Halverwege de maand mei opent Halte Hoogland de deuren van de stationsrestauratie aan de Stationsweg in Dokkum. Hier runnen jongeren middels een leer-/werktraject en dagbesteding samen met begeleiders deze horecagelegenheid om zo een praktijkcertificaat te behalen. Halte Hoogland is een onderdeel van Hoeve Hoogland uit Drogeham.

Hoeve Hoogland
In 2016 startten Erik en Annegreet Boven – tussen hun woonplaats Gerkesklooster en Drogeham – hun voedselnetwerk: Hoeve Hoogland. Op verschillende stukken grond wat zij huren, pachten of in gebruik hebben, houden zij ruim veertig dieren en verbouwen ze eerlijke en onbespoten groentes. De leden van de hoeve, ongeveer 75 gezinnen, delen mee in de opbrengst en kunnen via de bestelsite afnemen wat ze willen. Alles volgens een kringloopprincipe inclusief een praktijkschool, dagbesteding en begeleiding. “Hier komen voornamelijk 18-plussers, vaak met autisme, die anders leren dan binnen het reguliere onderwijs. Eigenlijk gaan ze gewoon niet naar school. Bij Hoeve Hoogland krijgen ze een kans om een onderwijstraject te volgen waarbij we samen toewerken naar een nieuwe arbeidsplaats”, vertelt Annegreet.

Verschillende onderwijstrajecten
“Wij bieden al onderwijstrajecten aan op het gebied van veeteelt, dierenverzorging en plantenteelt. Vanaf dit voorjaar is dat dus ook mogelijk op het gebied van horeca. Jongeren kunnen hier via een leer-/werktraject het praktijkcertificaat Assistent Horeca behalen. De meeste jongeren zijn twee jaar bij ons, waarna we altijd zorgen voor een vervolgplek”, aldus Annegreet die zelf dol is op koken, ook met de deelnemers van de dagbesteding bijvoorbeeld. “Het is prachtig dat we straks met elkaar heerlijke taartjes, smoothies of broodjes kunnen maken met de producten die we zelf verbouwen. Ook bieden we lunchboxen of eenpansmaaltijden aan. Ideaal als je uit de bus komt en pas laat thuis bent.”

Stationsrestauratie in Dokkum
Deze locatie kwam op het pad van Hoeve Hoogland en samen met Tally Bosma (vitaliteits- en leeftstijlcoach) en Berber Blaauw (zelfstandig kok) gaat Annegreet de jongeren begeleiden bij Halte Hoogland. “We zijn al op Dokkum georiënteerd en dit lijkt ons de perfecte locatie om dit initiatief te starten. We houden van koken, produceren ons eigen voedsel en hier kunnen we alles samenbrengen. Uiteraard zoveel mogelijk verpakkingsvrij: mensen mogen hun eigen bakjes meenemen en we gaan werken met statiegeld”, vertelt Annegreet enthousiast.

Halte Hoogland is halverwege mei geopend op maandag tm vrijdag van 8.30-17.00uur. Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar voor een leer-/werktraject of dagbesteding. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden via de mail of 06 51735328.