I N D O K K U M

k o m t e r a a n
Nieuws

Insectencamera’s in Dokkum blijven wens voor de toekomst

Insectencamera’s in Dokkum blijven wens voor de toekomst
De inzet van insectencamera’s blijft een wens van de provincie Fryslân, ook al is besloten om na 2023 voorlopig te stoppen met deelname aan het landelijke Diopsis-project. Dat vertelt persvoorlichter Douwe Boersma, die namens de provincie de resultaten van het Friese insectenonderzoek toelicht. “De techniek biedt interessante mogelijkheden, maar is nog niet ver genoeg om al onze vragen over biodiversiteit te beantwoorden. Toch hopen we in de toekomst op grotere schaal insecten te blijven monitoren – mogelijk ook weer met camera’s.”
  • 16-05-2025
  • door Redactie
Nieuws

Fietsen voor dementie én praten over de toekomst van de zorg - Stichting Ik ben Wil organiseert twee betekenisvolle evenementen

Fietsen voor dementie én praten over de toekomst van de zorg - Stichting Ik ben Wil organiseert twee betekenisvolle evenementen
In de maand mei zet Stichting Ik ben Wil opnieuw twee bijzondere activiteiten op de agenda waarmee aandacht wordt gevraagd voor dementie en de toekomst van de langdurige zorg. Zowel op zaterdag 17 mei als op woensdag 21 mei zijn belangstellenden welkom om mee te doen aan deze inspirerende initiatieven. Zaterdag 17 mei – Vergeet me niet Fietstocht Op zaterdag 17 mei organiseert de werkgroep van Stichting Ik ben Wil de jaarlijkse Vergeet me niet Fietstocht, een recreatieve fietstocht van 35 kilometer door het Friese landschap. Met deze tocht wordt op laagdrempelige en verbindende wijze aandacht gevraagd voor dementie en de impact daarvan op het dagelijks leven. De route loopt dit jaar via de dorpen Hiaure, Hantum, Ternaard en langs de zeedijk naar Holwerd, met een terugweg via Brantgum, Lichtaard en Raard richting Dokkum. Onderweg openen dorpshuizen in Holwerd en Raard hun deuren voor een korte pauze of een goed gesprek. Een fietsenmaker fietst mee voor technische hulp, en na afloop krijgt iedereen een (pr)ijsje. Startlocatie: De Markt, Dokkum Tijd: Start om 13:00 uur Deelname: €5,- | Aanmelden via ikbenwil.nl of ter plekke Woensdag 21 mei – Symposium & Theatervoorstelling: ‘De Toekomst’ Op woensdagavond 21 mei presenteert Stichting Ik ben Wil het vierde symposium in de vorm van een theatrale avond: ‘De Toekomst – Vraagtekens en Kansen’, in Theater Sense in Dokkum. De voorstelling belicht op luchtige én confronterende wijze de veranderingen en dilemma’s binnen de langdurige zorg. De avond is bedoeld voor bewoners, naasten, vrijwilligers, zorgprofessionals en betrokken burgers die willen meedenken over hoe we samen kunnen bouwen aan toekomstbestendige zorg. Na de voorstelling vindt een nagesprek plaats met zorgprofessionals onder leiding van gespreksleider Atze Lubach. Locatie: Theater Sense, Dokkum Tijd: Inloop vanaf 19.00 uur | Voorstelling 19.30 – 21.00 uur Toegang: Gratis | Aanmelden via ikbenwil.nl Beide evenementen zijn bedoeld om bewustwording te creëren, ontmoeting te stimuleren en samen te werken aan een samenleving waarin mensen met dementie én hun naasten gezien en ondersteund worden. Iedereen is welkom.
  • 15-05-2025
  • door Annewieke Klijnstra

Laatste nieuws

Kort Nieuws

Kom gezellig Mei-inoar lêze in Bibliotheek Dokkum

Heb je zin om samen met anderen een mooi verhaal of gedicht te lezen? Sluit je dan aan bij Mei-inoar lêze in Bibliotheek Dokkum! Elke twee weken op woensdag komt er een leuke groep mensen bij elkaar, om samen te lezen en te praten over wat ze hebben gelezen. Je hoeft niks voor te bereiden en meedoen is helemaal gratis. Mei-inoar lêze is een initiatief van de bibliotheek, Leeuwarden City of Literature en de Culturele Apotheek. Overal in Friesland doen mensen mee, ook in Dokkum. Samen ga je stukjes uit boeken, korte verhalen of gedichten lezen. Soms in het Nederlands, soms in het Fries. Net wat de groep fijn vindt. Je mag reageren op wat je leest, maar alleen luisteren mag ook. De teksten krijg je daar ter plekke. Er wordt hardop gelezen met en voor elkaar en daarna wordt er gezamenlijk over gepraat. Dat levert vaak mooie gesprekken op en soms ook verrassende inzichten. Iedereen is welkom, of je nu vaak leest of juist niet.  📍 Wanneer? Woensdagen in de even weken: 14 en 28 mei, 11 en 25 juni 🕥 Tijd: 10.30 tot 12.00 uur 📚 Waar? Bibliotheek Dokkum ✅ Toegang: Gratis, aanmelden is niet nodig Kom gewoon een keer langs, of elke keer als je zin hebt! Koffie en thee staan klaar.
  • 14-05-2025
  • door Annewieke Klijnstra
Nieuws

Hebben stortingsbonussen invloed op uw betalingskeuzes? Navigeren door inzetvereisten

Stortingsbonussen kunnen aanvoelen als een verborgen schatkist die wacht om geopend te worden wanneer u zich aanmeldt bij een online casino. Deze aanbiedingen, waarbij het casino een percentage van uw storting verdubbelt met bonusgeld, zijn bedoeld om u extra spel te geven zonder extra kosten. Op het eerste gezicht lijkt een royale match van 100 procent tot € 200 misschien wel de beste deal die je kunt vinden. Toch kan de aantrekkingskracht van bonusgeld de verplichtingen verdoezelen. Voordat u zich haast, is het de moeite waard om even stil te staan ​​bij de interactie tussen deze promoties en de betaalmethoden die u kiest – en of die keuze bepalend kan zijn voor uw vermogen om bonusgelden om te zetten in opneembare winsten.
  • 14-05-2025
  • door Redactie
Dokkumer Vragenuurtje

Dokkumer vragenuurtje: Salvatore Apuzzo

In het Dokkumer vragenuurtje vragen we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Salvatore Apuzzo. Wie ben je en wat doe je? Ik ben Salvatore Apuzzo, ik ben 34 jaar en ik ben trotse vader van een dochter, die Italiaans, Engels, Nederlands en Fries spreekt. Ik werk in horeca. Ik ben mede-eigenaar van restaurant De Waard van Napels in Dokkum, samen met Michael Roest. Ik sta aan de voorkant van het restaurant, wat betekent dat ik me bezighoud met gastvrijheid en de wijn spijs beleving. Dat is namelijk mijn passie: gastvrij zijn en kennis van mooie wijnen overbrengen op gasten. Mensen een goed gevoel geven, daar draait mijn werk om. Sinds een paar jaar ben ik ook docent bij horecavakschool Firda in Sneek. Daar geef ik een keer per week praktijklessen aan studenten van de opleiding Manager/ondernemer horeca. Nederlands heb ik mezelf aangeleerd, door televisie kijken en gewoonweg spreken met mensen. De Friese taal is een ander verhaal. Ik versta het wel, maar ouderwets Fries vind ik wel heel moeilijk. Wat heb je met Dokkum? Ik woon nu tien jaar in Dokkum. Dokkum vind ik een super mooie stad, met in de zomer veel leuke toeristen. Een stad die zich wil laten zien. De ondernemers doen het goed en onderling zijn er mooie samenwerkingen. Daarnaast hou ik van de Admiraliteitsdagen en ik geniet van de bloemen die ik hier overal zie buiten. Dokkum stal mijn hart door de rust die ik hier vond. Zelf kom ik uit Napoli, een grote stad. Hier is geen file en er heerst weinig criminaliteit. Ik voel me hier thuis. Het mooiste plekje van Dokkum is? Het mooiste plekje van Dokkum is bij de Bolwerken. In de zomer picknick ik er graag in het gras met mijn dochter. Dat is wat mij betreft het ansichtkaartje van Dokkum. Welk plekje in Dokkum zou jij veranderen om de stad mooier te maken? Iedere stad of dorp heeft wel iets leuks voor kinderen, bijvoorbeeld een speelparadijs als Ballorig. Waar je naar toe kunt trekken met slecht weer, want dat is het hier bijna altijd. Buitenspeeltuinen zijn er wel, maar ik mis iets voor kinderen, met name oudere kinderen. Daarom reizen wij zelf vaak naar Leeuwarden of Drachten als het slecht weer, is om daar wat leuks te ondernemen. Maak de volgende zinnen af: Parkeren in Dokkum is… moeilijk, er zijn niet genoeg parkeerplaatsen. Dokkum is over tien jaar… nog rijker en een betere toeristentrekker tijdens de winter! De nieuwe Markt is… op zich mooi, maar trekt te weinig mensen. Er mag meer georganiseerd worden. En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou: Hoe ben je restauranteigenaar geworden van De Waard van Napels? Ik werkte al vijf jaar voor Michael. Eerst in de waard van Ternaard en daarna de Waard van Dokkum. Ik was zijn maître en sommelier. Ik vond Michael een eerlijk en vakkundig persoon. Toen Corona kwam, was mijn eerste gedachte: ik moet stoppen met de horeca. Mijn droom was altijd al om een Italiaans restaurant te beginnen. Twee jaar geleden kwam het pand, waar D'Angelo toen nog in gevestigd zat, vrij. Michael en ik zagen dit als een mooie kans om hier ons eigen restaurant in te beginnen. Dat plan werd uiteindelijk werkelijkheid en in vijf à zes maanden tijd hebben we plannen gemaakt en zijn we naar Italië gereisd. Daar deden we inspiratie op, we proefden en we bekeken met eigen ogen hoe Italiaans eten werd bereid. En inmiddels hebben we al bijna twee jaar ons eigen restautant in de binnenstad van Dokkum: De Waard van Napels. De tijd gaat snel! Hoe is de samenwerking tussen jou en Michael Roest? Michael zijn kracht ligt bij de Franse/Internationale keuken. Maar door onze jarenlange samenwerking heb ik hem besmet met het Italiaanse virus. We wilden met traditionele recepten te werken, maar daar dan onze eigen draai aan te geven. Ze besloten we de Italiaanse en Friese keuken te combineren. Michael en ik bundelen onze krachten, bedenken te gekke ideeën samen en maken er altijd een feest van in de keuken. In de keukenwereld is het algemeen bekend dat Michael hartstikke goed kan koken. Hij krijgt veel waardering, zeker hier. We hebben samen mooie ambities, maar we hoeven niet perse een Michelinster. Van Gault & Millau, een internationale gastronomiegids, kregen we dertien van de twinttig punten, iets waar we best heel trots op zijn. En dat na twee jaar al. Maar we willen graag verder groeien. Bovenal blijven we gewoon onszelf en streven we naar kwaliteit voor een goede prijs. Ons doel is vooral om zoveel mogelijk Dokkumers, toeristen en mensen uit de regio kennis te laten maken met onze Italiaans-Friese keuken! Wat vind je het leukste aan je werk als gastheer? Ik word echt blij als ik mensen zie genieten. Met een goede recensie ben ik het meest tevreden. Na een slechte recensie ben ik echt teleurgesteld. Ik steek echt alle tijd en energie in de zaak, maar als iets onterecht is, is dat wel moeilijk om te accepteren. Vooral nu je op het internet van alles kunt schrijven. Maar met positiviteit komt alles goed. Hoe zorg je er als gastheer voor dat mensen een onvergetelijke avond hebben? Mijn doel is om gasten een mooie ervaring mee te geven. Dit kan alleen met een goede basis in huis. Dus goed eten, goed drinken en goede service van topkwaliteit. Als je deze aspecten niet in huis hebt, zal de gast nooit een onvergetelijke avond hebben. Als de service geweldig is, maar je serveert een wijn die al twee dagen open is, waardoor deze zuur en bitter smaakt, zal een gast dit nooit lekker vinden. Als gastheer vertel ik het verhaal achter de wijnen en de ingrediënten. Zo creëer je een beleving. Als je in het buitenland op vakantie bent en je gaat daar uit eten, is dat makkelijker, want je bent immers al in de juiste sferen. Maar voor de klanten hier is het moeilijker om zo’n prachtige ervaring te geven. Mijn kwaliteiten zijn: sociaal en gastvrij zijn en af en toe kritiek of feedback accepteren. Na een fout moet je leren en daar groei je weer van. De Italiaanse en Friese keuken combineren, hoe doe je dat dan precies? Een voorbeeld: op onze herfst-/winterkaart stond gnocchi van boerenkool met langoustine en citroen. Gnocchi is een Italiaans gerecht dat wordt gemaakt van aardappel en bloem. Maar wij maken de gnocchi van boerenkool. Dit is natuurlijk typisch Fries. Het is een zachte, groene pasta. De vis waarmee we werken, halen we bij Jan en Barbara vandaan, twee ondernemers die een duurzame visserij hebben op Lauwersoog. Topkwaliteit! Verder hebben we een Napolitaanse pizzaoven gemaakt van vulkanisch steen van vulkaan Vesuvius (deze ligt aan de westkust van Italië, ten zuidoosten van Napels). Deze oven weegt zo’n 1500 kilo. Hij is met de vrachtwagen gebracht en we moesten de ramen van het pand er tijdelijk uithalen, om de oven te kunnen plaatsen. Maar dan heb je ook wat! Hij blijft nu voor altijd hier.  Daarnaast ben je docent aan de horecavakschool in Sneek, hoe vind je het om les te geven? Het eerste jaar was ik erg zenuwachtig ,omdat ik de Nederlandse taal niet goed beheerste en studenten van 16-18 jaar zijn een pittige doelgroep. Maar ik vind het mooi om te zien als studenten een passie hebben voor de horeca. Als ik zie dat iemand echt ambitie heeft, wil ik ook al mijn kennis overdragen. De lessen die geef variëren. De ene keer geef ik een cocktail workshop, de andere keer een cappuccino workshop, of een les over gastvrijheid, flamberen aan tafel, oesters openen, noem maar op. Doordat ik de Nederlandse taal nog niet goed genoeg beheers kan ik geen theorielessen geven. Maar dus wel hele leuke praktijklessen. Ik ben erg trots op mijn studenten, als ze bijvoorbeeld genomineerd worden voor prijzen. De laatste jaren zijn er helaas wel steeds minder studenten, dat is een groot probleem voor de horeca. Iedereen wil uit eten, maar dan moeten er toch ook gastvrouwen en gastheren zijn? We willen toch niet met robots werken? Waar word je nog meer gelukkig van? Mijn dochter blij zien, lekkere wijnen en goed eten. Maar sinds ik een eigen onderneming heb, kom ik eigenlijk amper de deur uit. Ik heb co-ouderschap met mijn ex-partner, dus als ik mijn dochter twee dagen in de week zie, dan spendeer ik die tijd met haar. Wat ik heel leuk vind is om samen met haar naar Ameland te gaan, lekker samen het eiland verkennen. Maar ik ga ook graag met mijn dochter naar Italië, om mijn land van herkomst aan haar laten zien. Ik móet echt twee keer per jaar naar Italië. Even de Italiaanse lucht ruiken, dat maakt mij blij. Dan laad ik weer helemaal op! Ik hou van Friesland, maar ik blijf natuurlijk een Italiaan. Ik droom over mozzarella en al het lekkere eten daar. Wat zijn je hobby’s? Verzamelen van vintage horloges, voetbal kijken, hardlopen en vechtsport. Kickboksen is echt mijn passie, ik heb ook een bokszak thuis. Vroeger ging ik graag te vissen. Keuzevragen: Nieuws uit de krant of online? Online, het is makkelijker. Ik ben zeer geïnteresseerd in politiek en cultuur. In de auto of op de fiets? Altijd in de auto, ik fiets nooit. Het is te koud in Nederland om te lopen of fietsen. Online shoppen of de stad in? De stad in, zodat ik kleding kan passen. Om af te sluiten: Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien? Ik denk dat hij Mustafa Youssef heet, hij heeft een telefoonwinkel hier in Dokkum genaamd Daily Phones, tegenover de oude Primera. Het is een lieve en vriendelijke jongen. Een ondernemer, maar je hoort weinig over hem. Ik heb heel veel vrienden die ik zou kunnen uitnodigen voor deze rubriek, maar deze jongen verdient het!
  • 13-05-2025
  • door Annewieke Klijnstra
Nieuws

Muzikale open dag bij Opus 3 in Dokkum

Op zaterdag 10 mei vond de jaarlijkse open dag plaats bij muziekschool Opus 3. De muziekschool opende 's ochtends haar deuren voor iedereen die geïnteresseerd is in het maken van muziek. De open dag trok veel nieuwsgierige kinderen en hun ouders, die allemaal benieuwd waren naar de wereld van muziek. In de verschillende leslokalen konden kinderen instrumenten uitproberen en bespelen onder leiding van enthousiaste docenten. Daarnaast waren er verschillende workshops te volgen. In de popbunker kon zelfs worden genoten van een optreden van een liveband. Van der Zwaag Muziek was bij de open dag aanwezig met verschillende instrumenten. Basisschoolkinderen konden ook nog meedoen aan een muzikale speurtocht, waarbij een leuke prijs viel te winnen.  Van piano tot dwarsfluit en van trompet tot viool: kinderen konden met diverse instrumenten kennismaken om zo te ontdekken waar hun passie ligt. De stralende en blije gezichten van de kinderen en de mooie opkomst, maakten het een zeer geslaagde ochtend voor de muziekschool, die op deze manier nieuwde leden hoopt te werven. Kijk voor meer informatie over de muziekschool en het aanbod op de website van Opus 3.
  • 10-05-2025
  • door Annewieke Klijnstra
Nieuws

Onderhoud zwembad en sporthal volop onderwerp van gesprek

Het onderhoud van het Tolhuisbad en de sporthal in Dokkum blijft een belangrijk onderwerp van gesprek tussen de gemeente Noardeast-Fryslân en exploitant Optisport. De afgelopen tijd zijn er verschillende kwesties naar voren gekomen, van achterstallig onderhoud tot de verduurzaming van het complex. Beide partijen zijn volop in gesprek over de toekomst van het sportcentrum, en de gemeente heeft diverse verenigingen benaderd in aanloop naar een mogelijke nieuwe aanbesteding. Geschiedenis en rol van het Tolhuisbad Het Tolhuisbad, dat sinds de opening in 1992 een belangrijke functie vervult in de regio, is een centraal punt voor zowel recreatief zwemmen als sportactiviteiten. Het zwembad, dat in 2011 werd uitgebreid met een nieuwe glijbaan, is een geliefde plek voor inwoners van Dokkum en omliggende dorpen. De glijbaan was destijds een grote investering om het complex aantrekkelijk te houden voor bezoekers, en daarmee de concurrentie met andere zwemvoorzieningen aan te gaan. De wens om het Tolhuisbad en de sporthal up-to-date te houden, wordt nog steeds gedeeld door de gemeente en de exploitant. Toch zijn er nu volop gebreken zichtbaar: een beweegbare bodem die stuk is, volop roestvorming in de schuifwand en verschillende lekkages.  Onderhoud en verduurzaming in de discussie De belangrijkste onderwerpen van de gesprekken tussen de gemeente en Optisport zijn het onderhoud van de sportaccommodaties en de mogelijke verduurzaming van het complex. Het Meerjaren Onderhouds Plan (MJOP) speelt hierin een belangrijke rol. Dit plan zou de verantwoordelijkheden voor groot onderhoud moeten verdelen, maar de online stadskrant In-Dokkum.nl heeft geen inzage in de exacte inhoud van het document gekregen van Optisport. Hierdoor blijft het onduidelijk wie precies verantwoordelijk is voor welke kosten en welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Desondanks is de gemeente wel bezig met het in kaart brengen van verduurzamingsmogelijkheden, zoals de eerder geïntroduceerde nieuwe desinfectiemethode voor het zwembad. Achterstallig onderhoud zichtbaar voor bezoekers Bezoekers van het Tolhuisbad kunnen niet om de zichtbare achterstanden in het onderhoud heen. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de schuifwand tussen het recreatiedeel en het wedstrijdbad, die zwaar te lijden heeft van roestvorming. Dit is niet alleen een visueel probleem, maar vormt ook een veiligheidsrisico voor de gebruikers van het zwembad. Verder is er een defect aan de beweegbare bodem van het zwembad. Dit defect werd ontdekt tijdens een periodieke inspectie, maar is nog niet opgelost. De kwestie benadrukt de behoefte aan structureel onderhoud en het belang van het oplossen van technische gebreken om het gebruik van het zwembad veilig en optimaal te houden. Gesprekken en aanstaande aanbesteding in 2026 Ondanks de verschillende uitdagingen blijven er gesprekken tussen de gemeente en Optisport. Beide partijen zijn vastbesloten om het Tolhuisbad en de sporthal in goede staat te houden. De gemeente Noardeast-Fryslân heeft daarnaast aangegeven in gesprek te zijn met verschillende lokale verenigingen over de toekomst van de accommodatie. Deze gesprekken zijn bedoeld om duidelijkheid te krijgen over de wensen van de gebruikers en de eventuele betrokkenheid bij een nieuwe aanbesteding die in 2026 op de planning staat. Het is nog onduidelijk of Optisport de aanbesteding zal behouden, of dat er nieuwe partijen zullen meedingen naar het beheer van het sportcentrum.
  • 08-05-2025
  • door Redactie
Lees al het nieuws

Agenda

Kollumns
De vernietigende kracht van ons eigen gemeente
De vernietigende kracht van ons eigen gemeente
Natuurlijk: snoeien doet bloeien. Dat is het standaardexcuus dat de gemeente naar voren brengt zodra er geklaagd wordt. Maar zó rigoureus? Door...
Wat het oans stad nou eigenlijk aan die McRommel?
Wat het oans stad nou eigenlijk aan die McRommel?
Maar goed, daar ging het nu even niet om. Het ging om de verpakkingen die de keten in ons mooie stad achterlaat. Niet alleen op de zichtbare...
Net yn myn achtertún
Net yn myn achtertún
Wacht, niet hier! Maar even wachten. Bouw ze vooral niet hier, want hier staat mijn huis al, en dat heb ik toevallig gekocht met een levenslange...
‘PVV = NSB. Zo eindigen fascisten’
‘PVV = NSB. Zo eindigen fascisten’
“De islamitische ideologie is zo mogelijk nog gevaarlijker dan het nazisme,” zei Wilders in een interview met WNL in 2017. Vier jaar eerder...