Tijdens de rit van Holwerd naar Leeuwarden passeert de familie Metselaar uit De Zilk (gemeente Noordwijk) met drie generaties Dokkum. Opa en oma mochten dit jaar mee met de fietsvakantie van kleinkinderen Joep en Lien. “En Joep van acht jaar, fietst alles helemaal alleen!” vertelt de trotse opa Metsleaar.

Alternatieve schaats Elfstedentocht
Lien zit voorop de gehuurde tandem en toont trots haar stempelkaart. “In iedere stad halen we een échte stempelkaart en bezoeken we een fontein als alternatief voor de Elfstedentocht op de schaats”, grapt opa. De IJsfontein in Dokkum vinden ze erg mooi. “Maar niet koud!”, roept Joep, die liever door wil naar de ijssalon die ze in het centrum zagen. “En daarna willen we nog door naar de Bonifatiuskapel. Zo pakken we in alle elf steden de hoogtepunten mee.”

Duidelijke Knooppunten
De familie Metselaar fietst in zes dagen via de Knoopuntenroute de Elfstedentocht: “Elke morgen om negen uur beginnen we met het fietsen van veertig tot vijftig kilometer, zodat we rond zes uur weer in de vooraf geboekte B&B zijn. De knooppunten zijn hier in Friesland zoveel duidelijker en completer dan in de Randstad”, geven de fietsers aan. Joep vertelt wat hij zo leuk vindt aan fietsen in Friesland: dat je overal iets kan zien, wat je thuis niet ziet. Én het superlekkere suikerbrood natuurlijk!”

Foto: Marit Anker