Echtpaar Paul en Judith uit Hillegom ligt met huurboot Henni aan de Vleesmarkt. “Het mooiste aan Dokkum? De rust. We liggen in hartje binnenstad, maar alles en iedereen is hier zo gemoedelijk! Een charmant stadje waar de dorpscultuur nog heerst.”

Gateway van Friesland
“Dokkum is de gateway van Friesland,” vertelt Paul enthousiast. “Omdat Dokkum zo noordelijk ligt, kun je vanaf hier met de boot de hele provincie door. Ideaal.” Ze hebben Dokkum al eens eerder bezocht, en dat beviel hun goed. Vandaar dat ze hebben besloten Dokkum tijdens deze vakantie nog eens aan te stippen. Judith legt uit waarom: “Dokkum heeft helemaal zijn eigen stijl: de cafétjes, de restaurantjes, de terrasjes, de boetiekjes, noem maar op. Deze stad is een genot voor iedere toerist.”

Puur genieten
Het echtpaar is al op de terugweg, maar Dokkum stond nog op de bucketlist. “We blijven hier twee nachten zodat we vandaag Dokkum even in kunnen. Lekker shoppen.” Maar winkelen is niet het enige wat voor de Zuid-Hollanders op het programma staat. Paul en Judith willen ook het nodige van culinair Dokkum proeven. Gisteren hebben ze bij KB Foods gegeten, vandaag pakken ze misschien wel een terrasje aan het water. “We zien wel even waar we een hapje gaan eten. Alles is hier puur genieten.”

Foto: Marit Anker