Vrijdagmiddag 18 november verscheen het nieuwe biografie van Hessel de Walle getiteld Piet Oberman. De man en de mythe. De KP-leider, wiens verhaal vooral bekend werd door de film De Overval (1962), werd direct onder de rook van Dokkum geboren en bracht er het grootste deel van zijn leven door. “Ik was benieuwd naar zijn verhaal,” vertelt De Walle. “Ik was veertien toen Oberman stierf. In mijn jeugd was één van de grote helden van de oorlog. Een begrip in Dokkum. Daarom ben ik de archieven ingedoken en heb ik dit boek geschreven.”

Dwarsharses
Piet Oberman werd geboren in 1908 net buiten de Dokkumer stadsgrens, in een huis aan de Strobosserfeart. Zijn vader was houthandelaar. “In zijn jeugd was Piet wat we nu een dwarsharses noemen. Hij lag vaak overhoop met zijn ouders en vertrok daarom naar Canada toen hij 20 jaar was,” licht De Walle toe. Na het overlijden van zijn moeder in 1931 kwam hij terug naar Nederland. Van begin 1933 tot eind 1935 dreef hij een eigen houthandel in Middenmeer. In 1936 kwam hij terug naar Dokkum en nam de zaak van zijn vader over. “Tijdens de oorlog hield hij zich de eerste jaren bezig met het produceren en verkopen van hout voor houtgasgeneratoren. In mei 1944 sloot hij zich aan bij de KP Fryslân. De meest bekende actie was de befaamde overval op het Leeuwarder Huis van Bewaring op 8 december 1944. Onder leiding van KP-leider Oberman werden 51 mensen bevrijd uit de Blokhuispoort zonder dat er een schot gelost werd. De actie wordt gezien als één van de grootste verzetsdaden uit de Tweede Wereldoorlog,” vertelt De Walle. Na de oorlog keert Oberman terug naar zijn houthandel en weet hij deze uit te breiden naar de grootste van Fryslân, mede door de vele contacten die hij heeft opgebouwd in het verzet. Hij sterft in Dokkum in 1972.

Enkele meters van ouderlijk huis vandaan
Vrijdag vond de presentatie van de biografie van Piet Oberman plaats in de Brouwerij Dockum, enkele meters van het ouderlijk huis van Oberman vandaan. Voorafgaand aan de officiële presentatie was er een inlooppresentatie, die voor iedereen toegankelijk was. Er was daar een meet&greet met de auteur en zijn mede-onderzoekers, de Dokkumer historicus Warner Banga en Herman Oberman van ‘Oberman NL familiegeschiedenis’. Verder waren er presentaties van beeldmateriaal en van stukken uit de Oberman-collectie van het Streekargyf Noardeast-Fryslân en kon de bezoeker bij Herman Oberman checken of hij of zij (verre) familie van Piet Oberman was.

Het boek Piet Oberman. De man en de mythe is verkrijgbaar bij boekhandel Van der Velde in Dokkum. Het kan tevens online besteld worden.