In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Ietsje Prins

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Ietsje Prins (65 jaar oud), ik ben acht jaar getrouwd met mijn maatje en zielsverwant Nico. We hebben samen vier kinderen en zijn met pensioen maar dit betekent niet dat we stil zitten. Nico en ik hebben sinds 2017 een bed en breakfast in Dokkum genaamd Ferdivedaasje. En ik zit in het proces van het beëindigen van m’n eigen bedrijf B.O.O.M, waarbij ik ondersteuning bied aan mensen die het nodig hebben.

Daarnaast doe ik aan vrijwilligerswerk bij de Zonnebloem, een landelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor mensen met lichamelijke beperkingen zoals ziekte, leeftijd of een handicap. Vorig jaar zijn we een week mee op bootreis geweest. Dit was intensief maar de mensen waren zo dankbaar voor onze hulp tijdens deze vakantie. Ook ben ik vrijwilligster voor de regionale organisatie van de Zonnebloem in Dokkum en omstreken. We organiseren lokale uitstapjes voor de mensen in de buurt, afhankelijk van wat ze leuk vinden.

Naast mijn werk bij de Zonnebloem ben ik vrijwilliger bij de Voedselbank, neem ik deel aan het bestuur van de buurtvereniging en bakken Nico en ik samen taarten voor koffiehuis Knus.

Wat heb je met Dokkum?
Ik ben geboren in Holwerd en woonde op een boerderij, voor sportclubs en winkels waren we aangewezen tot Dokkum. Met die reden leerde ik al snel de stad kennen. Vervolgens ben ik verhuisd naar Ee en ben ik op mijn zeventiende gaan werken in de zorg. Na het overlijden van de vader van mijn kinderen in 2007 zijn we in 2008 verhuisd naar Dokkum. De kinderen hadden al veel vrienden en vriendinnen gemaakt in Dokkum. Het leek mij wel wat om in deze historische stad te wonen. In 2014 is Nico bij ons ingetrokken. Soms krijg ik het gevoel dat ik in een dorp woon want er heerst echt een ‘ons kent ons’ gevoel. Je kunt wel zeggen dat ik me hier thuis voel. Ik noem mezelf onderhand een echte Dokkumer!

Het mooiste plekje van Dokkum is?
De mooiste plekjes vind ik de Bolwerken en de Zijl. Met mooi weer is het prachtig om s ’avonds de Bolwerken te bewandelen, het liefst samen met m’n man. In april komen de eerste bootjes weer in de grachten en zie je de terrassen wat meer opengaan. Dokkum ontwaakt als ware een beetje. Dokkum is de laatste jaren positief veranderd, je kunt eigenlijk geen plekje benoemen waar de stad niet goed is onderhouden. De binnenstad ziet er verzorgd uit, veel gevels worden opgeknapt en oude gevelnamen worden weer herstelt. Dat vind ik tof het authentieke Dokkum!

Welk plekje in Dokkum zou jij veranderen om de stad mooier te maken?
Welke kant je Dokkum ook binnenrijdt, je kunt nooit in een oogopslag zien hoe mooi de binnenstad is. En hoe prachtig en historisch de straten zijn! Dat vind ik een gemis, hoe je dit zou moeten oplossen weet ik niet zo goed. Maar het zou mooi zijn als er iets aan gedaan zou kunnen worden. Eventueel met het nieuwe plan van de Noorderstek om dat een fraai historisch aanzien te geven.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… goed geregeld, er zijn veel gratis parkeerplaatsen op loopafstand van het centrum.
Dokkum is over tien jaar… een prachtige en gezellige stad. Waarbij winkels die zich buiten het centrum bevinden naar de binnenstad trekken!
De nieuwe Markt is… erg mooi geworden. Het zou prachtig zijn wanneer er straks een mooi terras bij het opgeknapte beursgebouw zou komen.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:
Hoe ziet een typische week er voor jou uit?

Mijn week is nooit hetzelfde en dat bevalt mij wel. Als we gasten op bezoek hebben dan is het net wanneer zij willen ontbijten. Als dat om 09.00 uur is dan staan we om 08.00 uur op en verzorgen we de ontbijtjes. Daarna ontbijten we zelf, met de krant erbij, dat vind ik heerlijk. Vervolgens wachten we tot de gasten zijn vertrokken en dan gaan we samen de kamers schoonmaken. Nico en ik hebben allebei onze eigen taken en vaak zijn we binnen een uur alweer klaar. Soms doen we nog boodschappen voor de volgende klanten die langs zullen komen.

We zijn veel bezig met de B&B maar mochten we even niks hebben dan maken we graag een wandeling of gaan we samen fietsen. Genieten en leuke dingen doen is zeker van belang! Zo houden we elke maand sowieso een weekend vrij voor onszelf. Om iets leuks te plannen, uit te rusten of om af te spreken met vrienden.

Niet te vergeten elke dinsdag komt onze kleindochter van een jaar langs, dat vinden we prachtig! Daarnaast doen we vrijwilligerswerk, afhankelijk van wat er speelt en aan ons wordt gevraagd.

Waarom zijn jullie begonnen met een B&B?
Toen de kinderen uit huis gingen hadden we twee kamers over, al snel ontstond het idee van een bed en breakfast. Als we zelf een keer een trip maken, boeken we soms ook een b&b en zo zijn we geïnspireerd geraakt. We houden ervan om nieuwe mensen te ontmoeten en om iets voor hen te betekenen. We hebben allebei voorheen in de zorg gewerkt, dus iets voor een ander doen zit in ons bloed.

Mensen het naar hun zin maken zodat ze een leuke tijd hebben doen wij graag. Mijn man is stadsgids, die weet alles over Dokkum. We beginnen dan ook altijd met een bakje koffie of thee als de gasten arriveren. We delen een plattegrond en bieden ze de kans om meer over Dokkum te weten te komen. We vertellen over de hoogtepunten van de stad en waar je lekker kan dineren. Na  een half uur brengen we ze naar de kamer. Zo weten wij een beetje wie we in huis hebben en de gasten weten wie wij zijn.

Waarom is Dokkum een goede plek om een B&B te beginnen? En wat voor gasten krijgen jullie op bezoek?
Er is zoveel te zien en te beleven in het hoge noorden, dat lokt veel mensen onze kant op. Verschillende soorten mensen komen op onze B&B af. Veel mensen willen een fietsvakantie ondernemen denk aan een Elfstedentocht fietsen of ze willen lekker wandelen en vogels spotten. Leuk weetje: wij hebben een Elfstedentocht kamer! Er zijn ook mensen die de Waddeneilanden willen bezoeken, naar Ameland of Schiermonnikoog. Of mensen uit het buitenland die de noordkust willen ontdekken. Sommigen zijn afkomstig uit Canada of Amerika en willen hun herkomst uitvinden. Dokkum is de perfecte uitvalsbasis om dit soort activiteiten te ondernemen. In Dokkum stad kun je heerlijk vertoeven bij mooie restaurantjes en de winkels.

Ik vind het niet spannend om vreemde mensen in huis te hebben, over het algemeen is het altijd gezellig en leuk. We vinden het geweldig om in te spelen op de wensen van de gasten voor een trouwdag of een bepaald jubileum. Dan versieren we de kamer, regelen een gebakje of iets anders wat we kunnen voorbereiden. Naderhand hoor je dat zulke kleine dingen toch iemands dag maken. We kunnen wel een boek schrijven over alle bijzondere mensen die we zijn tegengekomen.

Waarom is vrijwilligerswerk van belang voor jou?
Het maakt je heel rijk als je iets voor een ander kunt betekenen, althans zo voelt het voor mij. Dit geeft mij energie en voldoening!

Wat zijn je hobby’s?
Reizen is een hobby van mij, samen met Nico probeer ik elk jaar een verre reis te maken. In april gaan we twee en een halve week naar Madagaskar. We bezoeken het liefst landen met veel natuur, waar je dieren tegenkomt die je nergens anders kunt bewonderen. Daarnaast gaan we ook graag een weekendje weg met de caravan om te fietsen, wandelen en vrienden/familie bezoeken. Tuinieren en vissen doe ik ook graag in mijn vrije tijd.

Wat maakt je gelukkig?
Het bovenstaande maakt me onder andere gelukkig. Leuke uitjes ondernemen met mijn maatje Nico. En de gezondheid van mijn kinderen en kleinkind is ook van belang voor mij. Ik ben graag samen met mijn gezin. We hoeven niet per se iets duurs te doen maar vooral gezellig samen zijn maakt mij gelukkig.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? In de ochtend lees ik graag de krant.
In de auto of op de fiets? Op de fiets, dan zie je een stuk meer van de omgeving.
Online shoppen of de stad in? De stad in, op bezoek bij de ondernemers.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?               Lysbeth Vellinga-Zeilstra, doet veel voor Dokkum met haar functie als fractievoorzitter van de ChristenUnie Noardeast-Fryslân. Daarnaast is ze ook coördinator bij VPTZ, dit is een regionale vrijwilligersorganisatie die terminaal zieke mensen en hun mantelzorgers ondersteunt. Dat is iets waar ik zelf ook een warm hart naar toe draag.