te zeggen heb. Maar dat vind ik altijd heel prettig. Mijn werk is heel belangrijk voor mij maar mijn naasten zijn het belangrijkste!

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online, ik zit veel op m’n telefoon voor nieuws en actualiteiten.
In de auto of op de fiets? In de auto voor gemak. Op de fiets naar Dokkum is mij iets te winderig.
Online shoppen of de stad in? De stad in, de ondernemers steunen!

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Ik zou het leuk vinden om een vriend van mij uit te nodigen die wel wat aandacht verdient namelijk Willem-Hendrik Wiegersma. Hij staat bekend om zijn recent begonnen bedrijf in wanddecoratie, genaamd Wandeko.