Het is interim-bestuurder Norbert Hoefsmit vrijdagmiddag gelukt om het faillissement van vier aan ziekenhuis de Sionsberg verbonden BV’s uitgesproken te krijgen. Dat is opmerkelijk want de meeste betrokken partijen hadden het faillissement pas volgende week dinsdag verwacht. De rechtbank sprak het faillissement van Pasana Care B.V. (de zeven verzorgingshuizen), Pasana Cure B.V.(De Sionsberg), Pasana techniek en onderhoud B.V, Pasana Kreas B.V. en de totale zorggroep Pasana uit.

Door het faillissement werd het kort geding dat door de medische staf van ziekenhuis De Sionsberg was aangevraagd overbodig en ingetrokken. Alle gebouwen zijn verenigd in de stichting vastgoed Pasana en vooralsnog lijkt deze buiten het faillissement te vallen.

Curatoren bekend
Tot curatoren benoemde de rechtbank Matthijs Sturms en Hans Silvius van advocatenkantoor De Haan uit Leeuwarden/Groningen. Zij gingen vrijdagmiddag ook direct aan de slag. Het is direct aan de curatoren om besluiten te nemen. Toch werden er ook door het bestuur van de zorggroep nog een aantal ingrijpende besluiten genomen. Jelle Nutma, directeur zorg De Sionsberg en acute zorg Nij Smellinghe, heeft zijn personeel donderdagavond per e-mail instructies gestuurd voor het afschalen van de poliklinische zorg. Medewerkers van de Sionsberg waren vrijdagmiddag nog wel aan het werk en in tegenstelling tot andere berichten in de media was de deur van het ziekenhuis in Dokkum niet op slot. Volgens de artsen kan de polikliniek in Dokkum ook gewoon open blijven.

Bestuurlijke spel gaat verder
Eerder deze week werd al duidelijk dat er een spel zou ontstaan tussen onder andere BNG en Nij Smellinghe.  Het zijn de grootste schuldeisers van de failliete BV’s. Dat spel is nu begonnen, evenals het bestuurlijke steekspel rond het ziekenhuis. Ziekenhuis Nij Smellinghe wilde na het uitspreken van het faillissement geen commentaar meer geven aan de media. De versnelde benoeming van de curatoren is voor een deel van de 1400 medewerkers van zorggroep Pasana overigens ook ‘goed nieuws’. Door het faillissement kan het UWV de salarisbetalingen sneller overnemen dan gepland.

Faillissement was al gepland
Het faillissement van ziekenhuis de Sionsberg was zeer waarschijnlijk al langer gepland. Meerdere bronnen wisten al enkele weken van de datum 25 november. Mogelijk had het bestuur van de zorggroep er op gegokt dat op die datum het faillissement al zou worden uitgesproken. Het is ook mogelijk dat de onrust na de personeelsbijeenkomsten afgelopen maandag groter werd dan verwacht. Dat er op vrijdagmiddag een faillissement wordt uitgesproken is opmerkelijk, aangezien de faillissementen normaal gesproken eenmaal per week op dinsdag worden uitgesproken. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het faillissement van het ziekenhuis al langer gepland was.

Plannen medische staf online
De medische staf heeft er vrijdag voor gekozen om de plannen – met uitzondering van de financiele onderbouwing – online te zetten. De artsen willen dat er in Dokkum spoedeisende hulp, moderne poliklinieken; huisartsenbedden; bedden voor Ouderenzorg; revalidatie en kleine, simpele operaties moeten kunnen worden aangeboden. “Complexe, ingewikkelde zorg doet het nieuwe centrum natuurlijk samen met de grotere centra in het Noorden, zoals het altijd al ging”, aldus de artsen op hun website www.mcsionsberg.nl. Verder schrijven de artsen: ‘De medische staf en de bevolking moeten de politiek en de Friesland Zorgverzekeraar (Achmea) laten horen hoe we erover denken. Er is de afgelopen jaren door slechte bedrijfsvoering veel kapot gemaakt. Heel opvallend: uit alle cijfers blijkt dat de bevolking de Sionsberg niet in de steek laat.’

Zo is de actute zorg nu geregeld
De Dokkumer huisartsenpost is genoodzaakt om ’s nachts de deuren te sluiten bij gebrek aan mogelijkheden om patiënten meteen op te kunnen vangen. Het is namelijk mogelijk dat de huisarts een visite brengt en op dat moment is er niemand aanwezig. Tot op heden ving de Acute Diagnose- en Opnameafdeling (ADOA) van ziekenhuis De Sionsberg patiënten op die spontaan op de huisartsenpost langs kwamen zonder eerst te bellen. Zo was de patiëntveiligheid te allen tijde gewaarborgd. Door de verschillende besluiten van het bestuur van Nij Smellinghe zijn die mogelijkheden nu vervallen. Alarmnummer 112 kan altijd gebeld worden en de aanrijtijden, die hiervoor in Nederland gelden, zijn gegarandeerd, aldus De Friesland Zorgverzekeraar.

De website met plannen werd zaterdagmorgen door de artsen weer offline gehaald. Volgens Omrop Fryslân omdat de artsen het te vroeg vinden voor de plannen. Vermoedelijk zien de artsen eerst meer kansen in het aanvechten van het faillissement.

Eerdere berichten over het faillisement van De Sionsberg:
Kort geding en vlaggen halfstok om Sionsberg
Volop acties voor ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum
Persconferentie Sionsberg: ‘bestuur vraagt zelf faillissement aan’ (Achtergrond)
Ondernemers over Sionsberg: ‘minimaal Harlingen-plus variant’
Bestuurlijk spel om ziekenhuis De Sionsberg in cruciale fase (Achtergrond)