Rudie en Monique uit Gaanderen lopen met hun fiets aan de hand de Markt op. Ze slapen in een B&B in Birdaard en doen vandaag een gezellig dagje Dokkum. “Dokkum is voor ons één grote verrassing. Omdat het zo’n noordelijk stadje is, hadden we er helemaal geen voorstelling van. Maar wat is het hier mooi! Goed onderhouden, authentieke geveltjes en van die prachtige bloemenperkjes overal.”

Eigen draai aan Elfstedentocht
Het echtpaar uit de Achterhoek bezoekt tijdens hun vakantie alle elf steden van de Elfstedentocht, maar geeft er wel hun eigen draai aan. “We hebben bijvoorbeeld een dagje Terschelling meegepakt. Géén Friese stad, wél heel mooi.” Ook bijzonder: ze fietsen de Elfstedentocht niet wegens de fonteinen. “We kwamen de IJsfontein min of meer toevallig tegen toen we net de Markt op liepen,” lacht Rudie. “We zijn er niet speciaal voor naar Dokkum gekomen. Wel vinden we hem hartstikke mooi!”

Perkjes, plantjes en bloemetjes
Ze hebben nog niets gepland, maar zien wel wat de dag hun brengt. Zich de hele dag vermaken in Dokkum is in ieder geval geen straf voor Rudie en Monique. “Het charmante aan Dokkum is dat de stads- en dorpsaanzichten hier in elkaar overlopen. Op die manier creëer je iets authentieks,” vindt Rudie. Dat authentieke, dat is ook waar Moniques oog op viel toen ze hier vanochtend aankwam. “Er bloeit van alles in de stad! Overal waar je kijkt, zie je perkjes, plantjes en bloemetjes. Dokkum is sprookjesachtig.”

Foto: Marit Anker