Volledig uitgeput heeft Maarten van der Weijden zijn 11stedenzwemtocht na 163 kilometer en ongeveer 55 uur zwemmen bij Burdaard, net voor Dokkum,  moeten staken. Een lichte teleurstelling voor Dokkum, toch overheerste direct na het nieuws in Dokkum de trots. De begeleidende arts van de Olympisch kampioen vond het niet langer verantwoord om door te gaan en heeft het besluit genomen om te stoppen.Achterliggende reden was een verstoorde zoutbalans in het lichaam van Maarten. Door misselijkheid kon Maarten ook geen medicijnen binnen houden. Bovendien viel hij in het water in slaap.

Maarten liet bij Bartlehiem nog weten in ieder geval naar Dokkum te willen zwemmen, dan had hij er 170 kilometer opzitten en was de zwemmer in alle 11 de Friese steden geweest  “In eerste instantie gaan we ons stinkende best doen voor Dokkum. Dan hebben we alle Elf steden gehad”. Voor de zwemmer en zijn team kwam het noodgedwongen moeten stoppen als een enorme teleurstelling en dat gevoel was er in Dokkum bij het publiek in Dokkum in eerste instantie ook. Direct daarna overheerste de trots op de bovenmenselijke prestatie die de zwemheld de afgelopen dagen leverde.

De driedaagse zwemtocht was bedoeld om geld op te halen voor onderzoek naar de genezing van kanker. Een ding werd tijdens een interview met de boomlange van der Weijden het meest duidelijk: hij was tot op het bot gemotiveerd om de tocht te laten slagen en samen met de mensen die mee zwemmen zoveel mogelijk euro’s te verzamelen. Van der Weijden gaf echt alles en moest per ambulance naar het MCL In Leeuwarden worden vervoerd.

Rond zijn doorkomst langs het keerpunt in Dokkum heeft Rotary Dokkum een podiumprogramma georganiseerd. Verschillende sprekers werden uitgenodigd hun verhaal te doen: patiënte en liedjesschrijfster Lisanne Spaander; longarts en columnist Sander de Hosson; plastisch chirurg Danielle Derks en Olympisch kampioen volleybal en geboren Dokkumer Jan Posthuma. Er was een presentatie en uitleg over onderzoek naar kanker, en het geheel werd opgeluisterd met muziek. De gemeente Dongeradeel sloot even na het middaguur de binnenstad van Dokkum volledig af voor gemotoriseerd verkeer om de veiligheid van de zwemkampioen en het publiek te kunnen garanderen. 

Doneren?
Kijk op https://www.11stedenzwemtocht.nl/
Zelf overmaken kan ook:
NL70 RABO 0321549333