Wat vinden toeristen van Dokkum en waarom hebben ze juist deze stad uitgekozen om hun vakantie door te brengen? De redactie van In-Dokkum.nl zoekt ze deze zomer op langs de waterkant, op de camping of in de winkelstraten van Dokkum. In de tweede editie van onze rubriek Zomergasten: Ellen en Robert uit Sassenheim.

Aan de waterkant bij de Baantjegracht, tussen de beide molens in, ligt een charmante houten boot. Op het dek zit een man met zijn vrouw; het zijn Robert en Ellen uit Sassenheim. We spreken ze aan en voordat we het weten, zitten we al bij ze aan boord aan de koffie…


Drie weken op het water
Ellen en Robert zijn gisteren aangekomen in Dokkum en vertellen ons dat ze drie weken op vakantie zijn met hun boot. Ze waren eigenlijk van plan om naar het Lauwersmeer te varen, maar vanwege het slechte weer wat er volgens de berichten aan zit te komen, hebben ze maar besloten om hier een dag te blijven liggen met de boot. Erg vonden ze het niet, want ze vinden Dokkum een charmant en gezellig plaatsje. Ellen: “Nu kunnen we Dokkum nog mooi even meepakken en het centrum al lopend een beetje verkennen. Straks nog wat boodschapjes doen en dan zien we wel wat de dag ons brengt!”

Een boot uit Sneek
De boot van Ellen en Robert is helemaal gebouwd van hout en viel ons, door het karakteristieke uiterlijk, in de verte al op. Robert vertelt: “De boot is ongeveer 50 jaar geleden gebouwd, hij komt oorspronkelijk uit Sneek. Daar hebben we hem ook altijd in onderhoud en ligt hij ‘s winters ook in de stalling. We hebben al heel wat mooie tochten met deze boot gemaakt! Vroeger gingen we er met de kinderen mee op vakantie, nu varen we samen over de wateren.”

Samen een bedrijf runnen
Ellen en Robert vertellen ons dat ze, al sinds 1998, samen een automatiseringsbedrijf hebben. Het bedrijf richt zich op het verkopen en ontwikkelen van software voor toegangscontrole. Met 25 man in dienst, durven ze hun zaak voor drie weken best even achter zich te laten. Toch is er, ook op vakantie, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en wordt dagelijks vanaf de telefoon, de werkmail even gecheckt. “Ik vind het gewoon fijn als ik op de hoogte blijf, het geeft me een geruststellend gevoel als ik ‘s ochtends even mijn e-mail kan checken, om vervolgens de rest van de dag weer te genieten van onze vrije tijd”, aldus Ellen. Nu ze even niet hoeven te werken, heeft Ellen ook weer wat tijd voor haar grootste hobby, namelijk: botanisch tekenen. Ze vertelt ons bovendien dat ze voorzitter is van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland en trots ze laat ons zien wat ze op dat moment aan het tekenen is…

Foto’s: Marit Anker | Tekst: Annewieke Klijnstra